Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 28 martie 2019

La Timișoara s-a semnat contractul de proiectare și execuție lucrări din cadrul proiectului ce va redeschide navigabilitatea pe canalul Bega


La sediul Administrației Bazinale de Apă Banat, a fostsemnat, miercuri, contractul de proiectare și execuție lucrări din cadrul proiectului “Repararea  Infrastructurii de navigație a Canalului Bega”, finanțat prin Programul IPA Interreg CBC Romania-Serbia – RORS 15.
La eveniment au fost prezenți directorul general al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu,directorul Administrației Bazinale de Apă, Titu Bojin, iar invitat special a fost ministrulApelor și Pădurilor, Ioan Deneș. Din partea autorităților publice localea participat președintele Consiliului Județean Timiș, Călin-Ionel Dobra, iar din partea Republicii Serbia a  participat Consulul General al Republicii Serbia la Timișoara, Vladan Tadic.
Contractul de bază, Proiectare și execuție lucrări de punere în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român a fost semnat între reprezentantul Administrației Bazinale de Apă Banat și reprezentanții firmelor care au câștigat licitația contractului pentru proiectare și execuție în valoare de 5,65 milioane de euro și contractul pentru dirigenția de șantier în valoare de aproximativ 87 de mii de euro(sumele includ TVA).
Lucrările de punere în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sanmihaiu Român în semnă reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei, inclusive montajul utilajelo rși a echipamentelor hidromecanice. Derularea execuției lucrărilo rv aîncepe imediat ce vor fi achiziționate o dragă multifuncțională și două barje.
Execuția va debuta cu predarea de amplasament, organizarea de șantier ,proiectarea primordială a lucrărilor la barajul stăvilar , proiectarea și comandarea echipamentelor hidromecanice și a pieselor înglobate , astfel în cât în anul 2019 să fie realizate în proporție de cca.75% lucrările la baraj , urmând ca în anul 2020 și în prima parte a anului 2021 să se continue și să fie finalizate lucrările finanțate în cadrul prezentului contract de finanțare.
Vă reamintim că valoarea totală a proiectului Reabilitarea  infrastructurii de navigație a Canalului Bega” are o valoare de 13.877.987 euro (TVA inclus), din care 85% reprezintă finanțare UE, sumă alocată României și Serbiei, prin programul IPA.   Parteneri în cadrul acestui proiect sunt: Administrația Bazinală de Apă  Banat – lider proiect- buget total eligibil 6.929.795 euro, Consiliul Județean Timiş – partener proiect  - buget total eligibil 125.538.00 euro, Secretariatul Provincial pentru Cooperare Interregională și Administrație Regională – partener proiect (Serbia) - buget total eligibil 129.150, 00 euro, pecum și VDP Vode Vojvodine – partener proiect (Serbia) - buget total eligibil 6.666.204,16 euro.
Lucrările la Nodul Hidrotehnic Sânmihaiu Român se vor finalize până în august 2021.
Proiectul reprezintă o provocare important atât pentru comunitatea română , cât și pentru cea sârbească și are drept scop cooperarea comercială și economică a zonelor adiacenteTimișoarei și Zrenjaninului prin dezvoltarea legăturilor de transport și a turismului între aceste zone.

Compartimentul de Relații cu Presa a Administrației Bazinale de Apă Banat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu