Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 19 martie 2019

DEZBATEREA cu tema„NEVOIA ȘCOLII ROMÂNEȘTI DE ALFABETIZARE MEDIA”

În cadrul SĂPTĂMÂNII EUROPENE A ALFABETIZĂRII MEDIA, organizată de Comisia Europeană în perioada 18-22 martie 2019, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin organizează DEZBATEREA cu tema„NEVOIA ȘCOLII ROMÂNEȘTI DE ALFABETIZARE MEDIA”.
            Invitația de a participa a fost adresată cadrelor didactice, dar și oricărei persoane interesată de acest subiect de actualitate, pe lângă invitația trimisă în toate școlile, evenimentul fiind creat și pe rețelele de socializare.
            Activitatea se va derula în
sala de ședințe a Primăriei Reșița, marți 19.03.2019, începând cu orele 15.
            Invitații speciali care vor pune în discuție aspecte legate de susținerea alfabetizării media și de necesitatea formării competențelor media sunt:
·         ILEANA CRISTINA ROTARU- profesor universitar doctor la Universitatea „Tibiscus” Timișoara, președinte la Asociația KreativResearch Reșița – Centrul de Studii Media și Cercetări Sociale, autoarea programului de formare acreditat EDUCAȚIE MEDIA, unic în țară și care deja s-a bucurat de succes în rândul profesorilor din județ care l-au parcurs;
·         JINHEE KIM - profesor universitar doctor la Universitatea Andong din Coreea de Sud și care se află în România pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru cercetări și proiecte educaționale
            Preocuparea Casei Corpului Didactic Caraș-Severin pentru acest domeniu este constantă, putem exemplifica astfel:
Ø  cursul „Folosirea utilă, creativă şi sigură a Internetului” aflat în oferta de formare pentru acest an școlar, un program de 24 de ore, lansat de organizația Salvați Copiii România în cadrul Proiectului Național ORA DE NET. De la CCD CS, Nicoleta Marcu și Adriana Bonciu, au participat la cursul de formare a formatorilor, la București, în perioada 14-18 ianuarie. Peste 50 de cadre didactice din tot județul vor parcurge acest program în luna aprilie, iar ca finalități ale cursului vor fi activități specifice derulate apoi la clasă cu elevii. Inedită la acest program a fost condiția de a se înscrie o echipă de 2 dascăli dintr-o școală, pentru a promova inclusiv munca de echipă: profesor-profesor, profesori-elevi;
Ø  CCD CS este partener cu Asociația KreativResearch Reșița în programul acreditat EDUCAȚIE MEDIA;
Ø  în derulare deja, este a doua ediție a manifestării JURNALISMUL ȘCOLAR, DE LA PROVOCARE LA SUCCES, care include un concurs și o expoziție de reviste școlare, precum și un simpozion pe această temă. Inițiatoarea proiectului este Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița, având ca parteneri Inspectoratul Școlar, Casa Corpului Didactic, KreativResearch și Societatea pentru cultură Metarsis.
COMUNICAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu