Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 22 februarie 2024

Apel pentru artiști, invitați să creeze o lucrare pe tema impactului social și de mediu al modei: FashionTrash / Behind FASHION

Asociația CRIES - Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare lansează un apel public pentru artiștii români interesați de problematica socială și de mediu generată de industria modei. Invităm artiștii să creeze o

lucrare pe tema „FashionTrash / Behind FASHION” – așteptăm propuneri de proiecte, iar un juriu specializat va selecta artistul câștigător, care va beneficia de un buget de 8.000 de lei pentru a-și pune în practică lucrarea.

„Cantitatea de haine produse și aruncate rapid a crescut exponențial începând cu anul 2000, potrivit datelor oficiale prezentate la nivel european, cu tot ceea ce generează moda de consum sau moda de tip Fast Fashion - apariția rapidă de stiluri vestimentare noi și la prețuri scăzute, cu o presiune uriașă asupra resurselor materiale și umane implicate. Vorbim despre un supraconsum de resurse naturale, poluarea apei, emisii de gaze cu efect de seră, cantități uriașe de deșeuri textile. De aceea, ne propunem să creștem vizibilitatea tematicii privind impactul social și de mediu al industriei vestimentare în rândul tinerilor, să atragem atenția asupra fenomenului și să motivăm publicul să opteze pentru soluții sustenabile”, spune Mihaela VEȚAN, președintele Asociației CRIES.

Apelul pentru producție artistică este organizat în cadrul unui program mai amplu al CRIES care urmărește dezvoltarea de comportamente de consum responsabil în rândul tinerilor. Ei reprezintă publicul-țintă al lucrării/ creației care va rezulta în urma acestui demers, care va fi expusă/ prezentată public în Timișoara.

Sunt așteptate propuneri artistice dintr-un spectru larg și nelimitativ: pictură, sculptură (inclusiv modelare 3D virtuală), arte decorative ori new media - artă digitală, animație, artă video, fotografie, performance, happening, artă non-obiectuală, artă conceptuală, instalație interdisciplinară. Toate detaliile și specificațiile tehnice sunt prezentate în Regulamentul de participare la apelul de producție artistică „FashionTrash / Behind FASHION”.

Perioada de înscrieri este 20 februarie – 10 martie 2024. Aplicația va fi transmisă pe adresa office@cries.ro și va cuprinde o descriere a proiectului care urmează a fi realizat, o machetă / schiță desenată și scanată sau schiță 3D, în funcție de tipul de lucrare propus și un portofoliu al artistului, toate detaliate în regulament.

Artistul selectat va beneficia de un buget de 8.000 de lei, sumă brută, pentru a realiza și prezenta la Timișoara lucrarea propusă (remunerație, producție, transport și alte cheltuieli logistice).

Creația câștigătoare va fi selectată de un juriu specializat din care fac parte: Cristiana Bucureci – artist în arta colajului și coordonator campanii cu impact cultural și social, Cosmin Nasui - curator, istoric și critic de artă, manager cultural, evaluator acreditat de artă contemporană și de proiecte culturale, și Conf. DrEduard Jakabházi - designer grafic și prodecan al Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de VestTimișoara.

Jurizarea va avea loc în 11-13 martie 2024, în perioada 14 martie-15 aprilie 2024 este prevăzută realizarea lucrării câștigătoare, iar în 22-26 aprilie – prezentarea publică, la Timișoara, în cadrul unui eveniment dedicat.

Acest apel este parte a proiectului „Cultura sustenabilității în școlile din Timișoara”, dezvoltat de CRIES pe parcursul anului 2024, în continuarea Programului LA PAS / SlowingDown. Inițiativa se încadrează în preocupările asociației pentru promovarea dezvoltării durabile, a consumului responsabil și a modei sustenabile.

Prin același proiect, asociația va asigura formare pentru mai multe cadre didactice din Timișoara care vor implementa proiecte prin care atrag atenția asupra impactului de mediu și social al industriei vestimentare. Vor fi implementate opt astfel de proiecte educaționale, cu implicarea unui număr de 160 de elevi, alături de profesorii selectați de CRIES.

***

Proiectul „Cultura sustenabilității în școlile din Timișoara” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este implementat prin Programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara cu finanțare de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.

Proiectul este implementat în parteneriat cu Alimenterra, Creionetica, PostModernism și Școala Gimnazială nr. 12 Timișoara.

 CONTEXT

Industria textilă reprezintă astăzi este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii.

„Producerea materialelor textile necesită un consum ridicat de apă, la care se adaugă terenurile pe care se cultivă bumbacul și restul fibrelor. Pentru a fabrica un singur tricou de bumbac, se estimează că sunt folosiți 2 700 de litri de apă dulce – necesarul de apă potabilă al unei persoane timp de 2,5 ani.Sectorul textil a fost a treia cea mai mare sursă de degradare a apei și de exploatare a terenurilor în 2020. Se estimează că industria modei generează 10% din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivel mondial – mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime la un loc.(...) Între 2000 și 2015 producția de haine s-a dublat, iar durata medie de folosire a unei piese vestimentare a scăzut. Europenii consumă aproape 26 kg de textile și aruncă în jur de 11 kg de textile în fiecare an”, arată datele oficiale ale Parlamentului European.

Comisia Europeană a prezentat, în martie 2022, Strategia UE pentru textile sustenabile și circulare, care stabilește viziunea și acțiunile concrete pentru a asigura faptul că, până în 2030, produsele textile introduse pe piața UE au un ciclu de viață lung și sunt reciclabile, fabricate pe cât de mult posibil din fibre reciclate, fără substanțe periculoase și produse cu respectarea drepturilor sociale și a mediului.

Mai multeinformațiidespreactivitateașiproiecteleAsociațieiCRIESpot fi găsiteaici:

https://cries.ro/proiecte/

https://la-pas.cries.ro/

https://www.facebook.com/lapas.cries


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu