Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 30 martie 2019

ORA PĂMÂNTULUI

Ora Pământului eveniment internațional anual, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.
Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât și de către instituții și unități economice pe data de
30 martie 2019, ora 20:30.
Evenimentul este promovat de World Wide Fund for Nature Australia (WWF), un grup internaţional de lobby pentru mediu şi cotidianul australian Sydney Morning Herald”.
„Cele mai recente dovezi științifice ne spun că impactul activităților umane asupra Planetei este atât de puternic încât a modificat profund mediul în care trăim. Disponibilitatea resurselor naturale, condițiile climatice, calitatea apei, aerului, solului, diversitatea și abundența speciilor sălbatice, vitale pentru umanitate în prezent și viitor, sunt periclitate”, spune Orieta Hulea, director WWF România.
Activitatea noastră de zi cu zi are un impact, nu mai există nici un dubiu în această privință, trebuie să decidem ce impact vrem să avem”.

Biodiversitatea globală scade într-un ritm fără precedent, populațiile de specii de vertebrate au scăzut, în medie, cu 60% în 40 de ani, ritm accentuat, dar care și accentuează la rândul său impactul negativ al schimbărilor climatice. Conform cercetărilor recente ale WWF în 10 dintre țările cu cea mai mare biodiversitate din lume, doar 40% dintre oameni asociază beneficiile oferite de natură cu nevoile de zi cu zi, cum ar fi alimentele, apa și aerul proaspăt.
De ce să serbăm Ora Pământului? Pentru a contribui la reducerea poluării,
respectiv a încălzirii globale, care au efecte nefaste şi anume:

Poluarea - atmosfera devine din ce în ce mai poluată, iar capacitatea de refacere este din ce în ce mai scăzută datorită faptului că suprafaţa împădurită a Terrei
scade simţitor de la an la an. Stratul de ozon care are rolul de protecţie contra
radiaţiilor se rarefiază, permiţând radiaţiilor cosmice să ne afecteze starea de
sănătate a noastră, a plantelor şi fotosinteza la nivelul planctonului marin din ce
în ce mai mult;

Schimbările climatice - fiecare vară dintre ultimele a fost recunoscută de către specialişti ca fiind cea mai toridă de când se fac înregistrări meteorologice, iar această tendinţă va continua, ca o dovadă stau desele incendii de vegetaţie.
Fiecare iarnă dintre ultimele a pendulat între căldura nefirească şi fenomene extreme, spre exemplu în timp ce Statele Unite ale Americii au fost lovite de temperaturi extreme, grave furtuni de zăpadă și inundații mari cauzate de topirea zăpezii, Deșertul Sahara a înflorit;


Intensificarea dezastrelor naturale
  Anul acesta au avut loc mai multe dezastre naturale și anume?
inundații au avut loc în: Afganistan, America, Arabia Saudită, Australia, Ecuador, Iordania, Iran, Mozambique, Paraguai, Zimbabwe etc;
secetă: Angola, Coreea de Sud, Costa Rica, Etiopia, Namidia, Republica Dominicană,  Zimbabwe etc;
furtuni: Brazilia, Chile, India, Malaezia, Pakistan, Peru, Singapore,  Thailanda,etc;
tornade: America, Arabia Saudită, Indonezia, Italia etc;
cicloane: Joaninha. Iba etc;
cutremure: cu magnitudinea cuprinsă între 7 și 7,9 au avut loc 2 cutremure anul acesta, cu magnitudinea între 6.0 - 6,9 = 26; 5,0 - 5,9 = 353; 4,0-4,9 =2424.
alunecări de teren: India, China etc;
incendii: Australia, Brazilia, Laos, România, Spania etc;
temperaturi extreme: în timp ce în America s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute, care s-au resimțit ca la -50°C, în Paraguai s-au înregistrat + 60°C, iar Australia se confruntă cu temperaturi ridicate și incendii;
vânt puternic: Centrul și Vestul Europei, America etc;
pești, balene și alte viețuitoare marine moarte: în mai multe părți din lume.
Acestea sunt doar câteva exemple de dezastre naturale care au avut loc anul acesta, însă, în realitate, ele au fost cu mult mai multe la număr.

Haideți să nu mai distrugem minunata Planetă Terra!


Surse de inspirație:Ora Pământului, Wikipedia, Disaster Alert, Earthquakes Tracker

Autor:Daniela Georgescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu