Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
miercuri, 8 mai 2013
Rezultate deosebite pe plan internaţional pentru şcoala românească de limbi clasice
Cătălina Ungureanu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Spiru Haret" din Moineşti (judeţul Bacău), a obţinut premiul al II-lea, la a XXVII-a ediţie a Concursului internaţional de limbă şi literatură latină Certamen Horatianum, desfăşurat în perioada 3 - 5 mai 2013, în localitatea italiană Venosa.Performanţa este cu atât mai valoroasă, cu cât proba, având o durată de 6 ore, fără pauză, este una foarte dificilă:
traducerea unui text din opera poetului latin Horaţiu şi rezolvarea unor cerinţe de interpretare istorico-literară a pasajului tradus într-una dintre limbile acceptate de comisia de evaluare (franceză, engleză sau italiană). Un alt element care individualizează această reuşită îl reprezintă numărul distincţiilor, extrem de redus comparativ cu numărul total al competitorilor (aproximativ 5% dintre elevi obţin un premiu). Rezultatul Cătălinei Ungureanu, pregătită de doamna profesor Cristina Popescu, a plasat România pe locul II în clasamentul pe naţiuni.
Din delegaţia României au mai făcut parte Anca Rujan, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu" din Bacău (profesor coordonator Florentina Neculau) şi doamna Gheorghiţa Cucu, profesor la Colegiul Naţional „I. C. Brătianu" din Piteşti.
La ediţia din acest an au participat elevi de liceu din Italia şi din alte 5 ţări europene, provenind de regulă din licee clasice, unde limba latină se studiază intensiv. Certamen Horatianum, competiţie internaţională dedicată cunoaşterii operei poetului latin Horaţiu, născut la Venosa, este una dintre cele mai prestigioase competiţii umaniste din învăţământul preuniversitar european, la care participă anual concurenţi din peste 130 de licee din ţări cu tradiţie în învăţământul clasic.
În cadrul festivităţii de premiere, delegaţia României a fost felicitată în mod special de către preşedintele juriului, prof. univ. dr. Paolo Fedeli de Accademia dei Lincei şi profesor la Departamentul de Studii Clasice de la Universitatea din Bari, pentru rezultatele de excepţie înregistrate an de an la concursurile internaţionale de limba şi literatură latină, în condiţiile în care studiul acestei discipline la liceu presupune o singură oră pe săptămână şi numai la nivel de curriculum diferenţiat.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu