Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 11 decembrie 2016

ACTIVITATEA LA CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ŞI CONSILIERE ANTIDROG CARAŞ-SEVERIN

Raport privind activitatea desfăşurată în perioada 01.01.- 30.11.2016 de către Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin.
Prezintă: Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin.
    Capitolul I – Consideraţii generale
    Capitolul II- Activitatea CPECA Caraş-Severin                   
II.1. Aspecte organizatorice şi dezvoltare instituţională
II.2. Aspecte la nivel funcţional
a.       Reducerea cererii de droguri
b.      Reducerea ofertei
c.       Cooperarea cu societatea civilă
       Capitolul III - Concluzii
  1. Probleme şi dificultăţi întâmpinate
  2. Riscuri profesionale
  3. Propuneri de soluţionare
  4. Priorităţi pentru anul 2016                                                                                                  Capitolul I – Consideraţii generale

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin este structura teritorială a Agenţia Naţionale Antidrog, instituţie care stabileşte concepţia de ansamblu şi asigură coordonarea unitară, pe baza unei strategii naţionale, a luptei împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri, desfăşurată de către autorităţile competente, de alte instituţii ale statului şi de organizaţii neguvernamentale.  
 CPECA Caraş-Severin iniţiază şi derulează împreună cu autorităţile administraţiei publice locale o serie de proiecte, în parteneriat public/privat, de interes local, pentru protecţia antidrog a comunităţilor proprii.
Întreaga activitate desfăşurată s-a bazat pe punerea în practică a obiectivelor Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2020, a Strategiei Judeţene Antidrog 2014-2020, a planurilor de acţiune aferente  şi a obiectivelor cuprinse în Planul de Acţiuni  pentru realizarea în Judeţul Caraş-Severin a Programului de Guvernare.
In acest sens, a avut loc perfectarea parteneriatelor cu instituţiile administraţiei publice locale care au atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii, în baza cărora s-au derulat activităţi comune.

Capitolul II - Activitatea C.P.E.C.A. Caraş-Severin

 II.1. Aspecte organizatorice şi dezvoltare instituţională

În perioada 01.01. – 08.09.2016, în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin şi-au desfăşurat activitatea doi specialişti: ofiţeri prevenire, respectiv subcomisar de poliţie ANDRIŢOI SORIN– coordonatorul centrului şi comisar şef de poliţie VIERU AURELIAN iar de la data de 08.09.2016 a fost încadrat din sursă externă (prin concurs) un asistent social – RUS ADELINA, astfel că la această dată, în cadrul centrului îşi desfăşoară activitatea doi ofiţeri de poliţie - specialişti prevenire şi un asistent social.
Resursele financiare ale CPECA sunt cele puse la dispoziţie de Agenţia Naţională Antidrog. Pentru majoritatea  proiectelor  derulate de centru, au fost identificate surse de finanţare oferite de parteneri.
Punerea în aplicare a noilor reglementări legislative, precum şi continuarea procesului de extindere şi modernizare a structurii a determinat un volum mare de muncă pentru C.P.E.C.A. Caraş-Severin, aceasta derulând activităţi de prevenire, de asistenţă şi de formare profesională, precum şi de colectare a unor date statistice de la instituţiile şi organizaţiile cu atribuţii în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri.
      În prezent, Centrul funcţionează în sediul din Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 7, spaţiu aflat în proprietatea Consiliului Judetean Caras-Severin şi dat în folosinţa gratuită în baza unui contract încheiat pe o perioadă de 5 ani.  
Formarea profesională şi perfecţionarea continuă a personalului s-a realizat atât la locul de muncă, prin pregătirea unor teme de interes în domeniu, cât şi prin convocări, instruiri, simpozioane, seminarii, precum şi prin studiu individual.


II.2. Aspecte la nivel funcţional 

Ca urmare a dezvoltării instituţionale, s-au impus măsuri de reactualizare a documentelor de planificare, organizare, coordonare şi executare a activităţilor de prevenire şi asistenţă.  Sarcinile urmărite pe tot parcursul anului au fost centrate pe respectarea Planului de Acţiune pentru Implementarea Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2016, punându-se accent pe îndeplinirea atribuţiilor cu profesionalism. În acelaşi context şi în concordanţă cu Strategia Naţională Antidrog, la nivelul judeţului au fost elaborate şi aprobate prin Hotărâre a Colegiului Prefectural şi Hotărâre a Consiliului Judeţean, Strategia Judeţeană Antidrog 2014-2020 şi Planul de Acţiune pentru Implementare 2014-2016.
Analiza activităţii, pe perioada menţionată anterior, a avut la baza grila de indicatori lunară, aprobată de către conducerea A.N.A. şi standardizată la nivel naţional, iar rezultatele la principalii indicatori sunt prezentaţi în tabelul alăturat :




Tabel – indicatori de evaluare ai activităţii CPECA Caraş-Severin pe anul 2016.



INDICATORI DE EVALUARE

TOTAL

COOPERARE INTERINSTITUŢIONALĂ


Conferinţe / simpozion / manifestări ştiinţifice
2
Întâlniri publice organizate de CPECA CS
24
Întâlniri publice la care a participat CPECA CS
43
Planuri judeţene
1
Protocoale, acorduri de cooperare     
39

RELAŢIA CU MASS MEDIA

Materiale de presă transmise
8
Conferinţe de presă organizate de CPECA CS
2
Apariţii media
46

ACTIVITĂŢI DE PREVENIRE

137
Prevenire mediu preşcolar
8
Prevenire mediu  primar, gimnazial, liceal
84
Prevenire mediu universitar
2
Prevenire familie
9
Prevenire comunitate
34
Campanii de prevenire
3

FORMARE ÎN DOMENIUL DROGURILOR  

Activităţi cu voluntarii selectaţi pentru acreditare
36
Formare în domeniul drogurilor / psihologi şcolari / consilieri şcolari / formare voluntari
0



Evoluţia activităţilor pe anul 2016 a scos în evidenţă o concentrare a activităţilor pe anumite perioade de timp, în funcţie de oportunităţile locale de cooperare şi resurse identificate, motiv pentru care o analiză a activităţilor reliefează volumul de activităţi şi impactul acestora în comunitate.

Indicatori de evaluare ai CPECA Caraş-Severin - analiza comparativă pe cele 4 trimestre ale anului 2016

INDICATORI  DE
EVALUARE
Trimestrul
I
Trimestrul
II
Trimestrul
III
Trimestrul
IV
TOTAL

COOPERARE INTERINSTITUŢIONALĂ

Conferinţe/simpozioane/manifestări ştiinţifice
0
1
1
0
2
Întâlniri publice organizate de CPECA Caraş-Severin
6
8
4
6
24
Întâlniri publice la care a participat CPECA Caraş-Severin
12
10
8
13
43
Planuri judeţene
0
0
1
0
1
Protocoale, acorduri de cooperare
4
2
2
38
46

RELAŢIA CU MASS MEDIA

Materiale de presă transmise
1
2
3
2
8
Conferinţe de presă organizate de CPECA Caraş-Severin
1
1
0
0
2
Apariţii media
12
14
10
10
46



ACTIVITĂŢI DE PREVENIRE - 137

Prevenire mediul preşcolar
2
2
2
2
8
Prevenire mediul  primar, gimnazial,liceal
18
24
20
22
84
Prevenire mediul  universitar
1
0
0
1
2
Prevenire familie
2
3
2
2
9
Prevenire comunitate
8
4
10
12
34
Campanii de prevenire
0
1
1
1
3

FORMARE ÎN DOMENIUL DROGURILOR

Activităţi cu voluntarii acreditaţi
6
8
12
10
36
Formare / pregătire în domeniul drogurilor  (psihologi şcolari,consilieri şcolari, formare voluntari)
0
0
0
0
0


II.2.1. Reducerea cererii de droguri, prin menţinerea la un nivel scăzut comparativ cu cel actual al prevalenţei consumului ilicit de droguri şi reducerea într-un mod corelat a prevalenţei consumului de alcool şi tutun în rândul populaţiei generale, prin consolidarea măsurilor de prevenire şi prin dezvoltarea sistemului public şi privat de asistenţă medicală, psihologică şi socială.

II.2.1.1. Sinteza proiectelor/activităţilor vizând prevenirea consumului de droguri pe cele trei paliere: şcoala, familie şi comunitate
Prevenirea consumului de droguri, s-a realizat în cursul  anului  2016 prin măsuri de conştientizare şi implicare a întregii populaţii, în special a copiilor şi tinerilor, în proiecte de prevenire a consumului de droguri, universale, selective şi indicate, în scopul întăririi influenţei factorilor de protecţie şi al reducerii influenţelor factorilor de risc în şcoală, familie şi comunitate.
În domeniul prevenirii consumului de droguri, proiectele implementate s-au diferenţiat în funcţie de caracteristicile grupului ţintă şi, mai ales în funcţie de gradul în care grupul respectiv este expus comportamentului de risc.
Prevenirea consumului de droguri în şcoală reprezintă unul din segmentele cheie în eforturile concertate de reducere a nivelului de consum în rândul tinerilor. În cadrul activităţilor derulate s-a pus accent pe dezvoltarea unor atitudini şi practici la nivelul întregii populaţii aflată într-o formă de învăţământ, prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri, pe creşterea influenţei factorilor de protecţie la vârste mici, pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun si droguri, dar şi pe sensibilizarea şi educarea populaţiei şcolare în scopul evitării consumului experimental /recreaţional de droguri şi trecerii de la acesta la cel regulat.
A fost realizat un număr mare de activităţi de prevenire derulate în anul 2016 cu implicarea şcolilor, fie că ne referim la activităţi informative, fie la activităţile cu caracter cultural, sportiv, educativ, un aport deosebit în acest sens fiind adus de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin.

Tabel nr. 3 – Indicatori ai activităţii de prevenire derulaţi de C.P.E.C.A. Caraş-Severin - analiza comparativă anul  2014 – 2015 – 2016.



ACTIVITĂŢI DE PREVENIRE

2014

2015

2016
PREVENIRE ÎN MEDIU PRESCOLAR
       0
2
8
PREVENIRE  PRIMAR, GIMNAZIAL, LICEAL
43
66
84
PREVENIRE ÎN MEDIU UNIVERSITAR
0
2
2
PREVENIRE ÎN FAMILIE
2
3
9
PREVENIRE ÎN COMUNITATE
12
24
34
CAMPANII DE PREVENIRE
3
3
3


Proiectele implermentate la nivelul C.P.E.C.A. Caraş-Severin au avut ca obiectiv consolidarea educaţiei civice, culturale şi spirituale, ce se constituie ca alternativă de viaţă sănătoasă, fără droguri. De asemenea, prin proiectele derulate s-a urmărit încurajarea formării unui climat social care să impiedice stigmatizarea şi marginalizarea consumatorilor unor asemenea substanţe, aşa cum reiese din tabelul anterior – 137 activităţi de prevenire/campanii de prevenire în comunitatea locală, pe parcursul perioadei analizată.

II.2.1.2. Asistenţa medicală, psihologică şi socială, reducerea riscurilor şi reinserţia socială a urmărit creşterea accesibilităţii, prin dezvoltarea cantitativă şi calitativă a serviciilor şi a măsurilor medicale, psihologice şi sociale integrate, individualizate prin evaluare, planificare, monitorizare şi adaptare continuă pentru fiecare consumator în vederea întreruperii consumului, a înlăturării dependenţei fizice şi /sau psihice şi/sau a reducerii riscurilor asociate consumului, având ca scop final reinserţia socială a consumatorilor.
În domeniul asistenţei consumatorului de droguri, pe parcursul acestui an s-au continuat demersurile pentru crearea şi perfecţionarea circuitului integrat de asistenţă medicală, psihologică şi socială, prin identificarea resurselor de asistenţă/centre, publice şi private, şi personal format şi acreditat /autorizat, adaptat nevoilor de asistenţă identificate.
            
             Servicii de asistenţă medicală acordate la CPECA Caraş-Severin în 2016
Numărul persoanelor care au accesat serviciile Centrului în anul 2016, respectiv 18, este în creştere faţă de anul 2015 când s-au adresat centrului 14 persoane, dacă ne referim la accesarea directă (tineri, elevi, părinţii acestora). Acest aspect poate fi datorat încrederii pe care populaţia începe să o arate faţă de ajutorul acordat de instituţiile statului, fiind aduse la cunoştinţa publicului serviciile pe care le oferă CPECA Caraş-Severin.  
Pe parcursul acestui an, în conformitate cu dispoziţiile art. 19 ind. 1 din Legea 143 din 2000 republicată, privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, prin Ordonanţa a procurorului DIICOT, au fost deferite către CPECA Caraş-Severin un suspect cercetat pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul drogurilor, pentru efectuarea evaluării, în scopul includerii în circuitul integrat de asistenţă. 
În perioada ianuarie – septembrie 2016, datorită absenţei specialiştilor din echipa terapeutică în cadrul CPECA Caraş-Severin, respectiv a psihologului, a medicului şi a asistentului social, activităţile au fost derulate, de către specialişti din cadrul CRPECA Timişoara, respectiv Timişoara şi Arad, conform dispoziţiilor legale în vigoare iar din luna septembrie, activităţile au fost derulate de specialistul CPECA Caraş-Severin (asistent social).
Au fost dezvoltate relaţiile de colaborare cu spitalele locale (Unităţi de Primire a Urgenţelor şi secţii de psihiatrie) din municipiile Reşiţa şi Caransebeş, în vederea colaborării în acordarea asistenţei medicale de specialitate necesară consumatorilor de droguri, precum şi asigurării managementului de caz, colectându-se lunar date referitoare la asistenţa acordată consumatorilor de droguri în serviciul de urgenţă şi internare la psihiatrie.
Astfel, în anul 2015 au beneficiat de tratament în regim de urgenţă medicală 46 consumatori de droguri, 6 dintre aceştia fiind internaţi şi în secţia de psihiatrie iar în anul 2016 un număr de 22 consumatori de droguri, 3 dintre aceştia fiind internaţi şi în secţia de psihiatrie.

II.2.2. Reducerea ofertei de droguri a avut ca obiectiv menţinerea la un nivel cât mai scăzut a infracţionalităţii în domeniul drogurilor şi a celei conexe, prin eficientizarea activităţilor instituţiilor abilitate în combaterea criminalităţii organizate în legătură cu drogurile, ca rezultat al îmbunătăţirii şi extinderii cooperării interinstituţionale interne şi internaţionale, al consolidării legislative şi instituţionale.  
În aplicarea unei strategii eficiente de control a drogurilor la nivel judeţean, unul dintre elementele esenţiale îl constituie realizarea unui parteneriat viabil între organismele angrenate în prevenirea, descoperirea şi combaterea traficului ilicit de droguri, sens în care pe parcursul anului 2016 un interes aparte s-a acordat colaborării cu Direcţia  de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Caraş-Severin, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi nu în ultimul rând cu Instituţia Prefectului Caraş-Severin, prin participarea la întâlnirile de lucru organizate la acest nivel, ocazie cu care au fost dezbătute aspecte referitoare la nivelul consumului de produse etnobotanice în judeţul Caraş-Severin, măsuri legislative care urmează a fi iniţiate de autorităţile locale în vederea diminuării acestui fenomen, activităţi eficiente de prevenire a consumului de NSP (noi substanţe psihoactive).

II.2.3. Cooperarea cu societatea civilă s-a realizat prin asigurarea unei concepţii strategice unitare, coordonarea implementării acesteia, monitorizarea şi evaluarea activităţilor de reducere a cererii şi a ofertei de droguri . Întreaga activitate desfăşurată de CPECA  Caraş-Severin s-a derulat cu sprijinul întregii palete de factori implicaţi în reducerea cererii şi ofertei  de droguri.
În lupta împotriva drogurilor, elementul cel mai important îl constituie eficacitatea coordonării şi cooperării între instituţiile care desfăşoară activităţi în domeniul prevenirii consumului de droguri, asistenţei consumatorului de droguri, combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri. Participarea constantă a reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi judeţene, a instituţiilor publice şi a organizaţiilor neguvernamentale locale la diverse întâlniri de lucru, ca întâlniri periodice, a constituit un mod eficient de  desfăşurare a acţiunilor şi intervenţiilor în vederea reducerii consumului de droguri la nivelul judeţului.



        Tabel nr. 6 – Cooperarea interinstituţională la nivelul C.P.E.C.A. Caraş-Severin, analiză comparativă  anul 2014 – 2015 - 2016.


COOPERARE INTERINSTITUTIONALĂ
       2014
      2015
2016
CONFERINŢE / SIMPOZION / MANIFESTĂRI ŞTIINŢIFICE
2
2
2
ÎNTÂLNIRI PUBLICE ORGANIZATE DE CPECA CARAŞ-SEVERIN

26
17
24
ÎNTÂLNIRI PUBLICE LA CARE A PARTICIPAT CPECA CARAŞ-SEVERIN
35
40
43
PLANURI JUDETENE
1
1
1
PROTOCOALE, ACORDURI DE COOPERARE
12
19
39


           Dezvoltarea şi extinderea colaborării cu mass-media
            Întreaga activitatea s-a oglindit în comunitate printr-o bună colaborare cu mass-media locală. Fluxul informativ a fost  asigurat prin intermediul comunicatelor de presă periodice transmise de reprezentanţii Centrului şi prin comunicarea directă cu jurnaliştii.
            Activităţile Centrului au fost mediatizate în presa locală  încercând să ofere publicului larg o imagine cât mai realistă referitoare la fenomenul drogurilor. Presa scrisă, posturile de radio şi televiziune au abordat subiecte dintre cele mai diverse, cum ar fi cele legate de activităţile de prevenire în şcoală, familie şi comunitate, de asistenţă a consumatorului, de cooperare inter instituţională.


             Tabel nr. 7 – Relaţia cu presa locală la nivelul C.P.E.C.A. Caraş-Severin, analiză comparativă  anul 2014 – 2015 - 2016.




RELAŢIA CU MASS MEDIA


   2014

 
    2015


2016
MATERIALE DE PRESĂ TRANSMISE
6
6
8
CONFERINŢE DE PRESĂ ORGANIZATE
3
2
2
APARIŢII MEDIA
42
43
46

Acestea  au fost  reflectate  prin  46 apariţii media (în presa scrisă, radio, publicaţii  on-line sau televiziunea locală). CPECA Caraş-Severin a organizat 2 conferinţe de presă. Apreciem că relaţia cu mass-media a fost un obiectiv al anului 2016 pe care C.P.E.C.A. Caraş-Severin l-a îndeplinit, dar stimularea participării mass-media la susţinerea, prin mijloace specifice, proiectelor şi campaniilor antidrog la nivelul judeţului Caraş-Severin rămâne şi pentru 2017 un obiectiv prioritar

Activitatea de voluntariat 
În prezent, C..P.E.C.A. Caraş-Severin are în evidenţă 14 voluntari în curs de formare în domeniul prevenirii consumului de droguri, care sunt implicaţi în proiectele de prevenire antidrog la nivelul Judeţului Caraş-Severin, aceştia participând la 36 de activităţi prevenire a consumului de droguri.

Centrul  de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin a iniţiat şi derulat în parteneriat cu instituţiile şi autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, o serie de activităţi şi proiecte locale, dintre care le subliniem pe cele mai importante, care au avut o participare şi un impact deosebit la nivel local:


 PREVENIRE ÎN ŞCOALĂ:
Ø     Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin a organizat în data de 10.02.2016, la sediul CPECA Caraş-Severin, conferinţă de presă pentru lansarea ediţiei a XIII-a a concursului naţional ,,Mesajul meu antidrog”.
Activitatea a fost oglindită în mai multe articole de presă locale, scrisa, on-line şi tv., respectiv Vest TV, Banat TV, TVR Timişoara, Jurnal de Caraş-Severin, mass-media fiind prezentă la eveniment, alături de reprezentanţi din cadrul ISJ şi DJTS Caraş-Severin.  
Ø     În luna martie 2016 a fost implementat proiectul local „Fii conştient, NU dependent!” realizat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Mihai Novac” Sasca-Montană şi Proiectul educaţional ”Pericolele străzii”, ediţia a IV-a - „Împreună mai puternici”, realizat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 7 din Reşiţa.
Ø     În luna aprilie 2016, în cadrul Programului şcolar Să ştii mai multe, Să fii mai bun”, promovat de Ministerul Educaţiei Naţionaleşi Cercetării Ştiinţifice, CPECA Caraş-Severin a derulat 5 activităţi de prevenire a consumului de droguri în unităţile de învăţământ din judeţul Caraş-Severin, respectiv: la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bocşa, Liceul Bănăţean oţelu-Roşu, Liceul Tehnologic Sf. Dimitrie Teregova, Colegiul Tehnic Cărăşan Reşiţa, Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa, din  având ca beneficiari  518 elevi şi 64 cadre didactice, precum şi „Marş de sensibilizare a opiniei publice cu privire la riscurile şi consecinţele consumului de tutun, alcool şi droguri”, organizat în parteneriat cu liceele din municipiul Caransebeş, cu tema „F.A.D. Nu este o opţiune!” la care au participat peste 350 elevi, 18 cadre didactice, 18 voluntari şi reprezentanţi ai I.S.J. Caraş-Severin, S.C.C.O. Caraş-Severin, I.P.J. Caraş-Severin, Primăria municipiului Caransebeş, reprezentanţi ai societăţii civile şi ONG-uri din mun. Caransebeş şi mun. Reşiţa, Spitalul mun. Caransebeş, D.S.P. Caraş-Severin şi Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa.
Ø      Pentru marcarea Zilei de 31 Mai – „Ziua Mondială fără Tutun”, în cadrul proiectului CUPA SPERANŢA”, a fost organizat turneu de minifotbal cu implicarea a 100 elevi şi tineri asistaţi în centrele DGASPC Caraş-Severin, distribuire de materiale informative antitutun şi au fost implicaţi voluntari pentru activităţi în comunitate. De asemenea, s-au derulat o serie de activităţi  în parteneriat cu Centrul de Plasament „SPERANŢA” din Reşiţa, D.J.S.T. Caraş-Severin,  Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, prin care s-a urmărit informarea a 100 de elevi şi tineri din unitatea sus amintită, cu privire la riscurile şi consecinţele consumului de tutun şi droguri, prin  derularea unor activităţi de informare – educare - conştientizare a populaţiei privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos sub sloganul „Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”. Au fost desfăşurate 3 activităţi de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor asistaţi în Centrul de Plasament „SPERANŢA”, beneficiari direcţi fiind un număr de 81 elevi şi 14 cadre didactice.
Ø     În perioada martie - septembrie 2016, personalul CPECA Caraş-Severin a participat la implementarea „Studiului privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite” în rândul elevilor din învăţământul liceal şi profesional. Procesul de colectare a datelor pentru realizarea studiului a fost derulat în cadrul a 11 instituţii de învăţământ din judeţul Caraş-Severin, astfel: Colegiul Național „Mircea Eliade” Reşiţa – 113 elevi, Liceul Teoretic „Traian Vuia” Caransebeş – 111 elevi, Colegiul Național „C. D. Loga” Caransebeş – 109 elevi, Liceul Tehnologic „Decebal” Caransebeş – 67 elevi, Liceul „Hercules” Băile-Herculane – 96 elevi, Liceul Tehnologic „Mihai Novac” Oraviţa – 68 elevi, Liceul „Bănățean” Oțelu Roșu – 118 elevi, Liceul Teoretic „Eftimie Murgu” Bozovici – 107 elevi, Colegiul Național „Traian Lalescu“ Reşiţa – 86 elevi, Colegiul Național „Traian Doda“ Caransebeş – 57 elevi şi Liceul Teoretic „Tata Oancea“ Bocşa – 129 elevi.
Ø    În data de 17 noiembrie 2016, pentru marcarea “Zilei Naţionale fără Tutun”, în localitatea Oraviţa au fost desfăşurate 4 activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă în mediul şcolar, familial şi comunitate. Activităţile au fost desfăşurate la sediul Şcolii Gimnaziale „Romul Ladea” din localitatea Oraviţa, în parteneriat cu S.C.C.O. Caraş-Severin, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin . La activităţi au participat 267 elevi, 17 cadre didactice din cadrul Liceului  Tehnologic „Mihai Novac”, Liceului Teoretic “G-ral Dragalina” şi Şcolii Gimnaziale „Romul Ladea” Oraviţa. Cu acestă ocazie au fost distribuite peste 350 materiale informative cu privire la riscurile consumului de tutun şi efectele dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar.
Ø    Deasemenea, pentru marcarea “Zilei Naţionale fără Tutun”, în perioada 10.11-17.11.2016, au mai fost desfăşurate 11 activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă în mediul şcolar, familial şi comunitate la Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” Caransebeş, Liceul „Bănăţean” Oţelu-Roşu, Centrul „Speranţa” Reşiţa, Centrul de Zi „Maria” Reşiţa, Şcoala Gimnazială nr. 7 Reşiţa şi Colegiul Naţional „Traian Doda” Caransebeş, beneficiari fiind 489 elevi, 32 cadre didactice şi 29 părinţi.
Ø    În perioada analizată, C.P.E.C.A. Caraş-Severin a derulat în parteneriat cu I.P.J. Caraş-Severin, S.C.C.O. Caraş-Severin şi I.J.J. Caraş-Severin, activităţi de prevenire a consumului de droguri şi a violenţei asociate, în mai multe unităţi şcolare din Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Moldova-Nouă, Oţelu Roşu, Anina, Băile-Herculane, Teregova, Brebu, Zorlenţu-Mare, Sasca-Montană, Ramna, Bozovici, Caraşova şi Bocşa în cadrul cărora au fost informaţi peste 3200 elevi şi 180 cadre didactice cu privire la riscurile consumului de droguri. Astfel, specialiştii Centrului au reuşit să desfăşoare activităţi de prevenire antidrog într-un număr foarte mare de instituţii de învăţământ, atât din mediul urban cât şi din mediul rural.
Ø     În perioada decembrie 2016 – iunie 2017, în parteneriat cu SC.TMD FRICTION SRL Caransebeş, Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare Caransebeş şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin - Serviciul Poliţiei Rutiere va fi implementat proiectul „Conduită rutieră antidrogcu titlul  „Fără riscuri! Alege viaţa!” .
Obiectiv general al proiectului este conştientizarea a 2500 de conducători auto şi viitori conducători auto din judeţul Caraş-Severin cu privire la riscurile şi efectele consumului de alcool şi droguri la volan, în vederea asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică. Deasemenea, ne propunem informarea a 2000 de conducători auto cu privire la prevederile legale din Codul Rutier şi riscul consumului de alcool şi droguri la volan, în vederea promovării unui comportament fără risc pe drumurile publice. Un alt obiectiv este informarea în perioada noiembrie 2016 – iulie 2017 a unui număr de aproximativ 500 de elevi de liceu şi studenţi ai Universităţii „Eftimie Murgu” Reşiţa  (viitori conducători auto) cu privire la riscul consumului de alcool şi droguri la volan şi demonstrarea gradului ridicat de accidentare.
Specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog – C.P.E.C.A. Caraş-Severin vor include în proiectele de prevenire ce vor fi implementate la nivelul unităţilor liceale din judeţul Caraş-Severin, în perioada noiembrie 2016 – iulie 2017, activităţi de conştientizare a tinerilor cu privire la riscurile/implicaţiile consumului de alcool şi droguri, ce vor consta în implicarea tinerilor în parcurgerea unor trase de coordonare vizual-motric purtând ochelari de simulare a stării de ebrietate în vederea demonstrării gradului ridicat de accidentare. Activităţile vor fi planificate în colaborare cu conducerea unităţilor şcolare şi vor fi derulate în sălile de sport cu participarea profesorilor de educaţie fizică şi sport, cu asigurarea condiţiilor de siguranţă pentru elevii implicaţi.

PREVENIRE ÎN FAMILIE:
Ø    În perioada analizată, au fost desfăţurate 9 activităţi de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor, în cadrul proiectelor locale, activităţi ce au urmărit informarea-educarea-conştientizare cu privire la consumul de tutun, alcool, droguri şi noi substanţe psihoactive, adresate elevilor,  cadrelor didactice şi părinţii elevilor din cadrul Colegiului Naţional „Traian Doda” din Caransebeş, Colegiului Naţional C.D. Loga Caransebeş şi Colegiul Tehnic Reşiţa, beneficiari direcţi fiind 134 elevi, 5 cadre didactice şi peste 100 părinţi şi 2 activităţi desfăşurate în parteneriat cu Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare Caransebeş, beneficiari direcţi fiind 28 elevi cu vârste cuprinse între 12-16 ani, 3 cadre didactice şi 18 părinţi.

PREVENIRE ÎN COMUNITATE:
Ø     În data de 24 Iunie 2016, pentru marcarea „Zilei Internaţionale Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de DroguriCPECA Caraş-Severin a organizat conferinţă de presă, fiind prezentate date din Strategia Judeţeană antidrog 2104-2020 şi Planul Judeţean de Acţiune pentru implementarea acesteia, date din Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România - 2015 şi diagnoza fenomenului la nivelul judeţului. Totodată, cu această ocazie au fost înmânate scrisorile de mulţumire din partea directorului Agenţiei Naţionale Antidrog, voluntarilor Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin.
Ø     În data de 24 Iunie 2016, pentru marcarea „Zilei Internaţionale Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri”, în Parcul „Tricolorului” din mun. Reşiţa, a fost organizată activitate de panotaj în cadrul căreia populaţia prezentă în parc a avut posibilitatea de a transmite mesaje antidrog sau opinia faţă de situaţia drogurilor. Voluntarii antidrog, sub coordonarea specialiştilor din cadrul CPECA Caraş-Severin au distribuit materiale informative antidrog, populaţiei prezentă în Parcul „Tricolorului” şi în zona cartierului Govândari.  
Ø   În perioada 1 iulie – 15 septembrie 2016, în baza,, Planului de măsuri pentru prevenirea consumului de droguri”, elaborat prin consultarea instituţiilor partenere care au atribuţii în reducerea cererii şi ofertei de droguri, CPECA Caraş-Severin a realizat în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin, Primăria mun. Reşiţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, I.P.J. Caraş-Severin, I.J.J. Caraş-Severin, S.C.C.O. Caraş-Severin şi Poliţia Locală, activităţi de prevenire a consumului de alcool, tutun şi droguri în Tabăra de pregătire a elevilor Râul-Alb şi Tabăra de pregătire „AVENTURA” Muntele-Mic. Deasemenea au fost desfăşurate peste 25 activităţi de informare, educare, conştientizare cu privire la consumul de alcool, tutun şi droguri adresate populaţiei generale cu ocazia manifestărilor cultura-artistice derulate în mun. Reşiţa şi Caransebeş, precum şi cu ocazia Festivalului de Jazz şi Festivalului de Folk de la Gărâna.
Ø    În data de 17 noiembrie 2016, pentru marcarea “Zilei Naţionale fără Tutun”, în localitatea Oraviţa a fost desfăşurat „Marş antitutun” la care au participat 450 elevi, 28 cadre didactice şi 6 voluntari antidrog din cadrul Liceului  Tehnologic „Mihai Novac”, Liceului Teoretic “G-ral Dragalina” şi Şcolii Gimnaziale „Romul Ladea” Oraviţa, parteneri fiind S.C.C.O. Caraş-Severin, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin. Cu acestă ocazie au fost distribuite peste 500 materiale informative cu privire la riscurile consumului de tutun şi efectele dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar.

             RELAŢIA CU INSTITUŢIA PREFECTULUI
·         Lunar, Instituţia Prefectului-Judeţul Caraş-Severin este informată cu privire la activităţile desfăşurate de C.P.E.C.A. Caraş-Severin.
·         Lunar, C.P.E.C.A. Caraş-Severin participă la şedinţele Colegiului Prefectural Caraş-Severin în calitate de invitat permanent.
·         Trimestrial, sub coordonarea prefectului se întruneşte grupul de lucru format din instituţiile partenere cu rol activ în prevenirea şi combaterea, traficului şi consumului ilicit de droguri, unde se analizează fenomenul drogurilor în judeţ şi se crează direcţii de acţiune pentru limitarea acestuia.
·         C.P.E.C.A. Caraş-Severin este cooptată la şedinţele organizate în cadrul Instituţiei Prefectului - Judeţul Caraş-Severin în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele Persoanlor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin.
·         Trimestrial şi anual este prezentată situaţia stadiului de realizare obiectivelor din Planul de acţiuni pentru realizarea în judeţul Caraş-Severin a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare.

Capitolul III – Concluzii

a.      Probleme şi dificultăţi întâmpinate
      Anul acesta au fost derulate numeroase proiecte şi activităţi de prevenire a consumului de droguri, acestea bucurându-se de succes în rândul tinerilor, care şi-au manifestat interesul faţă de problematica asociată consumului.
      De asemenea, Centrul şi-a consolidat poziţia de coordonator al proiectelor de prevenire la nivel judeţean, având o foarte bună relaţie de colaborare cu autorităţile şi celelalte instituţii publice care derulează proiecte în domeniu. 
      În ceea ce priveşte colaborarea cu instituţiile locale de presă, a fost înregistrată o dinamică deosebită, acestea reflectând pe larg activităţile Centrului şi contribuind activ la promovarea aspectelor legate de domeniul problematicii asociate consumului de droguri, aşa cum a fost prezentat mai sus, la secţiunea cooperare cu societatea civilă.
            Pe de altă parte, resursele umane limitate, echipa terapeutică incompletă (lipsa asistentului social şi a psihologului, iar începând din iulie 2012 şi a medicului) dar şi resurse financiare limitate, îngreunează derularea activităţilor specifice de prevenire şi afectează în mod direct derularea activităţilor de asistenţă a consumatorului de droguri.
            În prezent, în cadrul centrului îşi desfăşoaraă activitatea 2 ofiţeri de poliţie specialişti în prevenire şi un asistent social.

b.      Riscuri
·         Resurse umane limitate, echipa terapeutică incompletă.
·         Fonduri insuficiente pentru implementarea proiectelor locale şi a celor naţionale; resursele financiare au fost obţinute doar prin parteneriatele locale, inclusiv pentru implementarea proiectelor naţionale.



c.       Propuneri de soluţionare
·         Analiza posibilităţilor de ocupare a posturilor vacante la nivelul CPECA Caraş-Severin, respectiv psiholog şi medic.
·         Proceduri de lucru standardizate pentru fiecare linie de muncă.

Priorităţi pentru anul 2017
·         Participarea la cursuri de specialitate specifice în vederea perfecţionării personalului din Centru; 
·         Realizarea obiectivelor stabilite în Strategia Judeţeană Antidrog şi a sarcinilor din Planul de Acţiune pentru implementarea acesteia;
·         Dezvoltarea activităţilor de prevenire a consumului de droguri, în şcoală, familie şi comunitate;
·         Încadrarea unor persoane la CPECA Caraş-Severin, formate pe partea de asistenţă şi dezvoltarea activităţii de asistenţă medicală, psihologică şi socială acordată  consumatorilor de droguri;
·         Acordarea unei atenţii deosebite colaborării cu instituţiile de presă.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu