Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 23 octombrie 2014

POLIŢIA ROMÂNĂ, PARTICIPANTĂ LA OPERAŢIUNEA TRIVIUM 3, ÎN MAREA BRITANIE

Poliţiştii români participă la operaţiunea TRIVIUM 3, desfăşurată de Organizaţia Europeană a Poliţiilor Rutiere - TISPOL şi Poliţia Britanică, la Birmingham, Marea Britanie, în cursul acestei săptămâni. TISPOL TV va transmite, online, 60 de minute cu aspecte din timpul desfăşurării acţiunii.
În perioada 20-24 octombrie a.c., Organizaţia Europeană a Poliţiilor Rutiere - TISPOL şi Poliţia Britanică organizează cea de-a treia operaţiune, denumită generic TRIVIUM.
Acţiunea vizează identificarea şi oprirea în trafic, respectiv controlul unor autovehicule şi/sau persoane din Europa de Est, despre care există informaţii că ar fi implicate în diverse activităţi infracţionale, pe teritoriul Regatului Unit.
Operaţiunea, la care au fost invitaţi să participe câte patru poliţişti rutieri din România, Polonia şi Lituania, se va desfăşura în Birmingham, Marea Britanie.
Observatori ai forţelor de poliţie din Belgia, Danemarca, Letonia, Irlanda, Italia, Finlanda, Spania şi alte ţări se vor alătura colegilor din Lituania, Polonia şi România.
Trivium 3 demonstrează valoarea lucrului în echipă. Un rol important în cadrul operaţiunii îl are EUROPOL, ai cărui ofiţeri vor aduna şi schimba informaţii despre infractori cunoscuţi şi grupări infracţionale.
La operaţiune mai participă şi alte instituţii de aplicare a legii din Marea Britanie.
Poliţiştii români vor acorda sprijin Poliţiei Britanice, prin facilitarea dialogului cu cetăţenii români bănuiţi de comiterea de infracţiuni şi prin efectuarea de verificări, în timp real, în bazele de date naţionale, pentru identificarea autovehiculelor şi persoanelor supuse controalelor.
Pentru depistarea activităţilor infracţionale, poliţiştii vor folosi diferite mijloace de obţinere a  informaţiilor, incluzând recunoaşterea automată a numerelor de înmatriculare (Automatic Number Plate Recognition – A.N.P.R.).
La data de 22 octombrie a.c., la ora 15.00 (ora 13.00 în Marea Britanie), TISPOL TV va transmite, online, 60 de minute cu aspecte din timpul desfăşurării acţiunii.
■ Supt. Paul Keasey, de la Poliţia West Midland explică intenţia acestei operaţiuni: “ Multe ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, sunt afectate de infracţiunile comise de membri ai unor grupări infracţionale mobile. Trivium 3, ca şi precedentele  operaţiuni Trivium, se concentrează pe identificarea şi destructurarea grupărilor infracţionale specializate în migraţii ilegale, trafic de fiinţe umane, atacuri cu arme de foc, fraude, furturi de metale, jafuri, infracţiuni în domeniul drogurilor şi multe alte fapte ilicite. În mod special, vom căuta reţelele operaţionale şi în afara graniţelor, având în vedere că acestea reprezintă ameninţări atât pentru multe dintre persoanele vulnerabile ale societăţii, cât şi pentru comunităţi şi medii de afaceri.Este foarte greu pentru forţele regionale şi naţionale de poliţie să depisteze grupări infracţionale, din cauza mobilităţii transnaţionale a acestora. În timp ce o poliţie de la nivel local încearcă să stabilească circumstanţele comiterii unei infracţiuni, acel grup infracţional poate să acţioneze într-o cu totul altă regiune sau altă ţară, iar membrii principali ai acestuia să fie fără nicio problemă în alte ţări. Trivium 3 va folosi informaţiile pentru a aborda criminalitatea organizată, pentru a trage la răspundere aceşti infractori şi pentru ca drumurile Europei să devină mai sigure.”
- Pasi Kemppainen, directorul TISPOl a declarat: “ Trivium 3 ilustrează buna practică a colaborării internaţionale în domeniul aplicării legii, importanţa schimbului de informaţii şi beneficiile tuturor formelor de muncă în echipă”.Turismul infracţional este  una dintre principalele ţinte ale activităţii TISPOL şi această operaţiune sprijină operaţiunile noastre aflate în desfăşurare, pentru a interzice infractorilor să folosească drumurile noastre şi pentru a preoteja populaţia de comiterea acestor infracţiuni.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu