Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 15 februarie 2024

Campania Naţională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici şi mijlocii


În perioada 01 - 29.02.2024, la nivelul Inspecţiei Muncii şi al inspectoratelor teritoriale de muncă se desfăşoară Campania Naţională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici şi mijlocii.

Acţiunea are în vedere informarea angajaţilor/lucrătorilor şi angajatorilor cu privire la obiectul negocierii colective, participarea şi reprezentarea părţilor în negocierea colectivă, procedura de negociere şi efectele contractelor colective de muncă, precum şi principalele beneficii ale negocierii colective, întrucât încheierea contractului colectiv de muncă are ca scop promovarea unor relaţii de muncă echitabile care să asigure securitatea socială a salariaţilor, ceea ce poate să prevină şi să limiteze conflictele de muncă.

Încheierea unui contract colectiv de muncă aduce avantaje ambelor părţi, salariaţi şi angajatori deopotrivă. Salariaţii pot beneficia de locuri de muncă şi venituri mai stabile, condiţii de muncă mai bune, aplicarea principiului egalităţii de şanse şi tratament şi protecţie suplimentară în exercitarea drepturilor legale, participarea la procesele decizionale, concilierea vieţii profesionale cu cea de familie, în timp ce angajatorii pot crea un climat de muncă favorabil performanţei, productivitate, eficacitate, responsabilitate şi loialitate a personalului sporite, soluţionarea timpurie a litigiilor. Contractele şi acordurilor colective negociate şi înregistrate în condiţiile legii au valoare juridică, iar clauzele acestora se aplică tuturor angajaţilor/lucrătorilor din unitate.

Important! Contractul individual de muncă nu poate conţine clauze sau prevederi inferioare drepturilor garantate prin lege şi contractul colectiv de muncă incident angajatorului.

În conformitate cu dispoziţiile art. 97 alin. (1) din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi/lucrători şi, potrivit dispoziţiilor alin. (2) al aceluiaşi articol, iniţiativa negocierii colective aparţine oricăruia dintre partenerii sociali. Mai mult, legea dialogului social prevede ca, în cazul în care într-o unitate nu există un contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă parte îndreptăţită să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniţia negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment.

Negocierea colectivă are în vedere toate formele de negociere care au loc între angajator/organizaţia patronală, pe de o parte, şi sindicat/organizaţia sindicală sau reprezentanţii aleşi ai angajaţilor/lucrătorilor, după caz, de cealaltă parte, şi care urmăresc reglementarea relaţiilor de muncă ori de serviciu dintre părţi, stabilirea condiţiilor de muncă, precum şi orice alte acorduri în probleme de interes comun.

"Angajatorii cu mai puţin de 50 de salariaţi reprezintă un segment important pentru România. În Revisal, la aceşti agenţi economici, sunt înregistraţi 2.572.424 de salariaţi la nivel naţional, cele mai multe contracte individuale de muncă fiind în domeniile de activitate comerţ, repararea autovehiculelor, urmate de construcţii, industria prelucrătoare şi transport şi depozitare. Pentru o informare cât mai eficientă, inspectoratele teritoriale de muncă organizează întâlniri cu reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii din toate domeniile de activitate, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale. De asemenea, acţiunile de informare şi conştientizare se vor realiza şi cu ocazia controalelor efectuate la angajatorii din întreprinderile mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite de dispoziţiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. În contextul acestei Campanii Naţionale de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici şi mijlocii, punem la dispoziţia celor interesaţi, angajatori şi salariaţi sau reprezentanţi ai acestora, o informare cu privire la principalele prevederi legale cuprinse în Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, ce poate fi consultată accesând site-ul Inspecţiei Muncii.", a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct.

Mai multe informaţii aici: https://www.inspectiamuncii.ro/documents/66402/200730/Comunicat+campanie+promovare.pdf/7a582af5-cb74-4849-910e-6ad9613b2fb4

Serviciul Comunicare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu