Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 19 februarie 2024

În perioada 16 - 18 februarie a.c., pompierii militari cărășeni au desfășurat 80 de misiuni pe raza județului Caraș-Severin

 
Bilanțul misiunilor din acest sfârșit de săptămână

 Incendii
În această perioadă, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 28 de incendii: unul izbucnit la o anexă gospodărescă, unul produs la un autoturism, iar alte 26 manifestate la vegetație uscată.
În cursul dimineții de duminică, la ora 08:25, pompierii militari, alături de cei voluntari, au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească în localitatea Glimboca. În urma incendiului, provocat cel mai probabil de un scurtcircuit electric, o persoană a suferit arsuri și a fost transportată la spital de către ambulanța Serviciului Județean de Ambulanță. Au ars întregul acoperiș al anexei, pe o suprafață de aproximativ 40 mp, precum și mai multe bunuri materiale aflate în interior, dar și în imediata apropiere (mobilier, electrocasnice, unelte electrice, materiale textile etc.).
Tot un scurtcircuit electric a declanșat un incendiu la un autoturism. Incidentul a avut loc ieri seară, la ora 19:02, în municipiul Reșița. În urma acestuia, autoturismul a fost afectat în proporție de 30%. La fața locului s-a deplasat un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Reșița. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
În acest sfârșit de săptămână, pompierii au mai acționat pentru stingerea a peste 100 ha de teren. Cele mai semnificative incendii de vegetație s-au manifestat în localitățile Jitin (7), Caransebeș (3), Padina Matei și Plugova.
Informare preventivă
Inspectoratul pentru Situații de Urgență “SEMENIC” al județului Caraș-Severin atrage atenţia asupra faptului că focurile aprinse, cu intenţia de a curăţa terenurile, reprezintă pericole reale pentru viaţa oamenilor, bunurile acestora, precum şi pentru mediul înconjurător.
În cazul arderilor necontrolate ale vegetaţiei uscate, flăcările, mai ales în condiții de vânt, se extind cu repeziciune cuprinzând suprafeţe foarte mari, iar pompierii depun eforturi susținute pentru limitarea și stingerea acestora.
Cetățenii dețin obligația să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.
!!NU UITAȚI!!
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
 Accidente rutiere
Pompierii militari au fost solicitați să intervină în cazul a două accidente rutiere petrecute în localitățile Caransebeș și Goruia, în urma cărora o persoană a fost transportată la spital.
 Misiuni de prim ajutor
În perioada de referință, s-au înregistrat 37 de intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, precum și alte situații din categoria asistență persoane.
 Alte misiuni
Totodată, pompierii militari au desfășurat misiuni de recunoaștere în teren și instruire, precum şi alte misiuni în sprijinul comunităţilor.

În continuare, pompierii militari cărăşeni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu