Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 24 ianuarie 2016

Stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor și contribuțiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă

Proiect ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor și contribuțiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă
Ca urmare a intrării în vigoare a dispozițiilor Legii nr.207/2015 privind Codul de Procedură fiscală, se impune actualizarea unor elemente ale actelor administrativ-fiscale emise de organele fiscale în derularea procedurii privind impunerea din oficiu a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, aplicată în prezent (temeiul de drept, termenul de depunere a contestației), precum și eliminarea din conținutul procedurii de impunere a unor referințe la obligații pentru care s-a împlinit termenul de prescripție (impozitul minim).
Totodată, având în vedere faptul că în practică unele organe de inspecție fiscală stabilesc diferențe de obligații fiscale fără a lua în considerare sumele stabilite din oficiu de organele de administrare, cu consecința desființării deciziei de impunere din oficiu, se propune reglementarea regimului deciziilor de impunere din oficiu referitoare la obligații care privesc perioade care fac obiectul unei inspecției fiscale.
Având în vedere dispozițiile legale în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor și contribuțiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă, precum și a modelului și conținutului următoarelor formulare:
— Referat privind impunerea din oficiu;
— Decizie de impunere din oficiu pentru impozitele, taxele și contribuțiile cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă;
— Decizie de desființare a deciziei de impunere din oficiu.
Proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii de aprobare a regimului de declarare derogatoriu
În caz de inactivitate temporară, organul fiscal central poate aproba, la cererea contribuabilului/plătitorului, alte termene sau condiții de depunere a declarațiilor fiscale, în funcție de necesitățile administrării obligațiilor fiscale. Asupra termenelor și condițiilor decide organul fiscal central, potrivit competențelor.
Acordarea regimului de declarare derogatoriu se efectuează de către organele fiscale, în conformitate cu dispozițiile Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.1221/2009 privind aprobarea procedurii de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, cu modificarile și completările ulterioare.
Ca urmare a intrării în vigoare a dispozițiilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, se impune actualizarea unor elemente din cuprinsul actelor administrativ-fiscale emise de organele fiscale în derularea procedurii de aprobare a regimului de declarare derogatoriu (temeiul de drept, termenul de depunere a contestației), precum și actualizarea unor elemente din conținutul procedurii curente (referințe legislative, denumirea declarațiilor fiscale etc.)
Proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (012) 'Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit
În prezent, formularul (012) 'Notificarea privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plata a impozitului pe profit' este aprobat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1994/2012, cu modificările și completările ulterioare.
Urmare intrării în vigoare a dispozițiilor Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se impune actualizarea temeiului de drept și a referințelor legislative din conținutul, precum și din instrucțiunile de completare a formularului (012) 'Notificarea privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit'.
Potrivit prevederilor art. 41 alin. (1) din Codul Fiscal, contribuabilii au obligația declarării și plății impozitului pe profit trimestrial și a definitivării acestuia până la data de 25 martie, inclusiv, a anului următor.
Fac excepție de la această regulă:
a) instituțiile de credit — persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit — persoane juridice străine au obligația de a declara și plăti impozit pe profit anual, cu plăți anticipate efectuate trimestrial.
b) contribuabilii care au obligația declarării și plății impozitului pe profit anual, până la 25 februarie inclusiv a anului următor și anume:
— persoanele juridice române prevăzute la art.15 din Codul Fiscal,
— contribuabilii care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice și a cartofului, pomicultura și viticultura.
Conform art. 41 alin. (2) din Codul Fiscal, contribuabilii pot opta pentru declararea și plata impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate, efectuate trimestrial, cu excepțiile prevăzute de lege.
Contribuabilii care optează pentru aplicarea sistemului de declarare și plata anuală a impozitului pe profit, au obligația de a comunica organului fiscal competent această opțiune, până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului. Opțiunea efectuată este obligatorie pentru cel puțin 2 ani fiscali consecutivi.
De asemenea, renunțarea la opțiune și trecerea la aplicarea sistemului de declarare și plata trimestrială a impozitului pe profit, trebuie comunicată organului fiscal competent până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului.
Astfel, având în vedere aceste prevederi legale, este necesară aprobarea modelului și conținutului unui formular, care să fie utilizat de contribuabili pentru îndeplinirea acestor obligații de comunicare prevăzute de lege.
* * *
Proiectele de acte normative, inițiate de ANAF, sunt făcute publice pe site-ul instituției la adresa www.anaf.ro, domeniul Legislatie/ Transparenta decizionala. De asemenea, acestea pot fi consultate la Serviciul Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul în str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucuresti.
Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise în scris la Serviciul Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media — cu mentiunea 'Conf.Legii nr.52/2003', la urmatoarele adrese:
ˇ Prin scrisori la adresa postala: Agentia Nationala de Administrare Fiscala, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucuresti 050741 — la Serviciul Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media;
ˇ Electronic la adresa de mail: relatiipublice.anaf@mfinante.ro
ˇ Prin fax la numarul: 021-319.98.57.
Pentru a avea acces la informatiile de presa privind aplicarea Legii nr.52/2003 privind transparenta decizionala în Agentia Nationala de Administrare Fiscala, se poate accesa domeniul Informatii / Comunicate si informatii de presa aflat pe site-ul institutiei.
SERVICIUL COMUNICARE, RELATII PUBLICE SI MASS-MEDIA
AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
Serviciul comunicare, relatii publice si mass media
021.3871000/1105
021.3199857/fax
presa.anaf@mfinante.ro
sesizari.anaf@mfinante.ro
petitii.anaf@mfinante.ro
relatiipublice.anaf@mfinante.ro
str. Apolodor nr 17, sector 5, Bucuresti

Comunicat de presă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu