Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 30 iulie 2015

Stimaţi proprietari: atenţie la neatenţie!

Când hoţii pătrund în locuinţă prin forţarea unui geam termopan lăsat deschis de către proprietari pentru aerisire şi sustrag bani şi bunuri dintre „cele mai căutate” şi uşor de transportat cum ar fi: bijuterii, aparate foto, tablete sau laptopuri, ne aflăm în faţa unei situaţii în care neglijenţa costă destul de scump.
                Este bine de ştiut că infractorii speculează tocmai neglijenţa locatarilor în a-şi securiza locuinţa, în special în mediul urban. Astfel, este recomandabil ca membrii comunităţii să cunoască şi să respecte câteva reguli elementare de autoprotecţie care, odată însuşite şi aplicate, devin deprinderi de natură să prevină neglijenţa, naivitatea şi alte aspecte care facilitează activitatea hoţilor din locuinţe.
Recomandările poliţiştilor se adresează tuturor cetăţenilor care doresc sa-şi apere proprietatea, oferindu-le idei şi opţiuni practice pentru a se simţi în siguranţă şi a-şi proteja căminul:
  • Învăţaţi psihologia infractorilor. Un bagaj minim de cunoştinţe privind mecanismul gândirii delincvenţilor constituie un atu în prevenirea oricărei infracţiuni care v-ar putea viza. Atunci când trec la acţiune, spărgătorii de locuinţe se află în competiţie cu timpul şi caută acea împrejurare în care să „opereze” cât mai rapid posibil pentru a evita să fie surprinşi. De regulă, profită de ocazia ce li se oferă pentru a fura şi evită să pătrundă acolo unde locatarii dispun masuri vizibile de siguranţă.
  • Izolarea este dăunătoare. Împreuna cu vecinii de încredere, asiguraţi un sistem reciproc de supraveghere a locuinţei în cazul absenţei de la domiciliu, în week-end sau pentru perioade mai lungi de timp. Lăsaţi acestora un număr de telefon unde puteţi fi găsit.
  • Evitaţi, de asemenea, să oferiţi persoanelor necunoscute relaţii despre vecinii dumneavoastră, în special informaţii referitoare la ocupaţia, programul de lucru şi starea materială a acestora.
  • Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefoane, deratizare s.a.) solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă. Un astfel de act trebuie să prezinte viza periodică, să nu prezinte modificări sau ştersături iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ştampilei de pe fila pe care este lipită. Nu acceptaţi prezentarea formală a legitimaţiilor, iar dacă persoana devine grăbită sau agitată (ceva nu este în regula!), solicitaţi sprijinul vecinilor şi reţineţi cât mai multe semnalmente ale celui în cauză pentru a le comunica organelor abilitate.
  • Evitaţi să popularizaţi achiziţionarea şi/sau deţinerea de bunuri de valoare sau sume mari de bani la domiciliu. Bunurile de valoare cu dimensiuni mici (bani, bijuterii, etc.) trebuie  păstrate în locuri greu accesibile, evitând pe cât posibil „ascunzătorile” tradiţionale (şifonier, bibliotecă, saltea s.a.).
  • Dacă aţi achiziţionat aparatură electronică, nu depozitaţi ambalajele acesteia la vedere (pe balcon). Întocmiţi o listă care să cuprindă caracteristici ale produselor, pe care să o păstraţi într-un loc sigur. Inscripţionând bunurile de valoare cu semne pe care să le cunoască numai membrii familiei, facilitaţi recuperarea acestora în cazul unui furt.
  • Asiguraţi intrarea în locuinţă cu uşi solide, metalice sau confecţionate din materiale rezistente, care să fie prevăzute cu încuietori sigure, modele atipice, cu un grad înalt de securitate.
  • Dacă locuiţi la casă ori în apartamente de bloc situate la parter, etajul I sau ultimul etaj, este recomandabil să protejaţi ferestrele şi balcoanele cu grilaje metalice solide, ale căror console să fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare să fie de dimensiuni mici. Dacă lăsaşi geamurile deschise pentru aerisire, supravegheaţi încăperile.
  • Când părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru scut timp, închideţi toate ferestrele.
  • Dacă aţi pierdut cheile ori constataţi că încuietorile sunt blocate prin introducerea de corpuri străine (beţe de chibrit, sârme, etc.), procedaţi imediat la înlocuirea acestora. Orice întârziere poate fi prompt exploatata de spărgătorii de locuinţe!
  • Dacă observaţi persoane străine care staţionează fără motiv pe scara blocului sau în dreptul uşii unui vecin, nu ezitaţi să le întrebaţi despre scopul şederii lor acolo. Folosirea unui ton politicos, dar ferm, poate descuraja potenţialii infractori. Reţineţi că aceştia mizează pe lipsa de implicare civică.
Exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul şi cel mai solid scut împotriva hoţilor şi a altor categorii de infractori!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu