Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 13 decembrie 2018

Semmeringul Bănățean, la 155 de ani

În data de 15 decembrie 2018 se împlinesc 155 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată cunoscută astăzi sub numele de Semmeringul Bănățean, prima cale ferată montană de pe actualul teritoriu al României, un eveniment care nu are voie să treacă neobservat.

Atunci, în anul 1863, momentul inaugurării avea o însemnătate deosebită, mai ales din punct de vedere economic. Mai târziu, începând cu 4 aprilie 1869, adică exact în urmă cu 150 de ani, când linia a fost deschisă și pentru traficul de persoane, linia de cale ferată care unea localitățile Oravița și Anina avea să reprezinte pentru acest spațiu un progres fără precedent. Numele inginerilor Anton Roppos și Karl Düllnig, precum și al arhitecților Karl Maniel și Johann Ludwig Dollhoff-Dier rămân strâns legate de construirea acestei legături pe atunci vitale din considerente economice.
Calea ferată din Banatul Montan a fost construită între anii 1847 și 1863 și se desfășoară pe o lungime de 33,4 km. Ea poartă numele surorii ei mai mari, a Semmeringului care unește Viena de Bruck an der Mur în Austria, construită în perioada 1845 - 1854.
Astăzi, calea ferată între Oravița și Anina este clasificată în lista monumentelor istorice din România (CS-II-a-A-10949.02).
Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița marchează cei 155 de ani prin lansarea unui plic filatelic ocazional dedicat evenimentului, care ilustrează una din cele mai frumoase viaducte de pe traseul liniei ferate sărbătorite. Cu același prilej a fost confecționată o ștampilă filatelică ocazională care va marca evenimentul de la sfârșitul săptămânii. Aceasta va fi folosită în cadrul oficiului poștal din Oravița în data de 14 decembrie. Menționăm faptul că această ștampilă a fost aprobată de Federația Filatelică Română și de către Poșta Română pentru ca întreaga corespondență care se trimite în data de 14 decembrie din Oravița să fie ștampilată cu aceasta.
Totodată se va organiza în data de 14 decembrie 2018, începând cu ora 12.00, la Centrul German „Alexander Tietz“ din Reșița vernisajul expoziției filatelice dedicate evenimentului: 155 de ani Semmeringul Bănățean (15.12.1863 - 15.12.2018)”, din colecția lui Gustav Hlinka (Reșița).
Sâmbătă, un grup de membri ai etniei germane se vor deplasa cu trenul pe Semmeringul Bănățean, marcând cei 155 de ani de la inaugurare.
Amintim faptul că în anul 150 al Semmeringului Bănățean, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița au marcat jubileul prin realizarea unei cărți-album: „Semmeringul Bănățean: calea ferată Oravița - Anina = Der Banater Semmering: die Eisenbahnlinie Orawitza - Anina = The Banat Semmering: The Railway Oravița - Anina”, coordonator și prefațator: Erwin Josef Țigla, apărută la editura reșițeană „Banatul Montan”, carte-album premiată în data de 16 mai 2014 cu Premiul al III-lea pentru anul 2013 al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, categoria: cartea de presă. Totodată, la inițiativa organizațiilor  etniei germane din Banatul Montan, Poșta din Austria a realizat atunci un timbru filatelic personalizat dedicat Semmeringului Bănățean, la 150 de ani de la inaugurare.

Erwin Josef Țigla

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu