Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 11 decembrie 2016

Ministerul Muncii a lansat Harta Serviciilor Sociale Licențiate, un proiect dezvoltat cu ajutorul GovITHub

Ministerul Muncii și GovITHub au lansat vineri, 9 decembrie, Harta Serviciilor Sociale Licențiate, o platformă care integrează toate serviciile specifice fiecărei categorii de grup vulnerabil (copii, persoane cu dizabilități, persoane vârstnice, femei victime ale violentei in familie), disponibile la nivel local, județean și național.
Harta oferă o imagine de ansamblu a serviciilor sociale pe care atât instituțiile publice, cât și cele private le oferă diferitelor categorii de grupuri vulnerabile, precum și statistici și informații despre fiecare serviciu în parte.
“Serviciile sociale sunt create în primul rând pentru a servi oamenii în situații de vulnerabilitate și societatea în întregul ei. Este important pentru beneficiari să poată avea acces la informații despre serviciile de la ei din comunitate, județ și chiar cele disponibile în țară, iar pentru cei care îi îndrumă, familie sau asistent social, să le poată alege pe cele mai potrivite nevoilor lor. Acum poți vedea în 3 minute care sunt centrele pentru mamă și copil din orașul tău sau centrele de recuperare, cele pentru vârstinici și centrele de zi, precum și datele lor de contact și capacitatea pe care o au. Am stabilit actualizarea lunară a acestei hărți, procedura obligatorie pentru a asigura și o transparență a sistemului și o mai bună monitorizare a lui”, a declarat Oana Țoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Această platformă este un instrument util în a identifica centrele rezidențiale și de zi, precum și celelalte forme de serviciile sociale specifice fiecărei categorii de grup vulnerabil. Fiecărui serviciu social în parte îi sunt prezentate datele de contact, adresa, furnizorul acreditat de care aparține, activitățile pe care le desfășoară, dar și capacitatea de care dispune.
Cum utilizez harta?     
Pe pagina principală a platformei se regăsesc mai multe filtre care spijină utilizatorul în navigarea acesteia. În funcție de informațiile căutate se pot aplica unul sau mai multe filtre.
Primul filtru este legat de poziționarea geografică, la nivel de județ. În mod practic, selectând unul dintre județe, harta va arăta toate serviciile sociale ce se află pe raza acelui județ.
Următoarele filtre țin de tipul și categoria de serviciu social, așa cum au fost stabilite în Nomenclatorul Serviciilor Sociale. În total sunt 24 de tipuri de servicii sociale și 71 de categorii de servicii. Fiecărui tip de servicii sociale îi sunt atribuite unul sau mai multe categorii de servicii. Pentru a selecta categoria de serviciu social, trebuie mai întâi selectat tipul, iar apoi harta va genera căutările după filtrele alese.
Forma de organizare a serviciului social este un filtru care diferențiază centrele rezidențiale de centrele de zi, de locuițele protejate, de unitățile de îngijire la domiciului etc. În total sunt 9 forme de organizare, după care se poate filtra o căutare.
Ultimul filtru este dedicat categoriilor de beneficiari cărora li se adresează serviciul social. Beneficiarii sunt împărțiți pe categorii de vârstă, de la copii la persoane vârstnice.
Ministerul Muncii, împreună cu autoritățile din subordine, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) acordă licențe de funcționare sau provizorii pentru serviciile sociale din domeniul propriu de activitate.
În România, sunt licentiate în prezent 2.550 de servicii sociale și 2.947 de furnizori acreditați. Din totalul serviciilor licențiate, 1.396 sunt publice și 1.154, private. De la începutul acestui an au fost licențiate 1.477 de servicii noi.
Toate aceste servicii sociale, acordate de furnizori acreditați, se regăsesc în Harta Serviciilor Sociale Licențiate, dezvoltată cu ajutorul GovItHub și gestionată de Ministerul Muncii.
Harta este în versiune Beta și include serviciile licențiate până la 1 octombrie 2016, urmând a fi completată și îmbunătățită până la sfârșitul anului, și apoi actualizată lunar, printr-o procedură instaurată prin Ordin de Ministru. Utilizatorii pot contribui la acuratețea datelor prezentate pewww.harta-furnizori.mmuncii.ro și pot trimite observații și propuneri de îmbunătățire a platformei la adresa de email acreditare@mmuncii.gov.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu