Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 26 decembrie 2016

Verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protecția consumatorilor privind siguranța jucăriilor

Informare privind verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protecția consumatorilor privind siguranța jucăriilor, inclusiv la comerțul online.

             Prezintă: Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin.

          În perioada 07-18.11.2016 s-a desfăşurat o acţiune tematică de control privind verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor privind siguranţa jucăriilor.

În timpul acţiunii tematice de control au fost verificate următoarele aspecte:


1. Numărul de operatori economici controlaţi din judeţ şi valoarea de jucării controlată, lei, precum şi numărul de operatori economici cu abateri şi valoarea de jucării cu abateri, lei.

În timpul acţiunii tematice de control au fost verificaţi 23 operatori economici, care comercializau jucării în valoare de 33050 lei.
Au fost constatate abateri la un număr de 16 operatori economici la care au fost întocmite 16 procese verbale de constatae a contravenţiei prin care au fost aplicate un număr de 9 amenzi contravenţionale în valoare totală de 29000 lei şi 7 avertismente şi s-a dispus aplicarea măsurii de oprire temporară de la comercializare a produselor cu abateri de etichetare în valoare de 16180 lei.

2. Numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorilor  şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi, trebuie să fie indicate pe jucărie sau, daca acest lucru nu este posibil, pe ambalaj ori într-un document care însoţeste jucăria; adresa trebuie să indice un singur punct de contact.
Nota 1: În mod normal, pe o jucărie se indică una sau două adrese: a producătorului - P şi/sau a importatorului – I (care este întotdeauna din UE), şi anume: dacă P se află in UE şi jucăria este produsă în UE, aceasta va indica doar o adresă, a P; dacă P este din afara UE şi I introduce jucăria pe piaţă sub numele sau marca proprie sau modifică o jucărie deja existentă, I este considerat P; singura adresă care va apărea pe jucărie va fi cea a I; dacă P este din UE, deşi jucăriile sunt fabricate în afara UE dar sub marca lui P, atunci P apare pe jucărie, chiar daca importul efectiv a fost făcut de o altă societate; dacă P (care se declară P şi aplică numele şi adresa pe jucărie) este din afara UE, iar jucăriile sunt introduse în UE de catre I, jucăria va indica 2 adrese: una a P şi alta a I.

3. Numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) trebuie sa fie menţionat pe jucărie ori, în cazul în care mărimea sau natura jucăriei nu permite acest lucru, pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria; numărul  de identificare a jucăriei trebuie sa coincidă cu cel din declaraţia de conformitate

4. Marcajul de conformitate CE (art. 16 şi art. 17) trebuie: să respecte principiile generale prevăzute în Reg. nr. 765/2008/CE, art. 30; să fie aplicat în mod vizibil, lizibil şi de neşters fie pe jucărie, pe o etichetă ataşată sau aplicată, fie pe ambalaj; în cazul jucăriilor de dimensiuni mici sau compuse din părţi mici, marcajul poate fi aplicat pe o etichetă sau pe un prospect interior.

5. Cerinţele esenţiale de siguranţă: jucăriile pot fi introduse pe piaţă doar dacă respectă:
5.1 Cerinţele generale de siguranţă (art. 10 alin 2-4):
o  jucăriile, inclusiv substanţele chimice pe care le conţin, nu trebuie să pună in pericol siguranţa sau sănătatea utilizatorilor sau a părtilor terţe;
o  abilitatea utilizatorilor şi, dacă este cazul şi a supraveghetorilor acestora, trebuie luată in considerare, în special în cazul jucăriilor care sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni sau altor grupe de vârstă specifice;
o  etichetele aplicate conform art. 11, alin 3-6, conţinând avertismente generale (de vârstă) - Anexa nr. 5. PARTEA A şi avertismente specifice şi indicaţii privind precauţii de utilizare pentru anumite categorii de jucării – Anexa nr. 5. PARTEA B, precum şi instucţiunile de utilizare care însoţesc jucăriile trebuie să atragă atenţia utilizatorilor sau supraveghetorilor acestora asupra pericolelor inerente şi riscurilor de vătămare legate de utilizarea jucăriilor şi asupra modului de a le evita.
5.2 Cerinţele speciale de siguranţă (prevăzute în Anexa nr. 2)

6. Declaraţia CE de conformitate (art. 15):
Nota 2: Declaraţia CE de conformitate face parte din documentația tehnică (dosarul) a unei jucării; dosarul stă numai la producător/importator, după caz; se pune la dispoziția organelor de control ale ANPC, la solicitarea motivată (a se vedea mai jos, la punctul 7); nu se solicită la distribuitori sau la vânzători și nici nu trebuie să însoțească jucăria la comercializare.

7. Documentaţia tehnică (art. 21):
o   conţine toate datele şi detaliile relevante referitoare la mijloacele utilizate de producător pentru a garanta faptul că jucăriile respectă cerinţele prevăzute la art. 10 şi în Anexa nr.2;
o   conţine documentele enumerate în Anexa nr. 4;
o   se întocmeşte în una din limbile oficiale ale UE;
o   la solicitarea motivată a ANPC, producătorul trebuie să furnizeze o traducere a părţilor relevante din documentaţia tehnică; ANPC poate stabili un  termen de 30 de zile pentru a răspunde cererii, dacă existenţa unui risc serios şi imediat nu justifică stabilirea unui termen mai scurt;
o   în cazul în care producătorul nu respectă obligaţiile de mai sus, ANPC îi poate solicita acestuia să efectueze o încercare la un organism notificat, pe cheltuiala proprie, într-un termen determinat, în vederea verificării conformitătii cu standardele prevăzute la art. 13 alin 1 şi cu cerinţele esenţiale de siguranţă.

8. Respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor: conform Legii nr. 148/2000, art. 9, comparaţiile care se referă la o ofertă specială trebuie să indice, în mod clar şi neechivoc: data la care încetează oferta sau, dacă este cazul, faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil; data de începere a perioadei în care se aplică preţul special sau alte condiţii specifice, dacă oferta specială nu a început încă .



9. Respectarea prevederilor Legii  nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii (posibilitatea inducerii în eroare a consumatorilor privind caracteristicile şi/sau preţul produselor)

10. Afisarea la loc vizibil a unei plachete cu TELEFONUL CONSUMATORILOR – 021 9551 (operatorii economici au obligaţia să afişeze numărul de telefon denumit TELEFONUL CONSUMATORILOR - 0219551, adresa şi numerele de telefon/fax ale CJPC-urilor în a căror rază teritorială se află operatorul economic, precum şi adresa site-ului ANPC: www.anpc.gov.ro, conform Anexelor 1-42, la Ordinul ANPC nr. 594/2014)

11. Alte abateri (legalitatea funcţionării; afişarea în mod vizibil a denumirii unitătii, a codului unic de înregistrare la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, precum şi afişarea şi respectarea orarului de funcţionare; afişarea preţurilor şi tarifelor, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, conform OG 21/1992 (r2), cu modificările şi completările ulterioare)

În timpul desfăşurării acestei acţuni de control au fost depistate următoarele abateri:
Ø   Nouă operatori economici  au fost sancționați contravenţional cu 6 amenzi contravenţionale în cuantum total de 18000 lei și 3 avertismente pentru  nerespectarea prevederilor H.G. nr. 74/2011 actualizată, deoarece la data şi ora controlului expuneau la comercializare jucării pe care nu era specificată denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorilor şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi sau instrucţiuni de utilizare în limba română.
Ø   Un  operator economic  a fost sancţionat contravențional cu amendă în cuantum de 7000 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 7 aliniatul 2 din Legea nr. 363/2007 actualizată, deoarece la data şi ora controlului expunea la comercializare jucarii diverse care în dreptul preţului aveau afişat cuvantul „promoţie” sau „Ieftin !” fără a se specifica în mod clar care este oferta specială , în ce constă aceasta sau care este avantajul preţului, consumatorii fiind induşi în eroare că există un avantaj al preţului care de fapt nu există şi sunt determinaţi să ia o decizie de cumpărare pe care altfel poate nu ar fi luat-o .
Ø   Şase operatori economici  au fost sancționați contravenţional cu 2 amenzi contravenţionale în cuantum total de 4000 lei şi 4 avertismente pentru încălcarea prevederilor art. 25 din O.G. nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, (R2), cu modificarile şi completările ulterioare, conform prevederilor art. 50 alin. (1) lit. (d) din acelaşi act normativ, deoarece la data şi ora controlului nu afişau la loc vizibil preţurile la jucării.

Sancţiuni şi măsuri dispuse


În urma desfăşurării acestei acţiuni de control au fost încheiate 23 documente de control prin care au fost întocmite 7 PVC-uri şi 16 PVCC-uri prin care au fost aplicate un număr de 9 amenzi contravenţionale în valoare totală de 29000 lei şi 7 avertismente şi s-a dispus aplicarea măsurii de oprire temporară de la comercializare a jucăriilor cu abateri de etichetare în valoare de 16180 lei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu