Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 22 mai 2020

Lucrări științifice studențești, pe timp de pandemie



Studenții Universității Politehnica Timișoara și-au continuat, online, în toată această perioadă,  activitățile pe care le desfășurau și înainte de criza generată de noul coronavirus, iar cercetarea științifică reprezintă o componentă importantă a pregătirii.

Joi, 21 mai 2020, a avut loc, bineînțeles online, sesiunea de comunicări științifice a studenților de la programele de master Comunicare, relații publice și media digitală, respectiv Comunicare în afaceri, gestionate de Facultatea de Științe ale Comunicării, eveniment aflat la a opta ediție, ce a avut loc sub genericul „Calea noii comunicări. Ipoteze de lucru”.
Masteranzii și-au prezentat rezultatele cercetărilor, multe dintre ele ancorate în realitățile perioadei pe care o traversăm, discutând, de exemplu, despre impactul utilizării chestionarelor online cu răspuns instant în mediul educațional și interactivitate digitală pe timp de pandemie, despre comunicarea bancară în România și acțiunile de responsabilitate socială în contextul pandemiei COVID 19, despre canalele de comunicare online în diferite companii din Timișoara, despre promovarea proiectului „Timișoara - capitală cultural europeană 2021”, respectiv despre promovarea online și offline a diferitelor afaceri (librării, ateliere vestimentare, imobiliare, pachete educaționale etc.).
Comitetul științific al conferinței, format din cadre didactice de prestigiu, a apreciat că această ediție a sesiunii de comunicări studențești nu doar îi pregătește pe masteranzi pentru finalizarea studiilor și obținerea titlului de master în științele comunicării, ci reprezintă și un bun antrenament pentru tranziția de la școală la viața activă. Starea de urgență, respectiv starea de alertă instituite în multe țări ale lumii au demonstrat cât de importante sunt capacitatea de reacție, adaptarea rapidă la situațiile de criză și comunicarea eficientă prin canalele online și offline.
Masteranzii Facultății de Științe ale Comunicării din UPT au demonstrat că fac față provocărilor comunicării digitale și că pot analiza critic campaniile de comunicare/promovare desfășurate în această perioadă, formulând, pentru unele dintre cazurile prezentate, și propuneri de optimizare.
Cele mai bune lucrări vor fi publicate în revista MASTERCOM – Politehnica Graduate Student Journal of Communication, o publicație științifică în regim open access care facilitează diseminarea rezultatelor cercetărilor studenților masteranzi ai FSC. Misiunea de bază a revistei este de a încuraja studenții cu potențial de cercetare care doresc să își îmbunătățească abilitățile de gândire analitică, de a-i pregăti pentru continuarea formării lor profesionale, prin accesarea de studii doctorale și de a contribui la dezvoltarea comunității științifice din Universitatea Politehnica Timișoara.

Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu