Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 30 octombrie 2014

Informare privind activitățile desfășurate pentru coordonarea la nivel județean a Codex Alimentarius

Informare privind activitătile desfăsurate  pentru  coordonarea la nivel judetean a Codex Alimentarius
            Codex Alimentarius, sau „codul hranei”, a fost înfiinţat în 1962 în cadrul unui program comun FAO-WHO, care urmărea stabilirea de standardelor alimentare comune mai multor ţări, şi armonizarea celor existente. Acest organism international este guvernat la cel mai înalt nivel de către Comisia Codex Alimentarius. Ea înfiinţează comitetele de lucru, revizuieşte şi adoptă standardele Codex, stabileşte agenda şi priorităţile Codex.
            La Codex există două tipuri de apartenenţă:
Membri - corpuri guvernamentale naţionale, responsabile de luarea deciziilor
Observatori  - alte organizaţii internaţionale acceptate, interesate de problemele ce privesc alimentele.
Scopul principal al Codex este de a ghida si promova stabilirea de definitii si reglementări privind alimentele, de a asista armonizarea lor și a facilita, prin aceasta, comerțul international.
Codex alimentarius este o colectie de standarde internationale, de coduri de bună practică alimentară, de ghiduri si de alte recomandări referitoare la producerea si siguranta produselor alimentare.
Elaborarea standardelor pentru domeniul alimentar este o responsabilitate comună.
Deoarece toate celelalte aspecte apar într-o măsură egală, opţiunea managementului riscului care asigură cel mai bun acces la produsele alimentare sigure şi hrănitoare este cea preferată.
            Sunt elaborate:
- standarde de calitate
- standarde din domeniul sănătăţii şi al securităţii
- standarde de nutriţie
- metode de standardizare uniformă
Codex Alimentarius include standarde generale, care au largă aplicabilitate pentru toate alimentele, fără a fi specifice unui anumit produs. Astfel, există standarde generale şi recomandări pentru:
•         etichetarea alimentelor;
•         aditivi alimentari, contaminanţi şi reziduuri de pesticide;
•         metodele de analiză şi eşantionare;
•         igiena alimentelor;
•         nutriţie şi alimente cu utilizări speciale dietetice;
•         importul de alimente şi sistemele de inspecţie şi certificare a exporturilor;
•         reziduuri ale medicamentelor de uz veterinar în alimente.
Standardele pentru produse alimentare, liniile directoare şi alte recomandări elaborate de Codex Alimenatrius se bazează numai pe principiile unor analize şi dovezi ştiinţifice bine fundamentate ce implică un studiu aprofundat al tuturor informaţiilor relevante, pentru ca standardele respective să asigure calitatea şi securitatea produselor alimentare.
Toate standardele Codex adoptate de Comisia Codex sunt trimise ulterior guvernelor spre acceptare si implementare, acestea fiind mentionate în legislatia europeană (regulamente, directive, decizii) si în legislatia natională (legi, hotărâri de guvern, ordine etc).
La nivel național Autoritatea Natională Sanitară Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor, furnizează în teritoriu legislatia specifică în care sunt mentionate standardele primite de la Comisia Codex, iar la nivel judetean Directia Sanitară Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor prin personalul de specialitate verifică în teren implementarea acestora de către operatorii economici din industria alimentară.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu