Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 12 iulie 2015

Masurile luate pentru respectarea prevederilor legale in domeniul protectiei mediului in perioada 01.01.2015-31.05.2015



INFORMARE
privind masurile luate pentru respectarea prevederilor legale in domeniul protectiei mediului                                               in perioada 01.01.2015-31.05.2015
Garda Nationala de Mediu este o institutie publica de inspectie si control in domeniul protectiei mediului si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice central in subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor in baza HG nr. 1005/2012 modificata prin HG 564/2013.

          Atributiile principale ale Garzii de Mediu sunt:


§  Controleaza modul in care sunt respectate prevederile actelor de reglementare privind protectia mediului.

§  Controleaza activitatile care prezinta riscuri de accidente majore in vederea prevenirii si limitarii riscului de poluare.

§  Impune si controleaza realizarea investitiilor in domeniul protectiei mediului.

§  Controleaza activitatiile cu impact asupra mediului , impune masuri de prevenire , diminuare si eliminare a poluarii si aplica sanctiunile contraventionale prevazute de legislatia in vigoare.

§  Verifica sesizarile cu privire la incalcarea legislatiei in domeniul protectiei mediului de catre personae fizice sau juridice , dispune masuri de intrare in legalitate si sanctioneaza incalcarea legii.

§  Verifica masurile luate de operatorii economici pentru prevenirea poluarilor accidentale.

§  Exercita controlul cu privire desfasurarea activitatilor de import-export al produselor cu regim special.

§  Verifica respectarea regimului de administrare al ariilor natural protejate.

    Ca structura organizatorica GNM este condusa de un comisar General cu rang se secretar de stat. Comisariatul General are in subordine 41 de comisariate judetene , comisariatul municipiului Bucuresti si comisariatul rezervatiei biosferei Delta Dunarii. – structuri , organizate la nivel de serviciu, fara personalitate juridical conduse de un comisar sef.

    In perioada 01.01.2015-31.05.2015 activitatea de inspectie si control in domeniul protectiei mediului desfasurata de Comisariatul Judetean Caras-Severin al GNM s-a desfasurat cu un numar  de 12 comisari.

    In perioada analizata au fost realizate un numar de 497 de controale in domeniul protectiei mediului , din care 154 controale planificate  si  343 controale neplanificate.

    In urma acestor controale s-au aplicat un numar de 44 sanctiuni contraventionale  in valoare totala de 352.000 lei .

        In scopul efectuarii unitare a cerintelor stipulate in directivele UE si transpuse in legislatia nationala controalele in domeniul protectiei mediului se desfasoara in conformitate cu procedurile de control aprobate.

 Controalele planificate  efectuate in  perioada analizata au avut in vedere verificarea respectarii legislatiei in vigoare si realizarea masurilor dispuse de GNM CJ CS catre marii operatori economici din judet.
       SC TMK Resita SA - are ca activitate principala producerea si turnarea otelului la o capacitatea de productie de 450 000 tone/an.

      In scopul diminuarii poluarii atmosferei  produse de activitatea otelariei electrice, in ultimi ani , TMK Resita a realizat mai multe lucrari de investitii privind modernizarea  instalatiei de captare si epurare a gazelor arse, aceste s-au facut in urma masurilor dispuse de catre GNM CJ CS si au constat in: 
    Cresterea capacitatii de aspiratie a gazelor arse prin montarea unui exhaustor suplimentar.
    Marirea suprafetei filtrante cu 40% prin cresterea numarului de saci filtranti.
    Construirea si montarea unei noi hote de aspiratie mult mai mare decat vechea hota.
    Refacerea acoperisului halei.
    Alte lucrari de capatare si epurarea a gazelor arse provenite de la instalatia de tratare a otelului.

       Pentru atingerea obiectivului pentru care a fost construita , adica captarea si epurarea gazelor arse, aceasta instalatie trebuie sa functioneze la parametrii proiectati si sa fie exploatata si intretinuta in mod corespunzator.

        O alta sursa de poluare a atmosferei aflata in incinta TMK Resita , este zgura proaspata provenita de la otelaria electrica depozitata temporar pe un amplasament amenajat unde aceasta sufera un process de granulare prin stropire continua cu apa. Ulterior aceasta zgura este gestionata de catre un alt operator economic (SC Slag Recycling SRL) – aceasta este incarcata si transportata la halda de zgura Valea Terovei pe un traseu de cca. 2 km ce traverseaza zone locuite. In situatia cand operatorul economic nu respecta instruciunile de lucru (la incarcare si transport) se pot fi antrenate in atmosfera cantitati importante de praf cu efecte negative asupra calitatii aerului inconjurator in zonele locuite din vecinatate . Pentru diminuarea acestei poluari au fost dispuse mai multe masuri constand in umectrea continua a zgurii , spupravegerea activitatii cu camera video.

        Haldele de zgura de furnal si otelarie (Valea Terovei si km.2) in suprafata de 28,5 ha , respective 16 ha, formate in decursul a peste 200 ani de activitate metalurgica , una din acestea fiind exploatata din anul 2006, cealalta din 2012, cu recuperarea materialelor utile. Se produce poluarea atmosferei cu praf din activitatea de prelucrarea zgureii si in timpul transporturilor. S-au impus masuri de umectrae a cailor de transport , respectarea tehnologiilor de exploatare a zgurii si refacerea zonelor degradate.

        Depozitele de deseuri  Toate depozitele de deseuri din judetul Caras-Severin au sistat activitatea esalonat incepand cu 16.07.2009 pana in data 16.07.2012 , termene prevazute in HG 349/2005. La nivelul judetului Caras-Severin a fost constituita Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara si a fost elaborat si aprobat masterplanul privind sistemul de management integrat al desurilor (SMID). In momentul de fata a inceput punerea in aplicare a masterplanului , au fost incheiate contracte de lucrari pentru :

    construire centru de management al deseurilor – stadiu fizic 24%
    inchiderea depozitelor urbane neconforme- stadiu fizic 16%
    lucrari de constructie statii de transfer- stadiu fizic 53%
    inchiderea depozitelor de deseuri rurale- stadiu fizic 100%

      La ora actuala deseurile menajere colectate in judet sunt aduse intr-o locatie din vecinatatea vechiului depozit de deseuri al mun. Resita , unde este instalata o statie de sortare mobila cu capacitatea de 35.000 t/an proprietatea SC Green Ecobauer SRL Resita.

     Dupa sortare deseurile reziduale se elimina la depozitul neconform din loc. Vulcan, jud. Hunedoara administrat de SC Pregoterm SA Vulcan, iar deseurile reciclabile sunt valorificate pe baza de contracte la diversi operatori economici autorizati.     

        SC Moldomin SA Moldova Noua - pana in luna decembrie 2006 a desfasurat activitatea de extractie si preparare minereuri neferoase. Prin incetarea activitatii in urma disponibilizarilor colective, iazurile de decantare a sterilului , in suprafata de 106 ha,  au ramas neexploatate iar in lipsa stratului de apa care sa umecteze sterilul, acesta s-au tranformat intr-o plaja  uscata care la  fiecare intensificare a vantului produce poluarea atmosferei cu praf.  In prezent rezolvarea acestei probleme, cu efecte majore asupra localitatii Moldova Veche si cu risc transfrontalier catre republica Serbia, este incerta SC MOLDOMIN SA  fiind in procedura de faliment.       

        SC AQUACARAS SA prin cele opt exploatari din judet.

      Un numar de 3 orase detin statii de epurare ape uzate menajer (Caransebes, Otelu Rosu si B. Herculane), aceste statii sunt subdimensionate ne asigurand o epurare corespunzatoare. 

       Resita este singurul municipiu cu statie de epurare construita in anul 2010 si functionala la parametrii proiectati. In celelalte 4 orase ale judetului (Oravita, Anina, Moldova Noua si Bocsa) in lipsa statiilor de epurare, apele uzate menajere se evacueaza direct in emisari. Se polueaza apele de suprafata cu poluanti specifici apelor menajere.

     Din anul 2014 au demarat  lucrarile de modernizare si dezvoltare al retelelor de alimentare cu apa potabila si canalizare precum si constructia de noi statii de epurare ape uzate manajer in celelalte sapte localitati din mediul urban, valoartea lucrarilor fiind de 110 mil. Euro, lucrari ce vor fi urmarite de CJCS al GNM pe toata durata realizarii lor.

        CNU Bucuresti -  Sucursala Banat Oravita cu sectoarele miniere Lisava si Ciudanovita. In prezent se executa lucrari de inchidere, ecologizare si tratare a apelor incarcate radioactiv ce sunt evacuate din mina si cele care spala haldele. Nu s-a inceput inundarea minei intrucat se vor modifica proiectele privind solutiile tehnice de tratare a apelor si cele de izolare a haldelor de steril si minereu sarac in conformitate cu noile norme in domeniul radiatiilor. Cursurile de apa in care sunt deversate apele de mina dupa decontaminare sunt poluate cu uraniu si radiu datorita faptului ca, instalatiile de tratare nu asigura retinerea elementelor radioactive in conformitate cu normele actuale.

               Controalele  neplanificate din perioada analizata:

                  Controale tematice

§   La operatorii economici care exploateaza masa lemnoasa pe picior si operatori economici care desfasoara activitatea  de taierea si rindeluirea lemnului. Au fost constatate  deficiente constand in trecerea cu materialul lemnos si utilaje  prin albia cursurilor de apa precum si depozitari  de material lemnos pe malurile cursurilor de apa.  In urma acestor controale s-a aplicat sanctiuni contraventionale  la patru operatori economici.

§   S-au efectuat controale tematice  privind  organizarile de santier pentru constructii din municiipiile judetlui Caras-Severin. 

    S-au efectuat controale tematice la operatorii economici care colecteaza si transporta deseuri provenite din activitati medicale.
    S-au efectuat controale tematice privind fondurile  de vanatoare , prin care s-a verificat gestionarea acestora , respectarea obligatiilor privind speciile protejate si a obligatiilor mentionate in OUG 196/2005 – Fondul pentru Mediu.
    Pentru verificarea starii de curatenie a localitatilor, cailor de comunicatie si a cursurilor de apa. In urma verificarilor la Administratiile publice locale unde s-au constatat neconformitati s-au aplicat sanctiuni contraventionale.

            Poluari accidentale 
       In perioada analizata au avut loc doua poluari a atmosferei cu praf provenit de pe iazurile de decantare ale  SC Moldomin SA,  in urma intensificarii vantului din zona. In aceste cazuri s-a respectat procedura aprobata cu notificarea autoritatilor centrale , au fost facute monitorizari si determinari ale concentratiei de pulberi (praf) in atmosfera (cu ajutorul laboratorului mobil al  APM CS)  iar in urma analizarii rezultatelor  a fost aplicata o sanctiune contraventionala in valoare de 100.000 lei.             

          Sesizari  adresate Comisariatului Judetean Caras-Severin al GNM

       In perioada analizata s-au primit un numar de 34 sesizari de la personae fizice si juridice. Ponderea mare o au cele cu privire la depozitarea necontrolata a deseurilor , cele cu privire la stocarea s-au evacuarea de ape uzate si cele legate de disconfortul creeat de activitatile industrial asupra zonelor populate.
 
            Agenda institutiei

       Avand in vedere atributiile si responsabilitatile, stabilite in HG nr.1005/2012,  pentru perioada ce urmeaza , Comisariatul Judetean Caras-Severin al GNM  si-a propus urmatoarele prioritati :
  
    Realizarea programului de control aprobat pentru anul 2015.
    Diminuarea poluarii atmosferei produsa de industria siderurgica.
    Realizarea investitiilor in domeniul protectiei mediului.
    Realizarea si aplicarea sistemului de gestionare integrata a deseurilor in judetul Caras-Severin.
    Asigurarea unei stari de curatenie corespunzatoare la nivelul localitatilor , cursurilor de apa si cailor de comunicatii din judetul Caras-Severin.
    Respectarea regimului de protectite al ariilor naturale  protjate.
    Prin Ordinul Ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 256/2014 s-a introdus o metodologie de clasificare a obiectivelor controlate, care reprezinta ea insasi o metodologie de prioritizare a inspectiilor si controalelor ce vor fi efectuate de comisariat (Anexa 7 la Normele tehnice privind organizarea si desfasurarea activitatilor de control si inspectie in domeniul protectiei mediului).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu