Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 23 mai 2013

VREMEA ÎN INTERVALUL 23 MAI – 01 IUNIE 2013, ÎN MOLDOVA, DOBROGEA, MUNTENIA , OLTENIA SI LA MUNTE

MOLDOVA
După o primă zi călduroasă, cu maxime ce vor atinge, în medie, 29...30 de grade, vremea se va răci treptat, atingând valori maxime de aproximativ 20 de grade în data de 24 mai, când şi minimele nocturne, în scădere cu circa 5 grade faţă de începutul intervalului, vor fi de 9 grade. Ulterior regimul termic va marca o uşoară creştere, în ultimele zile ale
intervalului de prognoză urmând a se înregistra temperaturi diurne de până la 22...23 de grade şi nocturne de 11...12 grade. Vor fi ploi frecvente, mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, iar cantităţi de apă mai însemnate vor cădea în jurul datei de 23 mai.
 DOBROGEA
Vremea va fi caldă în primele patru zile, când temperaturile maxime vor fi de 25...27 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul valorii de 16 grade. Va urma o uşoară răcire a vremii în intervalul 24-26 mai, când valorile diurne vor atinge 21...22 de grade, iar cele nocturne vor scădea spre 13 grade. După data de 27 mai, regimul termic va creşte uşor, apropiindu-se de cel normal pentru ultima decadă a lunii mai. Probabilitatea de apariţie a averselor pe arii mai extinse va fi mai ridicată după data de  22 mai.
MUNTENIA
Vremea va fi călduroasă la începutul intervalului, când se vor atinge în medie 31 de grade în cursul după-amiezelor şi 15 grade noaptea. Apoi un proces de răcire va aduce maximele diurne spre 22 de grade, în timp ce minimele nocturne vor scădea cu aproximativ 5 grade. După data de 27 mai, o nouă încălzire a vremii va determina temperaturi de 23...24 de grade ziua şi de 12...13 grade noaptea, ce vor caracteriza un
regim termic normal pentru sfârşitul lunii mai.  Se vor semnala averse, însoţite de descărcări electrice, iar în jurul datei de 23 mai, ploile  vor avea şi caracter torenţial.
OLTENIA
Vremea, deosebit de caldă în primele trei zile, se va răci ulterior cu aproximativ 7 grade,  atingând în intervalul 24-26 mai, maxime diurne de 20 de grade şi temperaturi nocturne de 9 grade. În a doua săptămână de prognoză, regimul termic va marca iniţial o uşoară creştere, apoi se va menţine relativ constant, temperaturile la amiază atingând, în medie,  22...23 de grade, iar în cursul nopţilor 12...13 grade.
Ploile vor fi în general slabe cantitativ, exceptând zilele de 22 şi 23 mai, când sunt posibile pe arii extinse averse, descărcări electrice şi cantităţi mai însemnate de apă.
LA MUNTE
Valorile termice se vor menţine ridicate în primele zile ale intervalului de prognoză, cu  temperaturi în cursul după-amiezelor de 15...16 grade, în medie, după care o uşoară răcire va aduce regimul termic diurn spre 9...10 grade. Ulterior vremea se va încălzi  uşor, astfel încât după 29 mai, maximele diurne se vor menţine în jurul valorii de 14 grade. În cursul nopţilor temperaturile vor scădea de la o medie de 10 grade în prima zi
a intervalului, spre aproximativ 2 grade între 25 şi 28 mai, pentru ca apoi să crească din nou, până la 7 grade, la început de iunie. Aversele, însoţite de descărcări electrice, vor fi frecvente, mai ales în cursul după-
amiezelor, iar în jurul datei de 23 mai vor fi importante cantitativ.
A.N.M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu