Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 8 februarie 2024

EVALUAREA ACTIVITĂŢII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN CARAŞ-SEVERIN PE ANUL 2023

OBIECTIVE INSTITUŢIONALE 2023

În 2023, obiectivele instituționale privind situația operativă au fost creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor și dezvoltarea parteneriatului public/privat, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale și asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În ceea ce privește

resursele a fost stabilit obiectivul asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare și informaționale necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale.

MANAGEMENTUL RESURSELOR INSTITUŢIONALE

Resursele umane

            La data de 31.12.2023, procentul de încadrare cu personal a funcțiilor prevăzute în structura inspectoratului era de 67,84%.

Asigurarea resurselor logistice

În 2023 au fost efectuate lucrări de reparații la spațiile de depozitare/arhivare ale I.P.J. Caraș-Severin, la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin, Poliția Municipiului Caransebeș și Postul de Poliție Turnu-Ruieni, în valoare totală de peste 515.000 de lei.

De asemenea, au fost efectuate lucrări de instalare a unui sistem de securitate la sediul inspectoratului, în valoare de 22.344,13 lei, de amenajare a arhivei de la nivelul Poliției Municipiului Caransebeș, în valoare 101.563,98 lei, lucrări de renovare a Postului de Poliție Brebu, în valoare de 157.560 de lei, de montare interconexiune generator și sistem fotovoltaic la sediul inspectoratului, în valoare de 10.037 de lei, precum și lucrări de alimentare cu energie electrică a unei săli din cadrul inspectoratului și de înlocuire a rețelei de apă interioară, acestea din urmă în valoare de peste 30.000 de lei.

Pregătirea profesională

Pilonul în jurul căruia au fost desfășurate activitățile de pregătire practică l-a constituit stagiul de pregătire în sistem centralizat, desfășurat pe parcursul a 2-3 zile consecutive, la care au participat polițiștii inspectoratului, activitățile fiind concentrate astfel încât să fie parcurse și însușite de către toți participanții modulul de pregătire practică (autoapărare, pregătire teoretică/mânuire armament, pregătire tactică, pregătire fizică), precum și cel de pregătire în domeniul conducerii defensive.

O săptămână din fiecare lună este alocată ședințelor de tragere care se desfășoară cu polițiștii operativi/neoperativi/asigurați logistic, conform planului de pregătire anual, sub conducerea instructorului specialist în domeniu, secondat de ceilalți instructori.

În 2023 au fost organizate 76 de ședințe de pregătire fizică și autoapărare, 24 de activități desfășurate de instructorul de specialitate privind conducerea autovehiculelor în regim defensiv și prioritar și 54 de ședințe de tragere cu armamentul din dotare la care au participat polițiști din cadrul tuturor structurilor inspectoratului.

SIGURANȚA CETĂȚEANULUI

Prevenirea criminalităţii

În 2023 au fost derulate trei programe locale de prevenire a criminalității.

Astfel, în Programul local de prevenire a infracțiunilor contra persoanei au fost desfășurate 226 de activități educative-preventive în unitățile de învățământ din județ,  de către structurile de ordine publică, investigații criminale, siguranță școlară, arme explozivi și substanțe periculoase, poliție rutieră și analiza și prevenirea criminalității, având drept tematică principală siguranța minorilor, activități ce au s-au adresat către aproximativ 8.000 de beneficiari, dintre care 5.200 de minori.

            Între campaniile derulate s-au numărat „Atingeri Nedorite (ianuarie-mai)”, „Apeluri abuzive 112 (februarie-martie)”, „Școala Siguranței Tedi (ianuarie-iunie)”, „Săptămâna prevenirii criminalității (mai)”, Vacanță în siguranță (iunie-august)”, „Dincolo de aparențe (iunie-decembrie)”.

În Programul local de prevenire a violenței domestice au fost desfăşurate 55 de activități cu caracter preventiv având drept scop creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidența și formele de manifestare a violenței domestice, însumând peste 2100 de beneficiari, 2072 de materiale cu caracter informativ – preventiv și 71 de afișe distribuite.

 

În Programul local de prevenire a criminalității informatice, au fost desfăşurate 62 de activități educativ-preventive în unitățile de învățământ din județ, care au avut aproximativ de 1.800 de beneficiari.

 

Între campaniile derulate s-au numărat „RO CYBEREX – Perfecționare, cooperare și prevenire în lupta împotriva criminalității informatice – ROFSIP2019OS5A05P01”, „Tranzacții online în siguranță (iunie)” și Proiectul Siguranța Online.

Criminalitatea stradală

În 2023 infracțiunile stradale sesizate au scăzut cu 17,7%, de la 840 în 2022 la 691 în anul 2023 (-149).

Infracționalitatea stradală sesizată a scăzut în mediul urban de la 641 de infracțiuni în anul 2022 la 522 în anul 2023 (-119, -18,6%).

În mediul rural infracționalitatea stradală a scăzut de la 199 în anul 2022 la 169 în anul 2023 (-30, -15,1%).

Din numărul total, cele mai multe infracțiuni au fost infracțiuni de lovire sau alte violențe (282, -13, -4,4%), furt (201, -64, -24,2%), distrugere (135, -44, -24,6%) și amenințare (47, -29, -38,2%).

Siguranța în școli

În 2023 a fost desfășurată o gamă largă de activități specifice, în cadrul „Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar”, urmărindu-se crearea unui mediu școlar sigur și îmbunătățirea calității relaționării și comunicării între toate persoanele angrenate în actul educațional.

Polițiștii Biroului Siguranță Şcolară au desfășurat 497 de activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, dintre care pe linie de prevenire a bullying-ului – 69, a consumului de droguri – 117, a infracțiunilor cu violență – 163, a infracțiunilor contra patrimoniului - 14, a portului fără drept de obiecte periculoase 46, a traficului de persoane-3, pentru informarea privind răspunderea penală a minorilor- 21, pe linie de siguranța rutieră-9, pentru prevenirea delincvenței juvenile – 55,  toate acestea având ca beneficiari peste 17.700 de elevi. Dintre acestea exemplificăm:

În luna ianuarie fost implementată campania „VIOLENȚA ESTE ARMA CELOR SLABI!” , în cadrul căreia au fost desfășurate 126 de activități cu 2.849 de beneficiari, având ca scop prevenirea violenței în unitățile de învățământ.

În cadrul proiectului „BLOCK AGRESIUNII ONLINE” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane Timișoara și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Caraș-Severin și Asociația CLAR, s-au desfășurat 7 activități, având ca beneficiari 583 de elevi.

În cadrul Programului de prevenire a infracționalității și a victimizării elevilor în unitățile de învățământ în Caraș-Severin în anul 2023 au fost desfășurate 43 de activități, având ca beneficiari 1.155 de elevi.

În perioada septembrie-decembrie s-a desfășurat campania „ZÂMBETE FALSE” pentru prevenirea consumului de droguri și substanțe psihotrope în unitățile de învățământ preuniversitar din Caraș-Severin, în cadrul căreia s-au desfășurat 399 de activități, având ca beneficiari peste 10.600 de elevi și cadre didactice.

În cadrul proiectului „ATENT PE NET”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și Asociația CLAR, s-au desfășurat două activități, având ca beneficiari 120 de elevi.

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru nonviolență în școală – 30 ianuarie au fost desfășurate activități preventiv – informative în Caraș-Severin, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și Consiliul Județean al Elevilor Caraș-Severin.

În luna octombrie 2023 a fost implementată campania de PREVENIRE A PORTULUI ȘI FOLOSIRII FĂRĂ DREPT DE OBIECTE PERICULOASE în unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul căreia au fost desfășurate 233 de activități, cu peste 6000 de beneficiari.

În baza concursului „IA ATITUDINE! SPUNE STOP VIOLENȚEI!”, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, 17 activități de conștientizare a consecințelor faptelor cu violență în rândul a peste 900 elevi de la ciclurile primar, gimnazial și liceal.

Pe timpul vacanței de vară din 2023, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat 14 activități informativ-educative în cadrul campaniei pentru prevenirea cyberbullying-ului și infracțiunii de violare a vieții private, în taberele organizate în Caraș-Severin.

În primul trimestru al anului școlar 2023 – 2024 s-a desfășurat campania „VIOLENȚA DISTRUGE VISE!”, având ca scop prevenirea violenței fizice și psihologice (bullying) în unitățile de învățământ preuniversitar.

Au fost înregistrate 29 (-8) de evenimente, în urma cărora au fost înregistrate 30 de infracţiuni,  în incinta unităților de învățământ preuniversitar, 24 în mediul urban și 5 în mediul rural.

Dintre cele 30 de infracţiuni înregistrate în incinta unităților de învățământ, 18 sunt de lovire sau alte violențe, 3 de purtare abuzivă, 2 de amenințare, una de distrugere 2 de șantaj, una de tâlhărie, una de divulgare de informații secrete de serviciu sau nepublice, una de furt și una de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

 

Intervenția la solicitările prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost efectuate și înregistrate 14.259 de sesizări sau solicitări către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin (-334, -2,3%).

            Media de apeluri 112 pe zi în 2023 a fost de 39, la fel ca în 2022.

Cele mai multe apeluri/zi din săptămână au fost efectuate în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În aceste zile au fost dispuse măsurile necesare pentru adaptarea şi suplimentarea numărului polițiștilor care acţionează în teren.

Numărul sancțiunilor aplicate, 4975, scade față de anul 2022, (-408, -7,6%), fiind aplicate sancțiuni contravenționale în urma a 34,9% dintre apeluri.

În ceea ce privește natura sesizărilor, în 2023, ca ponderi, majoritatea apelanților sesizează: accident rutier (12,3%), agresiune (7,1%), stări conflictuale (6,5%), furt (6,3%), alte evenimente rutiere (5,8%), violență domestică (5,1%), aceste genuri de sesizări reprezentând 48,8% din totalul apelurilor efectuate prin SNUAU 112.

Criminalitatea în mediul rural

         În 2023, a scăzut numărul infracțiunilor sesizate în mediul rural cu 162 de infracțiuni (-7%), fiind sesizate 2.163 de infracțiuni, din care 746 (-4,6%) de infracțiuni contra persoanei. Infracțiunile de lovire sau alte violențe scad de la 472 la 417 (-11,7%).

         Nu au fost sesizate infracțiuni de mare violență în mediul rural.

         Infracțiunile contra patrimoniului scad de la 604 la 569 (-5,8%). Numărul infracțiunilor de furt scade de la 266 la 261 (-1,9%), al celor de tâlhărie scade la 0 (-4), numărul înșelăciunilor crește de la 41 la 62, iar cel al distrugerilor scade de la 239 la 186 (-22,2%).

          Infracţiunile incriminate în legi speciale scad de la 442 la 343 (-22,4%). Scade și numărul infracţiunilor prevăzute de Legea 46/2008 (Cod Silvic) de la 382 la 251 (-34,3%), iar numărul infracțiunilor de evaziune fiscală în mediul rural crește de la 9 la 14.

Siguranţa rutieră și a transporturilor

Judeţul Caraş-Severin are o reţea rutieră de 1.907 km, din care drumurile naţionale însumează 565 km, iar drumurile judeţene şi comunale însumează 1.342 km, cu o densitate medie a drumurilor publice de 22,4 km la 100 km2.

La nivelul județului, au fost organizate 2.185 de acțiuni pe linie de siguranță rutieră, 1.895 cu polițiști de la formațiunile de poliție rutieră și 290 împreună cu alte formațiuni de poliție sau în colaborare cu alte instituții.

Cele 2.185 de acțiuni au fost organizate având ca obiectiv prevenirea și combaterea următoarelor abateri de la normele rutiere: încălcarea regimului legal de viteză – 377, conducerea sub influența băuturilor alcoolice – 293, depășirile neregulamentare – 220, neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție – 99, neacordarea priorității de trecere pietonilor – 128, indisciplina pietonală – 216, utilizarea telefoanelor mobile la volan– 68, nerespectarea normelor privind transportul public de persoane – 65 și nerespectarea legislației pe linie de taximetrie – 47.

Dinamica accidentelor rutiere

În 2023 numărul accidentelor rutiere cu victime înregistrate în judeţ a fost în scădere față de anul precedent, de la 336 de accidente în 2022, la 321 în 2023 (-15, -4,6%).

În 2023 au fost înregistrate mai puține decese din accidente rutiere, 25 de persoane, față de 38 în 2022 (-13, -34,21%).

Și numărul persoanelor rănite grav a scăzut de la 67 în 2022 la 51 în 2023 (-16, -23,88%), în schimb numărul persoanelor rănite ușor a crescut de la 390 la 403 (+13, +3,33%).

Numărul accidentelor grave scade de la 81 la 68 (-13, -16,04%), scăzând și numărul răniților ușor din accidente grave de la 55 la 36 (-19, -34,54%).

 

Nerespectarea regimului legal de viteză: 75 de accidente (sub cele două forme, cumulat, viteza neregulamentară şi viteza neadaptată la condițiile de drum), rămâne principala cauză de producer a accidentelor rutiere la nivelul județului (la fel ca în 2022). În schimb, numărul accidentelor produse din această cauză scade de la 87 la 75 (-12). De asemenea, scade și numărul persoanelor decedate scade (-13; de la 19 la 6), și numărul persoanelor rănite ca urmare a accidentelor produse din această cauză: -3, de la 119 la 116 (față de anul 2022). Această cauză reprezintă 23,36% (față de 26% în 2022) din numărul total al accidentelor produse în 2023.

 

Nerespectarea distanței între vehicule: 33 de accidente, reprezintă a doua cauză generatoare a accidentelor cu victime. Se înregistrează o scădere a numărului de accidente comparativ cu 2022 (-2), a numărului de persoane decedate de la 1 la 0 și a numărului persoanelor rănite de la 53 la 45. Această cauză reprezintă10,28% din numărul total al accidentelor, față de 10,41% în  2022.

 

Abaterile săvârșite de bicicliști: 31 de accidente, reprezintă a treia cauză generatoare a accidentelor cu victime. Se înregistrează o creștere a numărului de accidente comparativ cu 2022 (+4), dar și a numărului de persoane decedate (+3, de la 0 la 3) și același număr de persoane rănite (28). Această cauză reprezintă 9,65% din numărul total al accidentelor, față de 8,03% în 2022.

 

Alte preocupări de natură a distrage atenția: 31 de accidente, a patra cauză generatoare de accidente, soldate cu 1 deces (-3) și 51 de răniri (-3, de la 54 la 51). Se înregistrează o scădere a numărului de accidente din această cauză (-2, de la 33 la 31), față de 2022. Procentual, reprezintă 9,65% (față de 9,82% în 2022) din totalul de accidente cu victime.

 

Neacordare prioritate vehicule: 25 de accidente, reprezintă a cincea cauză generatoare a accidentelor cu victime. Se înregistrează o scădere a numărului de accidente comparativ cu 2022 (-13), crește însă numărul de persoane decedate cu 2 (de la 2 la 4), iar numărul persoanelor rănite scade cu 16 unități (de la 57 la 41). Această cauză cumulează 7,78% din numărul total al accidentelor, față de 11,30% în 2022.

Rezultatele acţiunilor de combatere a infracţionalităţii rutiere

Sub aspectul infracţiunilor descoperite, au fost efectuate activităţi de cercetare cu privire la 711 infracțiuni sesizate la regimul circulației (față de 585 în 2022, +126, +21,53%).

Cele mai multe sunt infracțiuni de conducere fără permis sau cu permis necorespunzător categoriei, 285 (+13), conducerea unui autovehicul având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală, refuzul ori sustragerea de la prelevarea mostrelor biologice, 238 (+14), conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive, 98 (+70), conducerea unui autovehicul neînmatriculat/ neînregistrat sau cu număr fals, 84 (+34).

Au fost aplicate 48.594 de sancțiuni contravenționale (+7.432, +18,05%). Din acestea, 3.216 (+1468, +83,98%) au fost aplicate altor categorii de participanți la trafic decât conducătorii auto (pietoni – 1731 (+774); bicicliști – 1302 (+636); căruțași – 25 (+5); motocicliști – 48 (+29), conducători de trotinete – 66/ +27).

Totodată, au fost dispuse măsuri de sancționare complementară ca urmare a sancțiunilor contravenționale aplicate, fiind reținute 3.477 de permise de conducere (+892, +34,50%) în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, din care pentru depășire 1332 (+76), viteză 1339 (+724), alcool 279 (+123), neacordarea priorității de trecere pietonilor 49, neacordare prioritate vehicule 95 și  au fost retrase 709 (-179, -20,15%) certificate de înmatriculare.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

Activități desfășurate și rezultate obținute

În 2023 au fost sesizate 5.969 (-340) de infracțiuni, cu 5,4% mai puține față de 2022, din care 438 sunt de natură economico-financiară (-4, -0,9%), 3.524 de natură judiciară (-269, -7,1%) și 2.007 de altă natură (-67, -3,2%). 3.804 au fost sesizate în mediul urban (-180, -4,5%) și 2.163 în mediul rural (-162, -4,0%).

 

Infracțiunile contra persoanei

Infracțiunile sesizate contra persoanei scad de la 2126 la 2025 (-101, -4,8%).

Infracțiunile contra vieții scad de la 33 de fapte la 27 de fapte (-6, -18,2%). Numărul infracțiunilor de ucidere din culpă scade de la 31 la 27 (-4, -12,9%), dintre care 17 sunt săvârșite de conducători auto (-12, -41,4%).

Infracțiunile contra integrității corporale sau sănătății persoanei înregistrează o scădere față de 2022, respectiv de la 1.497 la 1.456 (-41, -2,7%). Scade numărul infracțiunilor de lovire sau alte violențe de la 1.124 în 2022 la 1.086 în 2023 (-38, -3,4%). Crește numărul infracțiunilor de lovire sau alte violențe asupra unui membru al familiei (de la 300 la 301, +1, +0,3%). 27,7% dintre infracțiunile de lovire sau alte violențe au fost săvârșite asupra unui membru al familiei (în anul 2022 ponderea a fost de 26,7%).

Scade numărul amenințărilor de la 413 infracțiuni în 2022 la 373 în 2023 (-40, -9,7%).

Criminalitatea contra patrimoniului

Numărul infracțiunilor sesizate contra patrimoniului scade de la de la 2.219 la 2.042 (-177, -8,0%). Numărul furturilor scade de la 1.191 la 1.077 (-114, -9,6%), numărul tâlhăriilor scade de la 26 la 21 (-5, -19,2%), numărul înșelăciunilor crește de la 204 la 236 (+32, +15,7%, iar numărul distrugerilor scade de la 577 la 488 (-89, -15,4%).

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

Polițiștii au efectuat 553 de acțiuni și controale, pe linia respectării regimului legal al armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, la persoanele fizice şi juridice autorizate pe aceste linii. 

În urma executării activităţilor specifice, au fost constatate 93 de infracțiuni la regimul armelor, materiilor explozive şi al substanţelor periculoase. Dintre acestea, 56  au fost constatate pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, 4 pentru încălcarea prevederilor Legii fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului (Legea nr. 407/2006), 17 infracțiuni pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, 4  pentru nerespectarea regimului substanțelor periculoase și pentru 12 alte genuri de infracțiuni.

În 2023, au fost confiscate 32 de arme letale, 33 de arme neletale supuse autorizării, 10.265 de bucăți de muniție, 10 kilograme și 30 de litri de substanțe toxice, precum și 586 de articole pirotehnice.

Criminalitatea economico-financiară

Au fost sesizate 438 de infracțiuni de natură economico-financiară (442 în anul 2022, -4, -0,9%).

Pentru protejarea bugetului consolidat de stat pe linia combaterii evaziunii fiscale au fost efectuate cercetări în 103 dosare.

În urma finalizării cercetărilor în dosarele penale, a fost aplicat sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile în valoare de 12.540.000 de lei (10.168.000 de lei în anul 2022), din care s-au recuperat în numerar și cont bancar 8.677.000 de lei și în valoare de 3.863.000 de lei prin alte măsuri asigurătorii.

În vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor din domeniul vamal, respectiv a contrabandei în special cu produse din tutun, au fost efectuate cercetări în 17 dosare penale și au fost soluționate 12 dosare, fiind confiscate 1.199.208 țigarete (+1.063.568, +784,1%).

Infracţionalitatea în domeniul silvic

În 2023, s-au înregistrat 68 (-15) de apeluri prin SNUAU 112, în care au fost sesizate transporturi ilegale de material lemnos. S-a confirmat că 16(-4) apeluri au fost ilegale, în sensul că în 6(-12) cazuri nu existau documente de însoțire, în 6(+6) cazuri materialele lemnoase nu aveau proveniență, într-un caz (+1)  documentele nu mai erau valabile, iar restul apelurilor nu s-au confirmat, respectiv în urma verificărilor s-a stabilit fie că transporturile au fost legale, fie că vehiculele semnalate nu transportau material lemnos, ori alte situații.

În 2023 au fost sesizate 365 (-129, -31,1%) de infracţiuni silvice.

În ceea ce priveşte dosarele penale care au avut ca obiect fapte prevăzute de Codul Silvic, la începutul perioadei s-au aflat în lucru 945 (+94) de dosare penale și au fost înregistrate 372 (-151) de dosare penale.

Au fost aplicate 400 de sancțiuni contravenționale (+42, +10,5%), în valoare de 62.630.000 de lei. Ca măsura complementară, s-a dispus confiscarea volumului total de 3.540,34 mc (+9,19), în valoare de 101.832.000 de lei (+ 30.842.000 de lei).

 

Protecția animalelor

În anul 2021 a fost operaționalizat Biroul pentru Protecția Animalelor având atribuții privind prevenirea şi combaterea faptelor ilegale îndreptate împotriva animalelor, a relelor tratamente și a cruzimii față de acestea, privind verificarea respectării regimului de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, pe linia verificării condițiilor de sănătate, bunăstare și deținere a animalelor la nivelul unităților de tip „stână” sau „tabără de vară” existente în Caraș Severin, dar și privind identificarea și verificarea adăposturilor publice și private unde sunt cazate animale cu sau fără stăpân.

Între rezultatele obţinute privind protecția animalelor în urma activităților desfășurate la nivelul structurii în 2023 se numără 28 (+8, +40%) de infracțiuni sesizate, 226 de petiții și reclamații înregistrate (+108, +91,5%), din care 225 soluţionate, 320 de sancțiuni contravenționale aplicate (+143), în valoare totală de 242.450 de lei, 28 (+8, +40%) de dosare penale întocmite și 356 (+159, +80,7%) de acțiuni/controale efectuate.

Violența domestică

Din analiza datelor statistice privind infracțiunile sesizate în 2023, rezultă că la nivelul județului Caraș-Severin, numărul faptelor penale în domeniul violenței în familie scade de la 505 la 499 (-6, -1,19%).

În mediul urban infracțiunile sesizate scad de la 300 la 273 (-27, -9%), iar în mediul rural cresc de la 205 la 226 (+21, +10,24%).

Dintre cele 499 de infracțiuni din domeniul violenței în familie, 325 au fost săvârșite la domiciliu, iar 174 în spațiul public.

La începutul anului 2023 se aflau în lucru 89 de ordine de protecție, iar în 2023 au fost emise 113 ordine de protecție, (-19, -14,39%), din care 22 provenite din ordine de protecție provizorii.

În ce privește ordinele de protecție provizorii, în anul 2023 au fost emise 134 (-18, -11,84%), dintre care 81 (-30, -27,03%) în mediul urban și 53 (+12, +29,27%) în mediul rural.

Din totalul celor 134 de ordine de protecție provizorii emise, 131 au fost la solicitarea victimei, iar 129 de ordine de protecție provizorii (96,26%) au fost confirmate de procuror și dintre acestea 22 (16,41%) au fost transformate în ordine de protecție (8 în mediul urban și 14 în mediul rural).

În 2023 s-au realizat 1.165 de intervenții la cazuri de violență domestică (față de 783 în anul 2022, +382 ), dintre care 775 în mediul urban (față 466 în anul 2022, +309) și 390 în mediul rural (față de 317 în anul 2022, +73).

 

Începând cu 01.01.2024, la nivelul județului Caraș-Severin a fost operaționalizat proiectul S.I.M.E. privind monitorizarea electronică a cazurilor de violență domestică, prin montarea de brățări electronice atunci când sunt îndeplinire condițiile legale.

 

ACCESAREA FONDURILOR EUROPENE

Contractul de finanțare pentru realizarea obiectivului de investiții „Creșterea eficienței energetice a clădirii publice – Poliția Municipiului Reșița” în vederea accesării fondurilor europene P.O.R. 2014-2020, Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte cu titlul POR/2019/3/3.1/B/SUERD/1 – Axa prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1., Operațiunea B – Clădiri Publice”, a fost finalizat la data de 31.08.2023. Au fost depuse cereri de rambursare în valoare de 2.974.179,11 lei care în prezent se află în lucru la organismul finanțator – AMPOR.

La data de 01.03.2023 a fost depusă o cerere de finanțare în valoare de 1.455.405,09 de euro, în cadrul proiectului denumit „Aquasafe – Collaborative Strategies for Safeguarding Aquatic Wildlife în the Romanian-Serbian Cross-Border Region” în parteneriat cu I.G.P.F. – structura centrală, I.G.J.R. – structura centrală, IGAv și Asociația de Pescuit Sportiv „Lacul Deliblat” – localitatea Deliblato, Republica Serbia, pentru achiziționarea de echipamente de supraveghere a zonei de competență la frontiera cu Republica Serbia.

În cadrul proiectului „Aquasafe”, depus în cadrul primului apel de proiecte lansat prin intermediul Programului de cooperare Interreg IPA Romania-Serbia, I.P.J. Caraș-Severin va gestiona un buget de 223.737 de euro.

CONCLUZII

În 2023 am înregistrat scăderi atât în ceea ce privește infracțiunile sesizate, cât și în ceea ce privește infracțiunile înregistrate în mediul stradal, iar polițiștii inspectoratului și-au îndeplinit cu eficiență și profesionalism misiunile specifice în raport cu atribuțiile de serviciu, cu scopul de a contribui astfel la menținerea și creșterea gradului de ordine și siguranță publică pe tot teritoriul județului.

Anul 2023 a fost un an bun în ceea ce privește resursele materiale care au intrat în dotarea și înzestrarea inspectoratului.

A fost finalizat proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii publice – Poliția Municipiului Reșița”, realizat prin accesarea de fonduri europene.

De asemenea, a fost renovat sediul inspectoratului și reabilitat acoperișul Poliției Municipiului Caransebeș, fiind extinse și renovate complet spațiile în care funcționează Centrul Operațional.

În 2023, la nivelul inspectoratului au fost îndeplinite toate obiectivele și misiunile instituționale specifice, orientate, în principal, în direcția creșterii gradului de siguranță și protecție al cetățenilor, prin asigurarea unui serviciu polițienesc profesionist, aflat în sprijinul comunității.

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu