Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 22 octombrie 2014

Scoli din Oravita si Orastie primesc fonduri nerambursabile prin Regio-POR pentru reabilitare si extindere

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest a semnat contractele de finantare pentru reabilitarea si extinderea scolii de arte si meserii din Oravita si a scolii gimnaziale „Dominic Stanca” din Orastie. 1520 de elevi vor beneficia de infrastructura reabilitata si creata in cadrul acestor unitati de invatamant.


Cele doua proiecte, „Scoala de arte si meserii Oravita” si „Constructie corp anexa cu 8 clase in incinta Scoli Gimnaziale «Dominic Stanca» din Municipiul Orastie”, beneficiaza de finantare nerambursabila acordata prin axa prioritara 3 „Imbunatatirea infrastructurii sociale” si domeniul major de interventie 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua”al Regio-Programul Operational Regional (Regio-POR).

Proiectul orasului Oravita - „Scoala de arte si meserii Oravita” – are prevazuta o perioada de implementare de 14 luni. Prin acest proiect, se vor realiza lucrari de reabilitare si modernizare a scolii existente si se va crea un campus pentru invatamant profesional si tehnic ce va cuprinde 1 scoala cu 10 clase, 1 baza practica, 1 sala de sport, 1 camin-internat cu 98 de locuri, 10 garsoniere pentru cadrele didactice, 1 cantina si un spatiu multifunctional destinat organizarii de ateliere de lucru, concursuri, activitati de lectura si vizionarii de filme documentare.

Valoarea totală a proiectului este de 19.358.561,96 lei (aproximativ 4.403.576,34 euro) iar valoarea finantarii nerambursabile este de 9.951.258,28 lei(aproximativ 2.263.656,03 euro).

*** 

Proiectul municipiului Orastie si al scolii gimnaziale «Dominic Stanca» din Orastie - „Constructie corp anexa cu 8 clase in incinta Scoli Gimnaziale «Dominic Stanca» din Municipiul Orastie” – va fi implementat pe parcursul a 14 luni. Prin implementarea acestui proiect se va extinde unitatea de invatamant primar si gimnazial prin construirea unui corp anexa unde vor fi 8 noi sali de clasa.

Valoarea totala a proiectului este de 2.466.660,26 lei (aproximativ 561.101,94 euro) iar valoarea finantarii nerambursabile este de 1.209.259,03 lei (aproximativ 275.075,41 euro).

*** 

Fondurile nerambursabile pentru reabilitarea scolilor sunt acordate in cadrul domeniului major de interventie 3.4 Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua alRegio-Programul Operational Regional.Acest al doilea apel de proiecte a avut o realocare de fonduri nerambursabile (din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si din Bugetul de stat) ce totalizeaza 17,88 milioane euro pentru Regiunea Vest si 172,95 milioane euro la nivel national.

In data de 5 mai 2014 s-a incheiat perioada pentru depunerea proiectelor – perioada ce a inceput in 12 martie 2014 - in vederea obtinerii de finantare nerambursabila in cadrul celui de-al doilea apel de proiecte al acestui domeniu major de interventie. Pana la aceasta data limita, in Regiunea Vest au fost depuse spre finantare 40 de proiecte cu o valoare a finantarii nerambursabile de 31,26 milioane euro. Dintre acestea, au fost contractate 19 proiecte cu o valoare nerambursabila de 7,70 milioane euro, 15 proiecte - cu o valoare a finantarii nerambursabile de 22,19 milioane euro - se afla in etapa de precontractare/evaluare iar 6 proiecte - cu o valoare a finantarii nerambursabile de 1,37 milioane euro - au fost respinse. In consecinta, finantarea nerambursabila solicitata in Regiunea Vest - in cadrul celui de-al doilea apel de proiecte – depaseste cu 67,17% alocarea regionala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu