Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 26 mai 2013

Bayern a câştigat trofeul Ligii Campionilor

 Bayern Munchen a câştigat trofeul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-1 (0-0), sâmbătă seara, în finala desfăşurată la Londra, pe stadionul ''Wembley''.
Mario Mandzukic a deschis scorul pentru Bayern Munchen (60), dar Ilkay Gundogan a restabilit egalitatea din penalty (68). Arjen Robben a marcat golul victoriei pentru Bayern (89).

Borussia a început mult mai bine jocul şi şi-a creat prima ocazie de gol în minutul 10, când polonezul Blaszczykowski a tras peste poartă. Lewandowski (14) a expediat un şut violent de la distanţă, dar Neuer a reuşit să deturneze în corner, pentru ca conaţionalul său Blaszczykowski să fie din nou aproape de gol, după lovitura de colţ (15), dar portarul Neuer a fost providenţial. Reus a accelerat demarat pe stânga şi a şutat fără pregătire, iar Neuer a acordat din nou corner (19). Perioada bună de joc a vicecampioanei Germaniei a continuat şi Bender a încercat să-l surprindă pe Neuer cu un şut cu efect de la marginea careului, dar goalkeeper-ul german a fost la post (22).
După 25 de minute în care Borussia a fost vioara întâi, a fost rândul lui Bayern să iasă la rampă şi prima mare ocazie a fost semnată de croatul Mandzukic (26), care a reluat excelent cu capul centrarea lui Ribéry, dar Roman Weidenfeller a avut un reflex de senzaţie. Spaniolul Javi Martínez (27) a reluat peste poartă cu capul, la cornerul care a urmat. Olandezul Robben a beneficiat de o mare situaţie de gol, în min. 30, dar a fost blocat excelent de Weidenfeller.
Dortmund a avut un moment de respiro şi Lewandowski (35) a scăpat şi el cu Neuer, dar nu a reuşit să-l învingă.
Până la pauză, Bayern a mai irosit două situaţii notabile. Thomas Muller a reluat cu capul în mi. 37, după un corner, subliniind slăbiciunea Borussiei la fazele fixe, dar nu a prins mingea din plin, iar Mandzukic nu a ajuns la devierea coechipierului său. Robben a rămas singur cu Weidenfeller, după un duel aerian cu Hummels (43), dar a şutat în faţa portarului.

Debutul reprizei secunde a fost echilibrat, cele două formaţii negăsind drumul spre poartă în primele minute. Mandzukic a reluat slab (59), cu capul, dar Weidenfeller a fost la post, pentru ca un minut mai târziu atacantul croat să trimită mingea în plasă, după o centrare venită de la Robben (60): 1-0 pentru Bayern. Mandzukic a reuşit să marcheze golul numărul 300 pentru bavarezi în Champions League, grupe şi fazele superioare.

Borussia s-a aruncat în atac şi în min. 68 a reuşit să obţină egalarea, prin Ilkay Gundogan, dintr-un penalty acordat după faultul lui Dante asupra lui Reus: 1-1.

Subotic a avut o intervenţie incredibilă (72), salvând un gol ca şi făcut din faţa lui Robben, după ce Muller îl depăşise pe Weidenfeller şi trimisese spre poarta goală. Bayern a păstrat iniţiativa, iar Weidenfeller s-a remarcat la şutul foarte bun al lui Alaba (76). Apărarea Borussiei a dat semne că rezistă din ce în ce mai greu, iar Muller a scăpat spre poartă, talonat de Hummels, a dat o pasă în lateral lui Mandzukic şi acesta a tras în plasa laterală (77).

Weidenfeller a fost salvator şi în min. 87, la şutul lui Schweinsteiger din afara careului. Robben a marcat golul victoriei în min. 89, din pasa lui Ribery, la o fază în care apărarea Borussie a fost surprinsă pe picior greşit: 2-1 pentru Bayern.

Schieber a avut ultima ocazie a meciului (90+2), însă şutul său nu a fost destul de bun pentru a-i face dificultăţi lui Neuer.

Bayern, care a cucerit anul acesta titlul în Germania, după două campionate consecutive adjudecate de Borussia, a disputat a treia sa finală de Champions League, după cele pierdute în 2010 (0-2 cu Inter Milano, la Madrid) şi 2012 (3-4 la loviturile de departajare, cu Chelsea, chiar la Munchen).

Bayern are acum cinci trofee cucerite (1974, 1975, 1976, 2001, 2013), la fel ca Liverpool, în timp ce Borussia s-a încoronat campioană europeană în 1997. Bayern este şi o ''specialistă'' a finalelor pierdute, nu mai puţin de cinci: 1982, 1987, 1999, 2010, 2012. Doar Real Madrid (9) şi AC Milan (7) au mai multe trofee cucerite în cea mai importantă competiţie continentală intercluburi.

Bayern va primi circa 35 de milioane de euro pentru acest succes, în timp ce Borussia se va alege cu 27,4 milioane.

Din 1992, de când există formatul Champions League, care permite participarea mai multor echipe din aceeaşi ţară, în trei rânduri finala a fost o afacere internă, dar niciodată germană până acum. În 2000 s-au înfrunta echipele spaniole Real Madrid şi Valencia (3-0 la Paris), în 2003 s-au întâlnit Milan şi Juventus (0-0, 3-2 la loviturile de departajare, la Manchester), iar în 2008 Manchester United a dispus de Chelsea cu 6-5 la loviturile de departajare (1-1 după prelungiri), la Moscova.

Stadionul ''Wembley'' a găzduit pentru a şaptea oară, record, finala celei mai importante competiţii continentale intercluburi. Pe vechiul Wembley s-au desfăşurat cinci finale, în 1963 (Milan - Benfica 2-1), 1968 (Manchester United - Benfica 4-1), 1971 (Ajax - Panathinaikos 2-0), 1978 (Liverpool - FC Bruges 1-0) şi 1992 (Barcelona - Sampdoria 1-0), iar noul Wembley a găzduit deja finala din 2011 (Barcelona - Manchester United 3-1).

Bayern are ocazia să realizeze o triplă remarcabilă în acest sezon, dacă va câştiga şi Cupa Germaniei (pe 1 iunie, cu VfB Stuttgart), după ce titlul de campioană a Germaniei şi trofeul Ligii Campionilor. AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu