Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 13 decembrie 2018

Evenimente bocsene


Fotbalul feminin românesc este din ce în ce mai prezent în viața tinerelor care doresc să practice această disciplină, iar fotbalistele „consacrate”, componente ale echipei naționale sau chiar cele care-și desfășoară activitatea în străinătate sunt exemple clare că se poate!
         Laura Rus, una dintre cele mai titrate fotbaliste din România, componentă a echipei Hellas Verona din campionatul italian, nu uită de unde a plecat, dar mai ales că poate oferi o șansă tinerelor care pleacă pe acest drum! Sportiva bocșeancă, cu o vastă experiență internațională în campionate puternice ale lumii, este cel mai bun exemplu că talentul și munca constantă asigură succesul!
         Administrația publică bocșeană, Primăria, Consiliul Local și Casa Orășenească de Cultură, împreună cu partenerii: ACS Banat Girls, Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria Municipiului Reșița sunt alături de Laura Rus în organizarea ediției a III-a a competiției interjudețene, cu participare internațională, de fotbal feminin „Cupa Laura Rus”.
         Evenimentul sportiv se adresează tinerelor care practică acest sport, din prima divizie, dar și eșalonul secund românesc, la el anunțându-și participarea 8 echipe din 6 județe: „Universitatea” Galați, „Universitatea” Alexandria, „Universitatea” Craiova, „Fortuna” Becicherechul Mic, „Atletic” Drobeta Turnu Severin, A.C.S. Banat Girls, Vest Sports Academy 2018, dar și o echipă din Republica Serbia Z.F.K. „Zemun”.
         Competiția sportivă va avea loc la Sala polivalentă din municipiul Reșița, cu începere de la orele 10,00, accesul publicului fiind liber. Organizatorii au pregătit numeroase surprize pentru spectatori: meciuri demonstrative cu actuale sau foste glorii sportive locale și naționale, tombole speciale, iar toate încasările din donații for fi folosite pentru achiziționarea unor cadouri pentru elevii care frecventează cursurile școlii din cartierul reșițean Mociur.
         INTRAREA LIBERĂ!!!

         Folclorul  românesc, sursă inepuizabilă de valori tradiționale, trebuie conservat și promovat de către orice român, dar mai ales de către instituțiile de cultură!
         Casa Orășenească de Cultură din Bocșa nu face rabat de la acest deziderat, alături de administrația locală, Primăria și Consiliul Local Bocșa, iar această perioadă a sărbătorilor de iarnă este un prilej potrivit pentru conservarea și promovarea muzicii, a jocurilor populare, a obiceiurilor și tradițiilor noastre românești.
         Sâmbătă, 15 decembrie 2018, începând cu orele 17,00 vă invităm să ne fiți alături la spectacolul folcloric „După datina străbună...!”, spectacol susținut de către formațiile de dansuri populare ale instituției bocșene de cultură: „Ceata Bocșanei”, „Junii Bocșanei” și „Bocșana”, alături de invitații lor: Adrian Georgevici, Dalin Voilă și Dorina Panga!
         Vă așteptăm cu drag, să ne bucurăm de tinerețea actanților, de pasiunea cu care vor dansa pe scena bocșenă, dar mai ales să fim părtași la promovarea folclorului românesc!
         INTRAREA LIBERĂ!!!
Iarna, anotimpul purității, are totuși multe nuanțe pe care uneori nu le percepem sau nu avem timp să le percepem. Cu toate acestea, mai sunt oameni atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor, care sunt capabili să ne ofere frumusețile pe care ei le scot în evidență acolo unde noi nici nu gândim că pot exista!
         Acești oameni sunt...ARTIȘTII PLASTICI, cei care și la noi, în Bocșa, sunt foarte activi, cei care descoperă și promovează frumosul în toate formele lui!
         NUANȚE ÎN PRAG DE IARNĂ” este titlul expoziției de artă plastică a U.A.P. filiala Bocșa, în colaborare cu Primăria, Consiliul Local și Casa Orășenească de Cultură din Bocșa, la care îți aduc aportul artiștii: Elena Hăbășescu, Georgeta Țăranu, Doru Văsiuț, Narcisa Liuț, Constantin Munteanu și elevele Georgiana Răcănel și Andreea Negrea! Alături de ei, ne va onora cu prezența, dar și cu prezentarea lucrărilor de artă expuse, criticul dr.fil. Ada Cruceanu-Chisăliță din Reșița.
         Toți iubitorii artei sunt așteptați să ne fie alături să se bucure, împreună cu noi de tablourile și sculpturile expuse de artiști, dar mai ales să găsească o oază de liniște în această perioadă agitată a pregătirii sărbătorilor de iarnă!
         Vernisajul va avea loc, luni, 17 decembrie 2018, începând cu orele 16,00 în sala de spectacole a Casei Orășenești de Cultură din Bocșa!
         INTRAREA  LIBERĂ!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu