Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 21 decembrie 2018

Până la 31 ianuarie 2019 se mai pot depune solicitări de finanţare a achiziţiei abatoarelor mobile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală


Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale reaminteşte procesatorilor care doresc să acceseze fonduri europene că se mai pot depune online cereri de finanţare pentru înfiinţarea sau modernizarea unităţilor de producţie, inclusiv pentru achiziţia de abatoare mobile, prin intermediul submăsurii 4.2 'Sprijin pentru investiţii în prelucrarea, comercializarea şi dezvoltarea de produse agricole' din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020. 


Fondurile nerambursabile pot fi solicitate de către microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii (PFA, II, IF, SRL), alte întreprinderi, precum şi de către cooperative şi grupuri de producători. Cofinanţarea acordată prin PNDR este de 50% din valoarea totală eligibilă a investiţiei în cazul în care proiectul este realizat de IMM-uri sau de 40% pentru alte întreprinderi şi creşte la 70% pentru investiţiile colective iniţiate de cooperative sau grupuri de producători. 

Solicitanţii eligibili menţionaţi mai sus pot obţine finanţare prin PNDR 2020 pentru achiziţia de abatoare mobile în cazul în care realizează un lanţ alimentar integrat, ceea ce presupune achiziţionarea abatorului mobil, a mijlocului de transport specializat (remorcă sau semiremorcă specializată) pentru colectarea materiei prime sau comercializarea produselor agroalimentare, precum şi modernizarea sau înfiinţarea unităţii de procesare. 

'Abatoarele mobile sunt extrem de utile comunităţii rurale prin sacrificarea pe loc a animalelor fără a mai fi necesar transportul acestora la marile unităţi de abatorizare. În cadrul abatoarelor mobile se pot sacrifica animalele şi se pot realiza activităţi precum prelucrarea primară, depozitarea temporară şi comercializare directă. Precizez că solicitanţii au la dispoziţie în Baza de date a AFIR cu preţuri de referinţă mai multe tipuri de abatoare modulare pentru bovine, ovine, porcine, păsări şi iepuri, care pot fi achiziţionate direct cu preţuri începând de la 55.000 de euro', a declarat Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR.

Fondurile disponibile pentru depunerea solicitărilor prin submăsura 4.2 sunt în acest moment de 207 milioane de euro (din care 82 milioane de euro pentru unităţi noi de procesare şi 125 de milioane de euro pentru modernizarea unităţilor de procesare). Valoarea fondurilor disponibile se modifică continuu şi astfel recomandăm consultarea acestora direct pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info - https://online.afir.info/ContorIntegration/DetaliiDisponibil. 

Termenul limită pentru solicitarea acestor fonduri este 31 ianuarie 2019, ora 16:00, în limita fondurilor disponibile (sesiunea se poate închide înainte de data limită în cazul în care valoarea fondurilor solicitate atinge plafonul de 200% din valoarea alocării sesiunii). 6

Informaţii suplimentare

În vederea obţinerii finanţării acestor tipuri de abatoare, solicitanţii trebuie să respecte legislaţia în vigoare, precum şi condiţiile prevăzute de Ghidul solicitantului aferent submăsurii 4.2. 

Stabilirea eligibilităţii cererii de finanţare se realizează în urma analizării proiectului şi a documentelor ataşate, în conformitate cu Ghidul solicitantului şi metodologia de verificare aplicabile submăsurii 4.2

Menţionăm faptul că pentru punerea în funcţiune sunt necesare o serie de utilităţi pentru ca abatorul să fie operaţional. Astfel, este nevoie de apă curentă, energie electrică, canalizare sau fosă septică. De asemenea, abatoarele mobile trebuie să primească autorizaţie de funcţionare din partea autorităţilor sanitare, sanitar-veterinare, de mediu pe numele beneficiarului - autorizaţia se eliberează pe centru de sacrificare (container); la mutarea într-un nou amplasament, se reautorizează de către Direcţia Sanitar Veterinară; rulota cu rol de măcelărie se autorizează separat. 

Toţi cei interesaţi să pregătească documentaţia în vederea depunerii online a proiectelor trebuie să consulte Ghidul solicitantului şi anexele aferente submăsurii 4.2, documente publicate pe pagina de internet, www.afir.info, la secţiunea Investiţii PNDR. 

Abatoarele mobile pot fi achiziţionate prin procedură de selecţie de oferte, conform Manualului Procedură Achiziţii - beneficiari privati PNDR 2014-2020 (www.afir.info >> INFORMATII UTILE >> PROCEDURI de lucru pentru PNDR), care se desfăşoară pe pagina de internet a AFIR sau prin achiziţie directă utilizând Baza de date cu preţuri de referinţă pentru maşini, echipamente şi utilaje, dacă elementul căutat se regăseşte în această Bază de date.

În cadrul Bazei date sunt disponibile o serie de tipuri de abatoare mobile. Un exemplu în acest sens este Centrul de sacrificare containerizat, cu rulota comercială (valoare afişată de 55.000 EURO) care are zona de asomare/ sângerare/ jupuire/ eviscerare şi este dotat cu asomator cu capse, macara de maxim 600 kg, ţeavă de transport carcasă, boiler apă caldă, tavă pentru preluarea lichidelor. De asemenea, are prevăzut şi zonă de toaletare, sterilizator cuţite, masă de lucru, chiuveta inox, pardoseala oţel inoxidabil striat, precum şi zonă de refrigerare cu agregat de răcire cu termostat -10 - + 5 grade C, vestiar cu grup sanitar dotat. Totodată, centrul de sacrificare are şi un spaţiul de tranşare şi vânzare cu vitrină frigorifică, masă de lucru inox, cântar electronic, maşină de tocat carne. Abatorul containerizat şi rulota comercială funcţionează ca un tot unitar, autorizabil sanitar veterinar ca şi centru de sacrificare de mică capacitate, pentru speciile bovine, ovine, caprine, suine. Se pot sacrifica într-o zi: 3 bovine (tineret) sau 20 de ovine/ caprine/ suine. Se pot comercializa max. 3.000 kg/ săptămână en detail. 

AFIR - Direcţia Relaţii Publice, Biroul de Presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu