Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 18 octombrie 2014

ANUNȚ DE SELECȚIE PARTICIPANȚI CURS DE FORMARE DE MONITORI LOCALI DE DREPTURILE OMULUI

Romani CRISS realizează selecția a 20 de persoane, care vor fi formate în domeniul drepturilor omului.
În urma cursului, pe baza unei testări, 15 monitori locali de drepturile omului vor fi contractați de către organizația Romani CRISS, pentru a desfășura activități de prevenire și combatere a discriminării și a încălcărilor drepturilor omului, în comunitățile de romi din România.
Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului 'Aplicarea standardelor de drepturile omului pentru romii din România', implementat de către Romani CRISS, în parteneriat cu Centrul Norvegian Anti-rasism (Antirasistisk Senter), finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Unul dintre obiectivele proiectului este dezvoltarea unui instrument comunitar de prevenire și combatere a tuturor formelor de discriminare, prin dezvoltarea rețelei de monitori locali de drepturile omului (1).
Deschiderea cursului va avea loc în data de 10 decembrie 2014, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, și va avea o durată de 5 zile. Detalii despre locația cursului de formare se vor comunica ulterior participanților selectați.
TEMATICA
În cadrul cursului, se vor aborda următoarele subiecte:
— Ce este discriminarea și cum se identifică?
— Unde se poate adresa o victimă a discriminării și ce trebuie să facă?
— Rolul monitorizării drepturilor omului
— Tipuri de încălcări (acces la educație, la locuire, la sănătate, în locurile publice, abuzul oficialilor responsabili cu aplicarea legii; extremismul; discursul instigator la ură)
— Legislația în domeniu
— Identificarea, documentarea și monitorizarea cazurilor de către monitorul local.
CERINȚE
Persoanele interesate vor transmite, prin poșta sau e-mail, până la data de 15 octombrie 2014, dosarul de concurs, care va conține următoarele documente:
* O scrisoare de motivare
Scrisoarea trebuie să conțină maximum 500 cuvinte. Candidatul trebuie să își exprime motivarea de a lucra în comunitățile de romi, precum interesul de a lucra pentru apărarea drepturilor omului.
* Curriculum vitae
CV-ul candidatului se va încadra în limita de 3 pagini. Este recomandabil să fie utilizat formatul Europass (2) pentru redactarea CV-ului, însă nu obligatoriu.
* O scrisoare de recomandare
Recomandarea poate fi emisă de către persoane care cunosc activitatea profesională a candidatului. Recomandarea va cuprinde maximum 500 de cuvinte, și va reda activitatea care a făcut posibilă cunoașterea activității candidatului, abilități care recomandă candidatul pentru participarea la curs, precum și aportul pe care candidatul îl poate aduce în activitatea de monitor.
Recomandarea va include date de contact ale persoanei care recomandă candidatul. Toate documentele solicitate vor fi semnate de persoana care le-a întocmit.
PROCEDURA DE SELECȚIE
Dosarele de concurs vor fi supuse unei verificări tehnice. Nerespectarea cerințelor enumerate va conduce la excluderea candidatului din procedura de selecție.
În procesul de selecție a participanților, vor fi luate în considerare următoarele aspecte:
— Nivelul de studii
— Comunicarea în limba romani va constitui un avantaj
— Experiența de lucru în comunitățile de romi
Participanții selectați se angajează să participe la întregul curs de formare desfășurat în perioada 10—15 decembrie 2014.
Costurile de participare la curs (transport, cazare, masă, materiale de curs, formatori) sunt acoperite de către organizatori.
(1) Mai multe informații despre activitatea Rețelei puteți găsi pe site-ul organizației Romani CRISS:
http://www.romanicriss.org/PDF/Reteaua%20monitorilor%20locali%20de%20drepturile%20omului%20prezentare.pdf
(2) Format CV Europass disponibil aici: https://europass.cedefop.europa.eu/en/documents/curriculum-vitae/templates-instructions

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu