Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 7 martie 2019

Educația deschisă și impactul digitalizării la UPT

 Britanicul Steve Wheeler, speaker la workshopul Educația deschisă și impactul digitalizării la UPT
Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning, cu sprijinul asociațiilor Eden și IEEE, organizează workshopul Educația deschisă și impactul digitalizării, adresat atât cadrelor didactice, cât și studenților, dar și trainerilor în IT sau departamentelor de resurse umane. Evenimentul va avea loc
vineri, 22 martie, începând cu ora 10:00,  în Amfiteatrul K1, etaj 1, Centrul de documentare și transfer tehnologic (Biblioteca UPT),   Bul. Vasile Pârvan Nr. 2B, Timișoara.
9 speakeri de nivel internațional vor prezenta ultimele noutăți legate de educația deschisă în România și Uniunea Europeană în cadrul celei de-a VI-a ediții a workshopuluiEducația deschisă și impactul digitalizării, organizat în cadrul Săptămânii Educației Deschise 2019. Workshop-ul va evidenția impactul deschiderii în epoca digitală, de la politici către indivizi, profesori și studenți. Având un istoric de mai mulți ani de implementare, vom examina modul în care resursele educaționale deschise (OER), cursurile masive deschise online (MOOC), Open Culture și Open Science pot fi integrate în toate nivelurile de educație și de formare din cadrul instituțiilor și companiilor. Sunt prezentate exemple practice de utilizare și integrare a învățării mobile, realității augmentate și virtuale în educație, cercetării deschise, modului în care noțiunea de blockchain influențează educația, dar și felul în care termenii deschis și digital se reflectă în cultură și patrimoniu.
Prof. Dr. Steve Wheeler - Key note speaker
Anul acesta, suntem onorați de prezența Prof. Dr. Steve Wheeler. Acesta este consultant pentru inovații în domeniul învățării și fost profesor asociat (tehnologii de învățare) la Institutul de Educație din Plymouth, unde a prezidat grupul LearningFutures și a condus echipele de  informatică și știință. El continuă cercetarea învățării bazate pe tehnologie și a învățământului la distanță, punând accentul în special pe pedagogia care stă la baza utilizării tehnologiilor sociale și a tehnologiilor Web 2.0, și are, de asemenea, interese de cercetare în domeniul învățării mobile și a cyberculturilor. El a ținut discursuri în mai mult de 35 de țări și este autorul a peste 150 de articole științifice, cu peste 7000 de citări academice. Un edublogger activ și prolific, blogul său Learningwith ‘e’s este un comentariu online regulat asupra impactului social și cultural al tehnologiilor perturbatoare și asupra aplicării mijloacelor media digitale în educație, învățare și dezvoltare. În ultimii ani a atras peste 8 milioane de vizitatori unici.
Workshopul se adresează profesorilor universitari, studenților, profesorilor din învățământul pre-universitar, specialiștilor din companiile de training IT, sau din departamentele de resurse umane.
Ca în fiecare an, workshopul este organizat de Centrul de e-Learning, Universitatea Politehnica Timișoara, cu sprijinul Rețelei europene pentru educație la distanță și e-learning - EDEN, IEEE România și al unor proiecte UE Erasmus+.
Săptămâna Educației Deschise (Open EducationWeek) este un eveniment promovat de asociația mondială Open EducationConsortium, având  ca scop prezentarea oportunităților pe care le oferă educația deschisă, a rezultatelor integrării acesteia în toate formele de educație, fie că e vorba de dezvoltarea de abilități sau cunoștințe la locul de muncă, ca suport al educației universitare sau pre-universitare sau pur și simplu pentru a afla ceva nou, legat de un interes personal al fiecărui individ în parte. Mai multe Informații despre Săptămâna Educației Deschise (Open EducationWeek) sunt disponibile pe http://www.openeducationweek.org.
Înscrierile se fac online, completând formularul: https://bit.ly/2Uk4LW7
Wokshopul va fi transmis live online.
Lucrările Workshopului vor fi disponibile online, după eveniment, pe platforma educațională online UniCampushttps://unicampus.ro/
Informații despre evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Educației Deschise sunt disponibile pe linkurile:



Centrul ID/IFR și e-Learning (CeL) a fost înființat în 1998, ca parte integrantă a Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) având ca obiectiv inițierea, promovarea și gestionarea invățământului la distanță în universitate. CeLorganizeaza specializările – Tehnologii si Sisteme de Telecomunicatii, Informatică Aplicată, Comunicare și Relații Publice în regim de învăţământ la distanță de ciclu licenţă și Tehnologia Construcțiilor de Mașini în regim de învățământ cu frecvență redusă de ciclu licenţă.  CeL oferă suport şi organizează cursuri de formare profesională. CeL a dezvoltat CV - Campusul Virtual al UPT, mediu educațional online de suport academic pentru toate facultățile UPT și pentru învățământul la distanță.

 Diana ANDONE
Director CeL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu