Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 22 mai 2013

Evenimente dedicate Zilei Naţionale a Aromânilor

Expoziţia de artă Ary Murnu şi Ion Lucian Murnu - pictură şi sculptură - s-a deschis miercuri în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR).
Evenimentul, care a inclus şi vernisarea unei expoziţii de carte aromână, din Colecţia acad. Matilda Caragiu Marioţeanu, s-a desfăşurat cu ocazia Zilei Naţionale a Aromânilor, fiind organizat de
MNLR, în parteneriat cu Societatea Culturală Aromână din Bucureşti.

Doina Mândru, directorul artistic al Palatului de la Mogoşoaia, moştenitorul testamentar al familiei Murnu, a spus că expoziţia prezintă "două universuri care stau faţă în faţă", lucrări reprezentative pentru opera tatălui (Ary Murnu) şi fiului (Ion Lucian Murnu), primul - reprezentant al figurativului, cel de-al doilea - "cufundat" într-o metafizică a "purităţilor astrale".

Ea a evocat perioada grea din timpul comunismului traversată de intelectualul rafinat care era Ion Lucian Murnu, circumstanţe care, susţine Doina Mândru, au determinat evoluţia austeră din arta sa de mai târziu.

Sculptoriţa Elena Hariga, fostă studentă a profesorului Ion Lucian Murnu, a rememorat perioada în care, sub protecţia acestuia, a petrecut "trei ani în lumea noastră mutilată de comunism", trecând "dincolo de cei patru pereţi de clasă, călătorind cu Domnu' Murnu în lumea tinereţii lui norocoase, împărtăşind din cultura temeinică pe care acesta şi-o însuşise".

Cele două expoziţii vor putea fi vizitate până pe 31 mai.

Vernisajul a fost urmat de lansarea unei cărţi de poveşti ale lui Ion Creangă, traduse în aromână de Dimciu Todică, apărută la Editura Societăţii Culturale Aromâne.

Fost profesor de istorie, Dimciu Todică şi-a prezentat cartea în "armână" şi română şi a mărturisit că ideea de a traduce din literatura marelui povestitor humuleştean i-a venit în momentul în care, ca bunic, a trebuit să-i spună poveşti nepotului.

Todică a spus că nu i-a fost uşor să traducă "expresiile culese pe viu de Creangă".

"Vrem, nu vrem, cultura noastră face parte din cultura românească şi trebuie să promovăm interculturalitatea", a subliniat Dimciu Todică.

Ziua de 23 mai s-a impus ca zi a aromânilor de pretutindeni iar aromânii din Europa Occidentală, Australia, SUA au început să celebreze această zi.

În Romania, s-a sărbătorit prima dată în anul 1998, în cadru restrâns, la manifestările legate de înfiinţarea şcolii de la 'Sfinţii Apostoli'.

În anul următor, pentru prima dată la Constanţa, pe 28 mai s-a sărbătorit cu o participare numeroasă, circa 800 de persoane.

Din anul 2000, Societatea Culturală Aromână a sărbătorit acest eveniment în fiecare an la Bucureşti până în 2006, de atunci acest eveniment fiind organizat de Comunitatea Aromână, cu participarea aromânilor şi pentru aromâni.

Aristomene Murnu Gheorghiades, cunoscut mai ales cu numele Ary Murnu (n. 1881, la Xanthi, Imperiul Otoman, azi în Grecia - d. 1971, Bucureşti) a fost un pictor, grafician şi machetator demărci poştale, bancnote şi monede româneşti, de origine aromână (macedoromână).

A fost frate mai mic al lui George Murnu, traducător al epopeilor Iliada şi Odiseea.

Ary Murnu a făcut studiile gimnaziale şi liceale la Budapesta, după care a studiat la Kunstakademie din München, în Germania. În anii 1902-1904, a studiat artele frumoase la Iaşi şi la Bucureşti.

S-a stabilit la Bucureşti, unde soţia sa, Claudia, i-a dăruit pe unicul său fiu, viitorul artist plastic Ion Lucian Murnu (1910 - 1984), sculptor, desenator şi pictor român.

Prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, graficianului Ary Murnu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii şi artelor plastice.

Ion Lucian Murnu (n. 2/15 noiembrie 1910, Bucureşti - d. 12 aprilie 1984, Bucureşti) a fost sculptor, desenator şi pictor, cunoscut mai mult de iniţiaţi decât de publicul larg.

S-a înscris în 1930 la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, unde a studiat sculptura sub îndrumarea lui Oscar Han şi desenul cu Camil Ressu, absolvind în 1936. Ca student, a lucrat şi în atelierul lui Corneliu Medrea.

Între octombrie 1938 şi iunie 1940, şi-a continuat studiile postuniversitare cu o bursă la Accademia di Romania, la Roma. În această perioadă a supravegheat executarea unei copii după Columna lui Traian, comandată de statul român.

A fost mobilizat şi a luptat în al Doilea Război Mondial pe frontul din Crimeea.

Revenit la viaţa civilă, s-a angajat în 1943 la Facultatea de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, unde a urcat una câte una treptele universitare până la cea de profesor la catedra de Sculptură, în 1976.

Este considerat "unul dintre cei mai dăruiţi profesori" ai Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, astfel că prin activitatea didactică a format o serie de tineri artişti, între care au excelat: Silvia Radu, Vasile Gorduz, Victor Roman, Gheorghe Apostu, Vladimir Predescu, Dinu Rădulescu, Ion Condiescu. AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu