Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 2 ianuarie 2016

Termenul pentru reînnoirea avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții de deosebite a fost prelungit cu 3 ani

Locurile de muncă pot fi menținute ”în condiții deosebite”, prin reînnoirea avizelor de încadrare în astfel de condiții, pentru o perioadă de maxim 3 ani, începând cu 1 ianuarie 2016, a decis azi guvernul, printr-o ordonanță de urgență care modifică Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Totodată, perioada dintre 31 decembrie 2015 și data reînnoirii avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite de muncă, pentru care angajatorii trebuie să achite, după caz, diferența dintre cota de contribuție de asigurări sociale pentru condiții deosebite muncă și cea declarată de aceștia.

Caracterul de urgență al actului normativ este justificat de faptul că, până la termenul limită de 31 decembrie 2015, stabilit de legislația în vigoare (HG 1173/2014), nu toți angajatorii care dețin avize de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite au reușit să normalizeze aceste condiții, prin realizarea măsurilor prevăzute în planul de prevenire și protecție care trebuie să asigure  îmbunătățirea nivelului securității și al protecției sănătății angajaților. Concret, din consultările cu partenerii sociali și din analiza solicitărilor de reînnoire a avizelor de încadrare în condiții deosebite reiese că, în lipsa prelungirii acestui termen, ar fi afectați peste 30.000 de angajați încadrați în condiții deosebite, preponderent din următoarele domenii: sănătate și asigurări sociale, extracția cărbunelui, producția și furnizarea de energie electrică și termică. Din lipsa fondurilor, angajatorii din domeniile menționate nu au putut asigura realizarea măsurilor de prevenire și protecție, condiții în care, există posibilitatea, ca în urma controalelor, inspectorii de muncă să sisteze activitatea, cu implicații atât pe piața forței de muncă, cât și a bugetului asigurărilor de șomaj.
Tot astăzi,  Executivul a aprobat, prin Hotărâre, metodologia de reînnoire  a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite valabile până la data de 31 decembrie 2015. Perioada de valabilitate a avizelor reînnoite nu poate depăși data de 31 decembrie 2018.
Reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite se acordă de către Inspecția Muncii sau Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, în baza următoarelor documente:
  • solicitarea de reînnoire a avizului de încadrare în condiții deosebite;
  • buletinele de determinări de noxe profesionale eliberate de laboratoare abilitate sau buletinele de expertizare eliberate de către direcțiile de sănătate publică și a municipiului București;
  • planul de prevenire și protecție revizuit corespunzător locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, care cuprinde măsuri și acțiuni în scopul încadrării în condiții normale;
  • raportul medicului de medicina muncii privind starea de sănătate a lucrătorilor încadrați în condiții deosbite;
  • dovada depunerii la casele teritoriale de pensii, până la 31 decembrie 2015, a documentului prin care s-a obținut reînnoirea avizului de încadrare și a listei categoriilor profesionale care își desfășoară activitatea în aceste locuri de muncă.

Documentele pot fi depuse la una din cele două instituții competente în termen de 90 de zile de la data intrării  în vigoare a actului normativ adoptat astăzi.
Reînnoirea avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, emise de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, se acordă tot de către această instituție.
Nerealizarea de către angajator a măsurilor din planul de prevenție și protecție constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 10.000 de lei, în funcție de numărul salariaților. Avizul de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite poate fi anulat de către Inspecția Muncii, la propunerea inspectoratului teritorial de muncă, dacă angajatorul nu realizează măsurile dispuse în urma controlului, în termen de 45 de zile de la constatarea contravenției.

SEDINTA DE GUVERN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu