Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 20 octombrie 2014

Planul Comun de Acţiune „Black Market” privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea ilegalităţilor comise în domeniul utilizării forţei de muncă „la negru” şi pentru reducerea incidenţei muncii nedeclarate


În contextul adoptării propunerii legislative de reducere a CAS-ului la angajator cu 5 puncte procentuale (de la 20,8% la 15,8%), măsură cu impact semnificativ major îndeosebi asupra poziţiei financiare a sistemului de pensii publice, devine prioritară strategia ce trebuie să aibă drept principal obiectiv creşterea numărului de contribuabili, în special prin reducerea incidenţei muncii „la negru”.

Astfel, Planul de acţiune a avut în vedere colaborarea dintre cele două instituţii ale judeţului Caraş-Severin, respectiv Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, pentru desfăşurarea de acţiuni comune de control la operatorii economici ce activează în diverse domenii de activitate.
Obiectivele urmărite au fost: identificarea şi combaterea muncii nedeclarate, verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate, identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi tinerilor, sancţionarea contravenţională ori tragerea la răspundere penală a persoanelor care încalcă reglementările legale în domeniu, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, dar şi diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care rezultă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale.
Concret, în perioada 15 - 17.10.2014, inspectorii de muncă împreună cu poliţiştii din cadrul formaţiunilor de investigare a fraudelor au desfăşurat acţiuni de control cu caracter inopinat,  la 28 agenţi economici.
Domeniile de activitate angajatorilor controlaţi au fost: construcţii, reparaţii, întreţinere maşini, industria lemnului, confecţii. Au fost depistate trei persoane care nu aveau întocmite forme legale de angajare. Cei doi angajatori care utilizau munca la negru au fost sancţionaţi cu amendă contravenţională în valoare de 30.000 lei.Pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă au fost sancţionaţi cinci angajatori cu amendă contravenţională în valoare de 10.000 lei.S-au constatat 19 deficienţe pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.Deficienţele se referă în principal la neîntocmire contract individual de muncă, netransmiterea datelor în aplicaţia electronică constituită la nivel naţional - Revisal, neacordarea repausului săptămânal, etc.
În cadrul acestei acţiuni au fost sancţionaţi contravenţional şapte angajatori, valoarea amenzilor contravenţionale fiind de 40.000 lei.
    COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu