Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 11 ianuarie 2016

Ședință a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență

 MAI a luat măsuri preventive pentru evitarea inundațiilor. Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a cerut atenție maximă în orele următoare în județele unde sunt avertizări de inundații

În contextul avertizărilor de inundații emise de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a convocat astăzi, 11 ianuarie a.c., la sediul MAI, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Ședința s-a desfășurat în sistem videoconferință cu Prefecturile din județele vizate de avertizările hidrologice.

În cadrul ședinței, ministrul afacerilor interne a cerut prefecților din județele vizate de avertizări să convoace comitetele județene pentru situații de urgență și să monitorizeze permanent zonele cunoscute cu risc de inundații. Totodată, acesta a cerut să fie luate toate măsurile de pregătire pentru asigurarea unor intervenții operative, astfel încât populația să nu fie în pericol, să nu existe cazuri de comunități izolate sau de căi de acces blocate din cauza apelor.

Personalul operativ al MAI – pompieri, jandarmi, polițiști și polițiști de frontieră -este pregătit să acorde sprijin comitetelor locale pentru situații de urgență pentru a evita situațiile de risc pentru populație, iar în cazul producerii unor inundații să se elimine cât mai repede efectele acestora.

Începând cu această noapte și până la expirarea avertizărilor, la sediul prefecturilor și serviciilor deconcentrate cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, va fi asigurată permanența. Ministrul Petre Tobă a subliniat nevoia unei cooperări active între toate instituțiile de la nivel local cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență. 

Conform informărilor făcute de către reprezentanții Ministerului Mediului și Apelor Române, au fost deja luate măsuri de prevenire a acumulării unor debite mari de apă care să afecteze comunitățile din zonele atenționate de hidrologi.

La ședința operativă organizată la nivelul MAI au participat reprezentanți ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Transporturilor și ai altor instituții publice cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență cauzate de fenomenele hidrologice. 

Potrivit INHGA, începând de astăzi, de la ora 20.00, până mâine, la ora 16.00, sunt așteptate creșteri de debite și niveluri, cu depășiri ale cotelor de apărare, torenți și pâraie cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râuri de pe raza a 9 județe, respectiv: Maramureș, Satu-Mare, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara și Alba. Totodată, începând din această după-amiază, de la ora 18.00, până miercuri dimineață, 11 județe din nord-vestul țării se vor afla Cod Galben de inundații.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu