Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 23 iulie 2015

Ultima insultă: Gabriel Resources dă în judecată România pentru Roșia Montană!


21 iulie 2015! Aceasta este ziua când localnicii din Roșia Montană au obținut confirmarea indirectă a faptului că localitatea lor este salvată de la distrugere. Compania Gabriel Resources a recunoscut ieri, într-un comunicat de presă, că a pierdut speranța privind exploatarea celui mai mare zăcământ de aur din Europa, anunțând în același timp că a depus o plângere la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii al Băncii Mondiale. Gabriel Resources cere compensații de la statul român pentru neputința sa de a exploata cei patru munți ai Roșiei Montane. Proiectul s-ar fi tradus în extracția în carieră deschisă și cu cianură a 314 tone de aur și 1500 de tone de argint, exproprierea a sute de localnici și construirea unui imens iaz de reziduuri, al cărui baraj ar fi avut peste 180 de metri înălțime.

Gabriel Resources a fost nevoit să asiste la evoluția celei mai importante mișcări sociale din România. Implicarea cetățenilor a fost, fără excepție, direcționată către instituții ale statului român, tocmai pentru ca acesta să își respecte propriile legi. Au fost semnalate ilegalități și au fost expuse în spațiul public acuzații de corupție la toate nivelurile de putere. Înfrângerea lui Gabriel Resources este un indicator clar al angajamentului cetățenilor români pentru respectarea drepturilor, pentru libertate și democrație. Campania ce s-a întins pe o perioadă de 15 ani a contribuit la întărirea tinerei și fragilei democrații din România, inițiind un proces de echilibrare a balanței de putere cetățean-stat.
Planurile companiei de a-și vedea proiectul pornit nu s-au prăbușit datorită corupției din România, ci dimpotrivă, au ajuns atât de departe tocmai din cauza ei. Statul român a devenit mai puternic și independent pe măsură ce oficiali corupți au fost expuși. Singura șansă a Gabriel Resources de a părăsi România cu banii contribuabililor în buzunar este dacă oficialii din guvern vor face “blat” sau dacă vor angaja o firmă de avocatură mai apropiată de interesele companiei miniere, decât de cel național. Prezentul proces de arbitraj nu face decât să dovedească încă o dată că aceste clauze ISDS sunt menite să sărăcească o țară de sume comparabile cu bugetele anuale alocate sănătății sau educației. Campania Salvați Roșia Montană cere Guvernului României transparență totală privind acest arbitraj și ca un reprezentant al campaniei să fie prezent la toate audierile ce vor avea loc.
"Ceea ce reiese cel mai evident din acest arbitraj este că Gabriel Resources consideră profitul mai important decât oamenii, că voința unor miliardari de pe Wall Street poate fi mai presus de legile unei națiuni. Este culmea tupeului să vii și să propui un proiect ilegal, să-l vezi respins și apoi să ceri compensații. Sunt trei lucruri deja foarte bine cunoscute și înțelese de toată lumea: numeroase sentințe ale justiției au declarat proiectul de minerit ilegal de-a lungul timpului, localnicii alături de zeci de mii de cetățeni mereu s-au opus vehement, iar numeroși politicieni acuzați sau chiar condamnați de corupție au fost singurii convinși de interesele companiei. Acesta este începutul sfârșitului pentru o afacere foarte proastă.", a adăugat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

România nu trebuie să fie penalizată pentru faptul că este o țară democratică, cu instituții care spun nu solicitărilor absurde de modificare a legislației pentru aprobarea proiectelor ilegale. Aceste schimbări legislative vizau inclusiv acordarea dreptului companiilor miniere private de a expropria proietăți legal deținute de către cetățeni.

Campania Salvați Roșia Montană cere sprijinul și solidaritatea tuturor prietenilor și susținătorilor săi împotriva clauzelor ISDS și a corupției. Uniți salvăm Roșia Montană!

Pentru mai multe informații: Eugen David, mobil: 0740 280309 (română), Tudor Brădățan, mobil: 0745 370524 (engleză).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu