Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 27 octombrie 2014

Târg plin cu bunătăți, organizat duminică în piața agroalimentară a stațiunii Băile Herculane de Ziua Națională a Traiului de Munte.

Vremea rece de afară nu i-a împiedicat pe iubitorii de produse tradiționale din Caraș-Severin și Mehedinți să participe la un târg plin cu bunătăți, organizat duminică în piața agroalimentară a stațiunii Băile Herculane de Ziua Națională a Traiului de Munte. Organizatorii s-au arătat mulțumiți de eveniment spunând că au reușit să spargă gheața și să organizeze un astfel de eveniment la munte, la fel și vizitatorii.
Mezeluri, brânzeturi și dulceață
Printre producătorii autohtoni, prezenți la târg au fost și producători din sudul țări. Au fost prezenți la târg meșteri de mezeluri, de brânzeturi, apicultori, artizani și mulți alții, iar marfa pe care au expus-o a fost cu adevărat gustoasă.
Clienții nu au întârziat să apară, cei cărora le-a fost dor de gusturile copilăriei, al pâinii coapte în cuptor, al brânzei și cașului de casă, au cumpărat din bunătățile expuse. Comercianții au înghețat la standuri pentru că afară nu au fost mai mult de 7 grade, însă au fost bucuroși că marfa lor a fost apreciată. „Produsele noastre sunt făcute numai din ingrediente naturale, fără conservanți, aditivi sau alte ingrediente la modă. Așa se face că gustul este așa cum trebuie să fie. Avem cârnați, slănină, pastramă, costiță, toate din producție proprie după rețetele bunicilor” ne-a declarat ”Uica Ion”, un producător de mezeluri tradiționale din Soceni.
Clienți pofticioși
Oamenii s-au uitat, au gustat și au cumpărat. Unii au scos din buzunar și câteva sute de lei pentru că au luat de toate. „Am cheltuit în jur de 200 de lei. Am luat brânză, caș și mai multe produse din carne. Vreau de asemenea să cumpăr gemuri și miere, așadar voi mai lăsa ceva bani pe aici. Ideea acestui eveniment mi se pare foarte bună pentru că din câte am văzut, sunt mai multe produse alimentare decât la alte târguri, și până la urmă de asta avem nevoie, nu de covoare țesute în casă sau bibelouri. Carne să fie cât cuprinde, și atunci e bine” – a spus un cumpărător.
Programe pentru copii
Pe lângă gusturi, organizatorii s-au gândit și la copii. Așa se face că cei mici au avut ocazia să guste sucuri naturale de cireșe, să coloreze și să primească premii pentru participare, premii ce au constat în dulciuri și rechizite.
Se dorește să se creeze o tradiție
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „PACINFO” și are menirea să promoveze agricultura montană și viața în zonele de munte. Responsabilul de proiect la nivelul județului Caraș-Severin a fost Agenția pentru Protecția Mediului care susține că evenimente similare au avut loc în mai multe zone ale țării. Este vorba de un proiect național, câștigat de APM Harghita, la care cei din Caraș-Severin sunt parteneri. Proiectul include 16 județe, și în fiecare din ele pe data de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, au avut loc târguri de produse tradiționale. Proiectul este unul scurt, de 11 luni, însă toți cei implicați doresc să creeze o tradiție din acest eveniment, iar Ziua Națională a Traiului de Munte să fie organizată în fiecare an în jurul acestei date dar și să împiedice defrișările în zonele montane.
”Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, într-o frumoasă colaborare cu Primăria Băile Herculane, a organizat duminică, 26 octombrie 2014, prima ediție a Zilei Naționale a Traiului de Munte spărgând practic gheața în organizarea acestei manifestări, care se dorește a fi una perenă și să se organizeze an de an pe 26 octombrie, praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, sărbătoare care coincide în calendarul popular cu ziua în care ciobanii pun capăt transhumanței și coboară cu turmele de la munte” spune Sebastian Purec, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin.
De mare ajutor a fost și Poliția stațiunii Băile Herculane care, în timp scurt, a reușit să elibereze zona și să evite orice incident pe toată durata manifestării, zecile de producători din Caraș-Severin dar și din sudul țării, putând să expună în liniște iar cumpărătorii să fie cei mai câștigați.
Icoane bizantine, costume populare, miere de albine, rachiu, brânză ori cârnați de oaie sau capră, sunt doar câteva din bunătățile ce au putut fi degustate la acest târg. Organizatorii au amenajat și o zonă de ”Info cort” unde au fost pliante și afișe cu informații despre zona montană dar și despre protecția mediului, s-a putut servi un pahar de răchie de prună, afinată, cafea dar și zacuscă, păstrăv prăjit și foarte multe sortimente de prăjituri specifice zonei de munte (ștrudel cu dovleac, prăjitură cu afine, melcișori cu nucă, frecată cu brânză dulce, etc.) iar cei mici au savurat suc de cireșe și au putut colora cărți de colorat cu personaje specifice zonei montane.
Inginerul Liviu Munteanu a fost cel care a oferit întreaga consultanță tehnică și a reușit să adune în piața agroalimentară din Băile Herculane un număr așa de mare și divers de producători tradiționali, care s-au arătat foarte încântați de idee și care au declarat că își doresc reluarea acestui eveniment. Toți au primit diplome de participare, semnate chiar de Sebastian Purec, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, același care a și deschis manifestările Zilei Naționale a Traiului de Munte.
Mai multe informaţii despre proiect se pot găsi pe pagina de web www.zonamontana.ro.
COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu