”Vreau să vă consider partenerul nostru în implementarea fondurilor europene în România”, a deschis dezbaterea Aura Răducu, ministrul fondurilor europene. ”Îmi doresc să schimbăm abordarea de până acum prin acțiuni concrete pentru comunitatea dumneavoastră cu probleme sociale: să nu mai existe copii fără certificate de naștere și care să nu meargă la școală, tineri fără carte de identitate, neinstruiți, fără locuri de muncă și fără acces la sistemul de sănătate. Vă asigur că nu vor fi cheltuiți bani decât pe proiectele care vor duce la îndeplinirea acestor indicatori”.
Secretarul de stat responsabil şi cu problematica romă din cadrul ministerului, Ciprian Necula, a subliniat necesitatea consultărilor permanente dat fiind faptul că există o diversitate bogată de comunități de romi cu diverse probleme: ”Una din marile probleme o constituie discriminarea. Aceasta nu va putea dispărea dintr-o dată, ci va necesita eforturi cumulate și pe termen lung. Abordarea locală și integrată este cheia spre dezvoltarea acestor comunități”.
Cel mai important aspect este că prin POCU, problematica romă este eligibilă pe absolut toate axele prioritare ale programului, cu mențiunea că pe 3 axe prioritare există intervenție directă, respectiv axa 3 (Locuri de muncă pentru toți), axa 4 (Incluziune socială) și axa 6 (Educație și competențe).
Printre problemele ridicate de participanții la dezbatere s-au numărat: inexistența transparenței și participării la luarea deciziilor, nevoia unor lămuriri privind experiența în accesarea fondurilor europene (responsabilitățile solicitantului și partenerilor în proiect), necesitatea ca toate organizațiile de la nivel local să participe la implementarea strategiei și a proiectelor, clarificări privind modul de calcul al indicatorilor etc.
Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 are o alocare totală de aproximativ 5 miliarde de euro (din care 4,3 miliarde de euro contribuție europeană) și stabilește prioritățile de intervenție ale României în domeniul ocupării forţei de muncă, al incluziunii sociale și al educaţiei. Obiectivul major al acestui program îl reprezintă dezvoltarea resurselor umane prin creșterea accesului la un sistem de educație și formare profesională de calitate, reducerea șomajului, cu precădere pentru tineri, reducerea sărăciei și a excluziunii sociale prin facilitarea accesului de servicii sociale și de sănătate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu