Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 13 ianuarie 2016

Academia Română, cel mai înalt for academic din România, și-a decernat premiile pentru anul 2015. Nouă cadre didactice și cercetători din UVT au fost distinși pentru rezultate remarcabile

 Performanță de invidiat la Universitatea de Vest din Timișoara. Nouă cercetători ai instituției au fost premiați de către Academia Română pentru lucrări științifice publicate în anul 2013. Specialiștii UVT au obținut distincții în științe tehnice, istorice, matematice, cât și în tehnologia informației.
Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de știință și litere, artiștilor români, din țară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea și opera lor, la
dezvoltarea culturii și științei românești, după cum menționează organizatorii. Aceștia adaugă faptul că propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de către institutele de cercetare științifică, de către universități sau de către membrii Academiei Române și se înaintează secțiilor științifice ale Academiei Române, care desemnează membrii juriului. Membrii juriului întocmesc referate de apreciere, evaluând originalitatea fiecărei lucrări propuse, contribuția acesteia la domeniul respectiv și impactul asupra domeniului la nivel național.
Oamenii sunt cea mai de preț resursă a unei universități, astfel că nu putem vorbi de performanță fără cercetători de valoare. Îi felicit pe premianți, cât și pe cei care se află în spatele lor, întrucât calitatea se poate obține doar prin munca în echipă. Distincțiile subliniază ceea ce clasamentele internaționale au notat deja, faptul că UVT are o bază solidă în cercetare. Ne propunem să mergem pe același drum și să investim în continuare în oameni”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
Au fost distinși de către Academia Română: Radu Păiuşan, Petru Jebelean, Marius Paulescu, Eugenia Paulescu, Paul Gravilă, Dana Petcu, Georgiana Macariu, Silviu Panica, Ciprian Crăciun.

ŞTIINŢE ISTORICE ŞI ARHEOLOGIE - PREMIUL „ALEXANDRU D. XENOPOL“
Lucrarea: Activitatea Uniunii Patrioților (1944-1945) şi a Partidului Naţional-Popular (1946-1949)în Sud-Vestul României, autor: Radu Păiuşan
ŞTIINŢE MATEMATICE - PREMIUL „SIMION STOILOW“
Grupul de lucrări: Radial solutions for singular-Laplacians, autor: Petru Jebelean
ŞTIINŢE TEHNICE - PREMIUL „ANGHEL SALIGNY“
Lucrarea: Weather Modeling and Forecasting of PV System Operation autori: Marius Paulescu, Eugenia Paulescu, Paul Gravilă, Viorel Bădescu
ŞTIINŢA ŞI TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI - PREMIUL „GHEORGHE CARTIANU“
Lucrarea: Portable Cloud applications - From theory to practice, autori: Dana Petcu, Georgiana Macariu, Silviu Panica, Ciprian Crăciun

            Procedura de propunere, evaluare, dezbatere, cât și luarea unei decizii în vederea acordării premiilor a presupus o perioadă de doi ani,  cercetătorii fiind premiați pentru lucrări publicate în anul 2013.
 COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu