Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 31 mai 2020

31 MAI - ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN


Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin prin Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură şi anul acesta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin desfăşurarea, în mediul online, de activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare cu privire la pericolele consumului de tutun şi practicile comerciale ale companiilor de tutun.

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de parteneri, desfăşoară la nivel mondial ample campanii de informare, pentru a atrage atenția la nivel mondial asupra riscurilor consumului de tutun și asupra deceselor și bolilor care pot fi prevenite.

Având ca temă
#TobaccoExposed, campania globală din acest an îşi propune să prevină consumul de tutun și nicotină, prin protejarea tinerilor de influența industriei tutunului și prin demontarea miturilor și expunerea tacticilor de manipulare utilizate de această industrie.

Timp de zeci de ani, industria tutunului a folosit diverse tactici de marketing, pentru a atrage o nouă generație de consumatori de tutun, pornind de la designul ambalajelor produselor și până la campanii de marketing care au avut ca scop înlocuirea milioanelor de oameni care mor în fiecare an din cauza bolilor asociate consumului de tutun, cu noi consumatori – tinerii.

Astfel, scopul campaniei OMS de anul acesta este să informeze tinerii cu privire la tehnicile folosite de industria tutunului pentru a încuraja dependența de tutun și de produse pe bază de nicotină, în rândul generației actuale și a celei viitoare.

Un rol important în această campanie le revine influenceri-lor – persoane publice din diverse domenii, inclusiv din social media, care pot proteja tinerii, prin implicarea lor în acţiunile de prevenire şi descurajare a consumului de tutun.

OMS face apel ca toți tinerii să se alăture acestei lupte, pentru a deveni o generație fără tutun!

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin vor desfăşura, în mediul online, o serie de activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare, ca parte a proiectelor locale și naționale, adresate atât copiilor, tinerilor, părinților, cadrelor didactice dar și partenerilor locali.


***


Mesaje cheie:

·         În contextul actual al pandemiei COV-SARS-2, studiile realizate arată că fumătorii prezintă un risc semnificativ mai mare de a contracta o formă severă de coronavirus.

·         Produsele de tutun ucid mai bine de 8 milioane de oameni în fiecare an.

·         Tacticile utilizate de industriile de tutun pentru a-și comercializa produsele în rândul copiilor și adolescenților includ:

ü  peste 15,000 de arome, dintre care cea mai mare parte sunt atractive pentru copii și adolescenți

ü  influencerii din social media și marketing
ü  evenimente și petreceri sponsorizate
ü  burse școlare
ü  design atractiv
ü  plasare de produse în emisiunile de divertisment
ü  mostre gratuite de produs
ü  ţigaretele comercializate la bucată, care fac dependența mai accesibilă
ü  comercializarea de produse la nivelul ochilor copiilor
ü  plasarea de produse și publicitate în apropierea școlilor


·      Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din numărul de decese cauzate de cancer de la nivel global.

·      Consumul de nicotină și produse pe bază de tutun creşte semnificativ riscul apariţiei cancerului, bolilor cardiovasculare și pulmonare.

·      Mai mult de 1 milion de oameni mor în fiecare an din cauza expunerii la fum de țigară (fumat pasiv).

·      Copiii și adolescenții care utilizează țigarete electronice își dublează (cel puțin) șansele de a fuma țigări mai târziu în viață.

·         Țigaretele electronice cresc riscul de a contacta afecțiuni cardiace și pulmonare.

·      Nicotina din țigaretele electronice este un drog cu risc foarte crescut de dependență și poate afecta creierele în dezvoltare ale copiilor.

·      Fumatul de narghilea este la fel de dăunător ca alte forme de consum de tutun. Absenţa fumului nu face tutunul inofensiv.

·      Fumatul este scump și plătești pentru acest obicei din punct de vedere fizic și al sănătăţii. Cauzează respirație urât mirositoare, îngălbenirea dinților, riduri, afecțiuni pulmonare și scade imunitatea organismului.

·      Mestecatul de tutun poate cauza cancer la nivelul gurii, deteriorarea şi căderea dinților, precum și boli ale gingiilor.

·      Prin intermediul social media, companiile de tutun „bombardează” copiii și adolescenții cu mesaje care au peste 25 de miliarde de vizualizări. Acest gen de promovare în social media produce consecinţe extrem de severe.


Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu