Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 29 octombrie 2014

A început etapa de construcţie a Centrului de management integrat al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin

 În cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Caraş-Severin, la Lupac a început deja etapa de construcţie efectivă pentru contractul de lucrări (CL1) „Construirea Centrului de management integrat al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”.
CL1 a fost semnat în iunie 2014 cu Asocierea S.C. Alpha Construct Sistem S.A. Drobeta Turnu Severin - S.C. Ecoviable Inginerie S.R.L. București, iar amplasamentul a fost predat constructorului în data de 16 iulie 2014. Centrului de management include un depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă. Contractul are o valoare totală de 73.651.584,56 de lei, iar termenul de finalizare este în iulie 2015.
Proiectarea Centrului de management a avut în vedere evitarea oricăror riscuri pentru populaţie. Astfel, locaţia selectată de la Lupac se află la o distanţă de peste 2 km de zona locuită. Nu vorbim despre amenajarea unei gropi de gunoi, ci despre o bază centrală de gestionare a deşeurilor. Aici vor ajunge deşeurile separate de populaţie pe categorii de reciclabile (hârtie/carton, stică, plastic şi metal) şi deşeuri menajere. Deşeurile reciclabile vor fi introduse în staţia de sortare, fiind pregătite pentru reciclare. Deşeurile menajere vor fi introduse în staţia de tratare mecano-biologică şi, după proceduri specifice succesive, vor fi transportate la depozitul de deşeuri ecologic.
Este important de menţionat că depozitul Lupac este un depozit de deşeuri nepericuloase, de tip menajer, produse în judeţul Caraş-Severin. Nu sunt acceptate deşeuri animaliere, deşeuri lichide, deşeuri periculoase din activităţi medicale sau cu caracter inflamabil, exploziv, coroziv etc. De aceea, la intrarea în depozit, deşeurile sunt aduse de transportatori autorizaţi, sunt cântărite şi verificate.
Depozitul de deşeuri va fi realizat etapizat: prima celulă de depozitare este proiectată pentru o perioadă de operare de şapte ani. Celula 2 este dimensionată pentru o perioadă de exploatare de 15 ani şi celula 3 va fi exploatată timp de 10 ani, astfel durata de funcţionare a depozitului de deşeuri este de 32 de ani.
Până în prezent, a fost demarată execuţia lucrărilor permanente aferente depozitului conform de deşeuri, prin curăţarea amplasamentului, decopertare, înlăturarea stratului vegetal al drumului 1, trasarea drumurilor 2 şi 3, a platformei administrative şi celulei 1, au fost realizate excavaţii şi umpluturi cu material din groapa de împrumut.
Derulat pe o perioadă de 44 de luni, până la 31 octombrie 2015, proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenție 1 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Proiectul are o valoare totală de 186.398.069 lei (fără TVA).
Pentru informaţii suplimentare, persoana de contact este dl Victor Naidan, manager proiect, telefon: 0255-224.920, fax: 0255-227.045, e-mail: naidan.victor@cjcs.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu