Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 21 decembrie 2016

Recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe în perioada sărbătorilor de iarnă

 Sărbătorile de iarnă presupun, în cazul multor cetățeni, părăsirea locuinţei pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp, unii alegând să petreacă o minivacanță în această perioadă. Pentru a evita ca hoţii să „viziteze” locuinţa dumneavoastră, poliția vă recomandă să aveţi în vedere câteva reguli simple:

-         evitați să dați informaţii, chiar și cunoscuților, cu privire la programul dumneavoastră în această perioadă (referitor la programul de lucru, concediu sau alte împrejurări);
-         evitaţi, de asemenea, să oferiţi persoanelor necunoscute relaţii despre vecinii dumneavoastră, în special informaţii referitoare la ocupaţie, programul de lucru şi starea materială a acestora.
-         găsiţi o persoană de încredere pentru a avea în supraveghere locuinţa şi alte dependinţe în perioada cât sunteți plecaţi de acasă;
-         la plecarea de la domiciliu (indiferent de perioada de timp) închideţi bine toate căile de acces în locuinţă;
-         păstraţi cheia în permanenţă asupra dumneavoastră, nu o ascundeţi în locuri „secrete”, de altfel accesibile oricui;
-         împreună cu vecinii, asiguraţi un iluminat corespunzător pe casa scărilor (eventual sisteme de iluminat cu senzori de mişcare) şi nu permiteţi staţionarea persoanelor necunoscute în hol sau pe casa scărilor;
-         evitaţi să ţineţi sume mari de bani în casă şi nici nu lăsaţi impresia că deţineţi asemenea sume, bijuterii sau alte obiecte de valoare;
-         asiguraţi uşile şi intrările de la locuinţă, boxe şi pivniţe cu sisteme de închidere sigure;
-         investiţi în siguranţa locuinței dumneavoastră achiziționând eventual un sistem de alarmă sau o cameră video de supraveghere a interiorului locuinţei.
În această perioadă, de buna credință a dumneavoastră pot profita și hoții care, ”deghizați” în colindători, pot pleca din casele dumneavoastră cu ceva mai mult decât covrigi și mere. Aceștia pot fura din locuințele a căror uși sunt larg deschise (în așteptarea colindătorilor) sau din cele pe care le găsesc descuiate. Dacă doriți să fiți colindați, acest lucru se poate face și în ușa casei sau apartamentului.



Odată ce persoane necunoscute au intrat în casă, chiar și colindători, nu mai aveți siguranța că nu veți deveni victima unui furt.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu