Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 31 decembrie 2016

POMPIERII SALVATORI MEREU LA DATORIE

 În perioada minivacanței de Revelion, peste 5.000 de pompieri, cu aproximativ 1.000 de mijloace tehnice, vor fi zilnic la datorie pentru asigurarea misiunilor orientate spre salvarea vieții, bunurilor și protecției mediului.
Premergător acestei perioade, inspectorii de prevenire au derulat, la nivel național, acțiuni de îndrumare și control, pentru depistarea și înlăturarea stărilor de pericol și a potențialelor cauze de incendiu, la structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare (hoteluri, vile, moteluri, pensiuni turistice și agroturistice, cabane), de alimentație publică (restaurante, baruri etc.), cu funcțiuni de agrement (cluburi, baruri, discoteci), precum și în spații cu aflux mare de persoane (mall-uri).
Pe lângă identificarea și înlăturarea disfuncționalităților, specialiștii în prevenire au asigurat instruirea angajaților, astfel încât aceștia să-și însușească și să respecte regulile de prevenire a incendiilor și, la rândul lor, să le pună la dispoziția clienților.
Totodată, având în vedere faptul că în această perioadă pot fi utilizate la petrecerile de Revelion articole pirotehnice, reamintim cetățenilor că pot folosi, potrivit legii, pentru divertisment, doar materialele pirotehnice din categoria celor admise la comercializare și care prezintă un pericol redus pentru utilizatori (ex: beișoare bengale, jerbe, granule scânteietoare, șerpi, scântei, pocnitori cu confetti).
Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice, reamintim următoarele măsuri:
— Respectați, cu strictețe, instrucțiunile producătorului la utilizarea materialelor pirotehnice;
— Verificați, înainte de folosirea materialelor pirotehnice, integritatea ambalajului, iar în situația în care acesta a fost deteriorat, evitați utilizarea produsului;
— Limitați accesul copiilor la materialele pirotehnice; chiar dacă prezintă un nivel de risc foarte scăzut, ele pot genera efecte;
— Evitați uscarea materialelor pirotehnice, aruncarea în foc sau în mijloacele destinate încălzirii;
— Evitați reaprinderea produselor nefuncționale sau care au rămas cu materia explozivă activă.
În perioada următoare, în mai multe localități din țară vor avea loc 143 de manifestări cultural artistice în spații publice, trei dintre acestea organizate în Capitală. Întrucât numărul estimativ al participanților se ridică la peste 140.000 de persoane, acțiunile pompierilor salvatori, destinate siguranței acestora, rămân prioritare.
De asemenea, pentru desfășurarea în bune condiții a evenimentelor cu public numeros, până în prezent inspectoratele pentru situații de urgență județene și cel din zona București—Ilfov au emis 189 de acorduri pentru organizarea jocurilor de artificii cu articole pirotehnice, alte 9 cereri fiind în curs de soluționare.
Răspunsul la potențialele situații de urgență, va fi asigurat, zilnic, de peste 5.000 de militari, iar alți 5.000 sunt pregătiți să intervină, în caz de nevoie.
În scopul optimizării misiunilor din teren, echipajele operative vor interveni în sprijinul autorităților administrației publice locale și populației în cazul posibilelor manifestări ale fenomenelor meteorologice periculoase.
Totodată, echipajele de intervenție vor asigura, în sistem integrat, misiunile specifice, alături de reprezentanții celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și cei ai autorităților și instituțiilor implicate în managementul tipurilor de risc, inclusiv în zonele în care vor fi derulate evenimente publice de amploare.
Urgențele medicale vor fi acoperite, la nivel național, prin intermediul celor 260 echipaje de pompieri SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat, 27 unități de terapie intensivă mobilă, 7 ambulanțe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic și 41 autospeciale pentru transport personal și victime multiple.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu