Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 23 februarie 2024

Fluidizarea traficului frontalier dintre România și Republica Moldova discutată de conducătorii autorităților vamale din cele două țări

 

Președintele Autorității Vamale Române Marcel Mutescu și Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova Igor Talmazan, s-au întâlnit pentru a discuta modalități concrete de consolidare a cooperării operative pentru fluidizarea traficului frontalier de mărfuri și pasageri și securizării frontierei comune, în vedere creșterii capacității celor două țări de a răspunde provocărilor actuale.

În perioada

21-22 februarie 2024, delegația Autorității Vamale Române, condusă de președintele Marcel Mutescu, a primit vizita de lucru a omologilor săi de peste Prut însoțiți de directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan.

În prima zi a întâlnirii, discuțiile s-au axat pe proiectele aflate în desfășurare la birourile vamale situate la frontiera comună, proiecte care privesc modernizarea infrastructurii, eficientizarea schimbului de informații și a controlului vamal, dar și schimburi de experiență privind aspecte practice de aplicare a legislației vamale europene.

O atenție specială a fost alocată proiectului comun de infrastructură mare „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești" – RMCO/4.3/1,  care reprezintă unul din proiectele majore de investiţii de importanţă strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră între statele partenere, implementat de Autoritatea Vamală Română, în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

Cei doi șefi ai administrațiilor vamale au discutat astfel modalități concrete de consolidare a cooperării operative pentru fluidizarea traficului frontalier de mărfuri și călători și securizării frontierei comune, în vedere creșterii capacității celor două țări de a răspunde provocărilor actuale.

„Optimizarea controlul vamal în birourile de pe frontiera comună cu Republica Moldova a constituit tot timpul o prioritate pentru vama română. Modernizarea acestora și îmbunătățirea condițiilor de efectuare a controlului vamal reprezintă un pas foarte important în vederea îmbunătățirii capacității de trecere a frontierei. Am încredere că strânsa cooperarea dintre cele două autorități vamale, confirmată și de aceasta întâlnire, va aduce beneficii importante atât pentru cetățeni cât și pentru schimburile comerciale.”, a menționat președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu.

În cea de-a doua zi, delegația Serviciului Vamal al Republicii Moldova a efectuat o vizită la Biroul Vamal de Interior Poștă și Biroul Vamal de Frontieră Otopeni unde inspectorii vamali le-au prezentat modul de desfășurare a controlului vamal al mărfurilor. Acest context a fost unul foarte favorabil pentru reprezentații celor două administrații vamale pentru a face schimb de experiență și bune practici, apreciat ca fiind foarte util în special pentru Serviciului Vamal al Republicii Moldova care dorește înființarea unui punct central pentru gestionarea trimiterilor poștale.

Biroul comunicare, relații publice și mass-media

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu