Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 11 ianuarie 2023

Recomandări privind măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu infecții respiratorii acute și gripă

Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a transmis către unitățile spitalicești din județ și către Inspectoratul Școlar Județean o serie de recomandări privind măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu infecții respiratorii acute și gripă, în actualul context de alertă epidemiologică din România. Măsurile vizează realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare, informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii, asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor, aerisirea periodică a încăperilor, respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință, recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către elevi și studenți. Personalul unităților spitalicești trebuie, de asemenea, în acest context, să respecte protocoalele epidemiologice aplicabile în cazul unui număr mare de viroze respiratorii sau gripe.
Pe de altă parte, Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin recomandă un set de măsuri pentru populație și anume, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare, adresarea la centrele de evaluare/centrele de permanență organizate la nivelul județului, respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință, menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție, continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei - persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.
În județul Caraș-Severin, în perioada 23.12.2022 – 04.01.2023, au fost consemnate 252 de cazuri de viroze respiratorii și – în scădere față de perioadele precedente – precum și un număr de 89 de pneumonii. Prin comparație, în perioada similară a anului 2020, au putut fi consemnate 141 de viroze și 94 de pneumonii. Cele mai multe cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare le întâlnim în continuare la copiii între 5 și 9 ani iar în ce privește pneumoniile, la copii sub un an. 
Referitor la cazurile de gripă, există în perioada specificată șapte persoane suspecte și două confirmate. În perioada similară a anului 2020 au fost raportate două cazuri suspecte și două confirmate.

COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu