Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 29 octombrie 2014

Autorizaţie OZN la Certej: autorităţile jură că ea există, dar n-a văzut-o nimeni

  

29 octombrie 2014 - Reprezentanţi ai rețelei Mining Watch România au avut în data de 27 octombrie o întâlnire cu primarul comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian, căruia i-au solicitat accesul la autorizaţia de construire pentru lucrările comandate de Deva Gold SA în cariera Coranda. Reprezentanţii Mining Watch au dat curs invitaţiei lansate în presă de acesta şi au dorit să verifice dacă respectiva autorizaţie există şi dacă respectă rigorile legilor relevante.
Reamintim ca în data de 16 octombrie Mining Watch România a emis un comunicat de presă[1] privind începerea lucrărilor de construire de către Deva Gold în cariera Coranda din comuna Certejul de Sus. Prin comunicatul de presă Mining Watch România semnalează lipsa autorizației de construire, date fiind informațiile[2] primite în mod direct din cadrul Primariei Certeju de Sus și dată fiind lipsa de la fața locului a panoului de șantier care să indice datele autorizației emise. Ca reacție la comunicatul Mining Watch România, primarul Petru Cîmpian a afirmat că lucrările ce se desfășoară sunt în legalitate, iar că instituția pe care o conduce a emis pe 16 septembrie 2014 autorizația de construire cu numărul 10.
În timpul discuţiilor d-l Cîmpian a ţinut în braţe trei dosare pe care le-a prezentat ca fiind documentul de autorizare, dar a refuzat să ofere şansa studierii sau măcar a vizualizarii lor de către cei prezenţi. Menţionăm că documentele de autorizare a lucrărilor de construcţie sunt documente publice, autorităţile neavând nici un temei legal pentru care acestea să nu poată fie studiate de cetăţeni.
Mining Watch suspectează că refuzul vehement al primarului de a face publică autorizaţia se datorează faptului ca actul ascunde în fapt grave nereguli şi ilegalităţi. Examenul legalității acesteia de catre instanța competentă ar avea cel mai probabil ca şi consecinţă anularea sa și ar scoate la iveală abuzuri ale autorităţilor. Mining Watch România aşteaptă cu interes rezultatele verificărilor Inspectoratului de Stat în Construcţii, sesizat[3] în data de 15 octombrie 2014 şi care încă nu a răspuns cererilor membrilor reţelei.
Pentru a asigura publicarea dosarului complet al autorizaţiei şi punerea sa la dispoziţia publicului interesat pentru consultare, a fost depusă la Tribunalul Cluj o acţiune de chemare în judecată. Mining Watch cere astfel ca instanţa competentă să oblige primăria Certeju de Sus la respectarea legii liberului acces la informaţii.

“Primarul Petru Cîmpian a luat alături de dosarul de autorizare şi un mare NU în braţe. A rezistat la toate insistenţele membrilor Mining Watch şi a jurnaliştilor de a studia dosarul, asigurând doar verbal că totul este în regulă. Această atitudine nu doar alimentează, dar şi confirmă suspiciunile unor grave nereguli ce se ascund în spatele nerespectării legilor transparenţei. Certeju de Sus nu este parte dintr-o orânduire democratică, ci dintr-una cîmpianocratică” a declarat Roxana Pencea, reprezentant al reţelei Mining Watch România.

Pentru mai multe informații: Roxana Pencea, e-mail: contact@miningwatch.ro,
mobil: 0723 024300.

***
Mining Watch România este o rețea de monitorizare creată pentru optimizarea eforturilor de supraveghere, planificare și intervenție a societății civile și a comunităților locale cu privire la activitățile miniere din România. În acest sens, rețeaua desfășoară activități de monitorizare și analiză a proiectelor miniere propuse în țara noastră și derulează acțiuni de advocacy pentru a influența factorii de decizie astfel încât comunitățile locale din România să aibă un cuvânt de spus în conturarea propriului viitor.
www.miningwatch.ro




[1]    http://miningwatch.ro/stiri/proiectul-minier-de-la-certej-a-inceput-ilegal-fara-autorizatii/
[2]    http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2014/10/primaria-certej-raspuns-mining-watch.jpg
[3]    http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2014/10/1.sesizareCertej_ISC.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu