Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 25 decembrie 2016

Mesajul Custodelui Coroanei române de Crăciun 2016

Români,
Am traversat împreună un an cu semnificații importante, cu emoții profunde, cu tristețe și cu bucurii.
Anul 2016 a stat sub semnul celor 150 de ani de istorie modernă a țării noastre. Carol I a devenit principe suveran în anul 1866 și a promulgat o nouă constituție, care a așezat statul român modern pe harta Europei.
Devotamentul față de Coroană și față de Țară a fost un numitor comun al înaintașilor mei. Loialitatea Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, ca șidăruirea exemplară a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria sunt un mare exemplu pentru România de astăzi.
Anul acesta este un an al durerii, în care ne-am despărțit de Regina Ana. Cei 68 de ani pe care Regina noastră i-a dăruit Regelui și țării ne-au făcut să credem că ea va fi mereu cu noi.Regina a plecat lăsând în urmă tristețe, dar și un exemplar legământ de devotament, modestie și hotărâre.

Tatăl meu a fost absent anul acesta, după o grea problemă de sănătate. Înconjurat cu iubire, Regele nostru a sărbătorit 95 de ani.
România își consolidează libertățile și folosește bine instrumentele dezvoltării. Societatea noastră dovedește conștiință și intransigență, dorește informație și dă dovadă de spirit civic. Autoritatea politică este chemată să dea examene de competență și de etică. Ne lipsește încă reflexul de a respecta legea, fără să ne oblige cineva, și nu ne exercităm încă, în plan public, cu răspundere și patriotism.
Evenimentele din Europa și din lume ne arată că democrația trăiește un moment de instabilitate și de slăbiciune. Prosperitatea nu asigură automat echilibrul și siguranța în țările noastre.Deviere de la principii și valori, momente de rătăcire pot interveni în orice societate, chiar și în cele mai avansate de pe glob.
România are de făcut față unor dificultăți care erau de neimaginat acum 20 de ani. Valorile pe care Regele Mihai le-a promovat întreaga sa viață sunt astăzi mai importante decât oricând: bunătatea, loialitatea, simțul datoriei, iubirea de țară, competența și măsura.

Ca în fiecare an, Fundația Principesa Margareta a României a făcut eforturi pentru ca bătrânii noștri să aibă o viață demnă, înconjurați de afecțiunea și respectul celorlalți.De asemenea, fundația ajută generația tânără de artiști talentați, care au aspirații înalte, pragmatism și energie, pentru a evolua profesional. Ei pot duce România departe, dar au nevoie de încurajarea societății.
La 140 de ani de la fondarea Crucii Roșii române, această mare organizație a reluat legătura sa istorică și tradițională cu Familia Regală.
Soldații români ne dau o lecție de curaj, patriotism și simț al datoriei.Felicit pe militarii noștri, oriunde se află ei!
Familia Regală a mers în acest an în multe comunități locale, mici și mari, din Cluj și Sibiu laIași și Bacău, de la Brașov și Alba laGalați și Tulcea, din Ialomița la Chișinău, Bălți, Cahul, Soroca și Comrat.Familia noastră a reprezentat România în vizite în Germania, Suedia, Marea Britanie, Albania, Elveția și Belgia.Am dezvoltat proiecte educaționale, culturale, sociale și sportive, am avut acțiuni diplomatice. Multe instituții și organizații s-au așezat sub egidă regală.
Palatul Elisabeta, Castelul Peleș și Săvârșinul găzduiesc evenimente și adună mii de oameni, încurajând competența, continuitatea și creativitatea.
Suntem în ajunul sărbătorii nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos. Exemplul său de iubire și sacrificiu este o sursă de inspirație, un far al vieții noastre.
În numele Regelui Mihai și al întregii Familii Regale, trimit românilor din țară, din Republica Moldova și din toate colțurile lumii, urări de sănătate și fericire!
Așa să ne ajute Dumnezeu!


Margareta
24 decembrie 2016

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu