Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 7 decembrie 2018

Simpozionul ”Bozovici – Centenarul Marii Uniri”


Centenarul Marii Uniri
omagiat în Zona montană banato – mehedințeană
„Pe urmele Regelui Mihai în Zona montană banato – mehedințeană. Traseul care ne unește!
Sâmbătă, 8 decembrie 2018, ora 10,30, Primăria Bozovici și Asociația Culturală ”Izvoare Almăjene” organizează simpozionul ”Bozovici – Centenarul Marii Uniri”.

Simpozionul se înscrie în seria manifestărilor omagiale desfășurate în luna iunie (Băile Herculane), august (Petnic – jud. Caraș - Severin), Podeni (jud. Mehedinți) care au evocat Marele Act Istoric de la 1918 și care s-au desfășurat la inițiativa scriitorului și publicistului Dorin Bălteanu din Băile Herculane, în localități de pe traseul urmat de Regele Mihai I al României în excursia de studii din vara anului 1938 (pe atunci Principe, Mare Voievod de Alba Iulia), pe un traseu ce a cuprins Oltenia Subcarpatică -Podeni- Băile Herculane - Craina Bănățeană -Țara Almăjului – Steierdorf - Reșița - Anina – Oravița – Moldova Nouă – Defileul Dunării - Orșova.
În prima parte a simpozionului, se va desfășura sesiunea de comunicări științifice susținută de profesori și specialiști din Reșița, Timișoara, Prigor, Șopotu Vechi, Petnic, Eftimie Murgu, Băile Herculane. În partea a doua a manifestării, va urma ceremonia de dezvelire a unei plăci de marmură cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la vizita Principelui Mihai, după care va urma un program artistic susținut de copii din Bozovici.
Zona montană banato-mehedinţeană din jurul stațiunii Băile Herculane, una dintre cele mai înzestrate de la noi din ţară, cu un patrimoniu natural peisagistic cu caracteristici rareori întâlnite, cu ape termale binefăcătoare şi cu o civilizaţie material-culturală multimilenară, își etalează cu discreție nestematele turistice:
Banatul montan cu ale sale sălbatice peisaje montane, cu lacuri naturale și de baraj; cu cele mai întinse suprafețe cu păduri virgine din țară; cu numeroase arii protejate; Valea Almăjului și rezervaţia mulinologică de pe Valea Rudăriei (jud. Caraş-Severin) aflată în patrimoniul UNESCO; Cascada Bigăr, lacrima de diamant a Banatului Montan, clasată de site-ul american specializat, World Geography, pe locul I în topul celor mai frumoase cascade miniaturale din lume; traseul de cale ferată Anina – Oravița, prima cale ferată montană din țară, cu prima gară din România, construită la Oravița în anul 1849; zone etnografice cu tradiție (Lăpuşnicu Mare, Bănia - jud. Caraş-Severin); vestigii arheologice: Castrul Pretorium, Biserica spartă, Cetatea medievală de la Mehadia, vestigii care, din păcate, rămân inaccesibile deocamdată, ascunse sub pământ sau prin grădinile sau proprietățile oamenilor, fără a putea fi încă valorificate în cadrul circuitelor turistice.
Miraculosul Podiș al Mehedințiului cu ale sale ”minuni” carstice, Podul lui D-zeu de la Ponoarele, Peștera Podului, Lacul fantomă Zaton, Peștera Topolniței ș.a. și, nu în ultimul rând, fascinantul Defileu al bătrânului fluviu Danubius, pe ale cărui maluri istoria şi legenda se împletesc ca într-un spectaculos film panoramic, începând de la Moldova Nouă și până la Orșova, precum și multe alte surprize pe care călătorul român sau străin, căutând pe mapamond acel spectaculos care-ți taie răsuflarea, îl poate afla aici, la doi pași de Băile Herculane, în Zona montană banato –mehedințeană.

Dorin Bălteanu
scriitor, publicist, promotor turistic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu