Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 4 februarie 2024

Ample lucrări de modernizare la bazele sportive ale UPT

Universitatea Politehnica Timișoara dispune de o bază sportivă cum nu mai are nici o altă universitate din România, iar sportul timișorean se identifică, de peste 100 de ani, cu Poli. Toți conducătorii

Politehnicii au sprijinit mișcarea sportivă și și-au adus contribuția la dezvoltarea bazei materiale necesară susținerii acesteia. „Politehnica noului secol” presupune însă și întreținerea și modernizarea acestei baze, concomitent cu aducerea acesteia la standardele de astăzi.

Stadionul Știința, inaugurat în 1928, ca bază sportivă a Politehnicii, va fi complet reabilitat, cu facilități moderne atât pentru sportivi, cât și pentru spectatori.

Lucrările la proiectul futurist de modernizare a Stadionului Știința, de 10 milioane de euro, au demarat în 15 ianuarie 2024, după ce contractul a fost semnat în luna decembrie. Proiectul cuprinde construcția unei tribune cu o capacitate de 1.500 de locuri, o parcare etajată de 200 de locuri, printre care și 4 locuri pentru autocare și 18 locuri pentru persoane cu dizabilități, fiind prima parcare etajată din Timișoara în afara centrelor comerciale, 2 terenuri de minifotbal, vestiare pentru sportivi și arbitri, sală de conferințe, cabinet medical, cafenea cu terasă.

Terenul pe care se vor realiza construcţiile are peste 5.000 metri pătraţi, iar durata lucrărilor este de maxim 36 de luni.

Construcția propusă este dezvoltată între str. Traian Lalescu și terenul de fotbal existent, în curtea Bazei Sportive nr. 1 a Universității Politehnica Timișoara. Ca spații funcționale, la parter există o zonă de parcaje auto, iar în partea dinspre terenul de sport există o serie de funcțiuni ce îl deservesc: vestiare, grupuri sanitare, sală de conferințe, cabinet medical. Tot la nivelul parterului mai există o serie de spații tehnice. La etajul 1 va fi o zonă de parcaje auto, iar sub gradene sunt spaţii tehnice. La etajul 2 există doar parcaje auto și casa de scară centrală. La etajul 3 există două terenuri de sport, două vestiare care deservesc cele două terenuri și o cafenea cu spații anexă.

Arena dispune de pistă de atletism (tartan), tabelă electronică de marcaj și instalaţie de nocturnă.

Ample lucrări de modernizare au demarat și la Baza sportivă nr. 2 a Politehnicii, lucrări ce vizează bazinul de înot interior, unde s-au refăcut instalațiile, hidroizolația, finisajele interioare, sistemele de preluare perimetrală a apelor, terenurile sintetice, unde a fost refăcută infrastructura și a fost înlocuit covorul sintetic, au fost trasate marcajele, urmând ca în perioada următoare să intre în modernizare și terenul cu gazon natural, terenurile de tenis și împrejmuirea.

În ceea ce privește Sala Polivalentă, au fost actualizați indicatorii tehnico-economici, urmând ca în cel mai scurt timp să fie trimiși la MInisterul Educației, în vederea aprobării. În prima jumătate a acestui an urmează să fie organizate licitațiile pentru lucrările care au mai rămas de executat: finisaje și amenajări interioare (parțial), finalizarea instalațiilor interioare și exterioare (parțial), amenajările exterioarecare cuprind zonele verzi, spațiile de parcare și edilitarele aferente.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu