Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 21 februarie 2024

Ambasadorul Finlandei în România, Excelența Sa, doamna Leena Liukkonen, în vizită la Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara a primit marți, 20 februarie 2024, vizita Excelenței Sale, doamna Leena Liukkonen, ambasador al Finlandei în România, împreună cu domnul Janne Sukko, reprezentantul comercial pentru regiunea Sud Est, și domnul Mircea Hotoleanu, Consulul Onorific al Finlandei, însoțiți de Sabin Totorean și Florin Ciocan, reprezentanții Nokia, una dintre cele

mai importante companii finlandeze prezente în România, cu care UPT are o fructuoasă relație de colaborare.

Oaspeții au fost întâmpinați de o delegație a conducerii Universității Politehnica Timișoara, condusă de rectorul acesteia, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, alături de care au vizitat campusul Universității Politehnica Timișoara. Aceștia au apreciat arhitectura clădirilor, dar și susținerea acordată artei, prin Centrul MV Sci-Art, unde au și vizitat expoziția „Almost Night, Almost Light”, a artistului clujean Mathias Bar. De asemenea, au fost evidențiate bunele legături cu mediul economic, concretizate în Comitetul Director al UPT, unde Nokia este un partener strategic, precum și laboratoarele moderne, amenajate cu sprijinul companiilor din zonă (Linia SMT, instalată în premieră într-o instituție de învățământ superior din România, platforma cloud de înaltă performanță a UPT, laboratorul de cercetare Controlul inteligent al conversiei și stocării energiei), sprijinul acordat sportului, Biblioteca UPT, cea mai modernă aparținând unei instituții de învățământ superior.

În cadrul vizitei, rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a prezentat o scurtă istorie a celei mai vechi universități din vestul țării, a preocupărilor actuale legate de asigurarea celor mai bune condiții de pregătire pentru studenți, de menținerea și îmbunătățirea permanentă a relației cu mediul economic, de colaborarea cu universități din întreaga lume, de atenția acordată cercetării, de internaționalizarea activității, de accentul pus pe digitalizare și sustenabilitate.

Excelența Sa, doamna Leena Liukkonen, ambasador al Finlandei la București, a declarat că, „aceasta fiind prima vizită la Timișoara de la acreditarea sa în România, obiectivul a fost de avea o primă imagine despre mediul universitar din oraș, mediul economic, administrație, perspectivele de colaborare cu instituții de învățământ superior și companii din Finlanda”.

La rândul său, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a declarat că, „și în prezent, UPT are colaborări cu mai multe instituții de învățământ superior și de cercetare din Finlanda, alături de care a și dezvoltat mai multe proiecte comune, inclusiv în cadrul alianței de universități europene E³UDRES², dar există un interes sporit pentru dezvoltarea în continuare a acestora”.

 

Departament Comunicare si Imagine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu