Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 7 ianuarie 2023

Peste 150 de cetăţeni străini depistaţi în ultimele 48 de ore de poliţiştii de frontieră la frontierele naţionale


În ultimele 48 de ore, poliţiştii de frontieră au oprit, la graniţele naţionale, în total 151 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, atât pe sensul de ieşire, cât şi de intrare în ţară sau care nu îşi justificau prezenţa în anumite zone.

Cele mai multe situaţii au fost înregistrate de către poliţiştii de frontieră arădeni din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II care au depistat, în total, 134 de persoane originare din ţări asiatice sau africane, la ieşirea din ţară către Ungaria. Acestea au fost identificate separat, în mai multe situaţii, în diferite mijloace de transport, ascunse în autoutilitare sau automarfare.

Majoritatea persoanelor în cauză sunt fie solicitante de azil, fie au intrat legal în ţara noastră în baza unor documente legale şi încercau să o părăsească în mod fraudulos. Două persoane, cetăţeni turci, conducători auto ai unor automarfare, sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi.

Alte 6 persoane de origine asiatică au fost depistate pe raza localităţii Santa Mare, din judeţul Botoşani, după ce au trecut ilegal frontiera de stat din Republica Moldova în România, peste râul Prut.

Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au depistat, în cadrul unei acţiuni desfăşurate în sistem integrat pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale pe raza municipiului Timişoara, 9 cetăţeni asiatici, care nu îşi justificau prezenţa în zonă.

Astfel, în data de 04.01.2023, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean turc, aflat la volanul unui ansamblu rutier înmatriculat în Turcia. Acesta transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, transformatoare electrice pe ruta Turcia-Olanda. În urma efectuării controlului amănunţit al mijlocului de transport, au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentul pentru marfă, patruzeci de cetăţeni străini. Persoanele au fost preluate şi transportate la sediul sectorului pentru cercetări unde, în urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din Bangladesh, Egipt şi Iran, cu vârste cuprinse între 22 şi 45 de ani, ce au intrat legal în ţara noastră în baza documentelor personale.

De asemenea, tot la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, poliţiştii de frontieră au efectuat controlul amănunţit asupra unui automarfar condus de un cetăţean turc. În urma controlului au descoperit, în compartimentul destinat transportului de marfă, treizeci şi trei de cetăţeni străini. În cadrul verificărilor preliminare, colegii noştri au stabilit faptul că sunt cetăţeni din Bangladesh, India şi Egipt, cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani.

În cele două cazuri, cei doi şoferi turci ai automarfarelor sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, poliţiştii de frontieră continuând cercetările în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Acestora li s-au adăugat alţi 61 de cetăţeni din diverse state, depistaţi în ultimele 24 de ore, tot la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, în încercarea de a trece ilegal frontiera în Ungaria, ascunşi în cinci mijloace de transport.

În fapt, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, patru cetăţeni români, respectiv un turc, aflaţi la volanul unor autoutilitare înmatriculate în România şi Polonia, respectiv unui ansamblu rutier înmatriculat în Turcia. Şoferii transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, căşti audio, textile, cutii din lemn, piese auto şi profile din aluminiu pentru societăţi comerciale din Franţa, Italia şi Polonia.

În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat control amănunţit al celor cinci mijloace de transport. Astfel, au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentele pentru marfă, respectiv în locaşuri special amenajate (perete dublu) în total, şaizeci şi unu de cetăţeni străini.

Persoanele au fost preluate şi transportate la sediul sectorului pentru cercetări unde, în urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din diverse state (Bangladesh, India, Eritreea, Pakistan, Tunisia, Sri Lanka, Maroc, Siria şi Irak), ce intenţionau să ajungă în mod fraudulos în vestul Europei.

Alte două persoane, cetăţeni din Guineea, au fost depistate tot la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II într-un autocar, încercând să iasă ilegal din ţară, folosind documente de identitate care aparţineau altor persoane.

În data de 06.01.2023, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, călătorind ca pasageri într-un autocar înmatriculat în România, două persoane care s-au legitimat cu paşapoarte eliberate de autorităţile din Franţa.

Cu ocazia verificării documentelor, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că între persoanele prezente la control şi fotografiile din documente există diferenţe de fizionomie, motiv pentru care acestea au fost conduse la sediul instituţiei pentru cercetări. În urma verificărilor s-a stabilit că persoanele în cauză sunt cetăţeni din Guineea, în vârstă de 25, respectiv 34 de ani, care au intrat legal în ţara noastră în baza documentelor personale.

În cauză, lucrătorii noştri au demarat cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals privind identitatea şi tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi - Sectorul Poliţiei de Frontieră Româneşti efectuează cercetări cu privire la şase cetăţeni străini care au trecut ilegal frontiera de stat din Republica Moldova în România, peste râul Prut.

În data de 05 ianuarie, în jurul orei 12.35, poliţiştii de frontieră botoşăneni, aflaţi în desfăşurarea unei acţiuni organizate în zona de responsabilitate, au depistat, pe raza localităţii Santa Mare, judeţul Botoşani şi reţinut pentru cercetări şase cetăţeni străini a căror prezenţă în zonă nu era justificată. Întrucât persoanele în cauză nu deţineau documente de identitate asupra lor, acestea au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, pentru continuarea cercetărilor.

La scurt timp însă, din cauza stării de sănătate a unuia dintre ei, a fost solicitat sprijinul unui echipaj medical, cetăţeanul fiind condus la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" Botoşani, fiind ulterior externat şi condus la sediul S.P.F. Româneşti.

În urma verificărilor efectuate şi ca urmare a schimbului de date operative între autorităţile de frontieră române şi cele din Republica Moldova, s-a stabilit faptul că persoanele în cauză sunt şase bărbaţi cu vârste cuprinse între 29 şi 40 de ani, patru cetăţeni originari din Bangladesh şi doi din Pakistan, care au trecut frontiera de stat din Republica Moldova în România, peste râul Prut, cu ajutorul unei bărci.

În cauză se efectuează cercetări în comun cu autorităţile de frontieră din Republica Moldova sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar în baza Acordului de Readmisie cei şase cetăţeni vor fi preluaţi de autorităţile statului vecin.

Reprezentanţii celor două state vor colabora şi în viitor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a păstra un climat de ordine şi siguranţă la frontiera comună.

Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, în cooperare cu poliţişti din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş, Serviciului pentru Imigrări Judeţean Timiş, lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Timiş şi ai Grupări Mobile de Jandarmi Timişoara au depistat, în data de 04.01.2023, în cadrul unei acţiuni desfăşurate în sistem integrat pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale pe raza municipiului Timişoara, 9 cetăţeni asiatici, care nu îşi justificau prezenţa în zonă.

În cadrul verificărilor s-a stabilit faptul că aceştia sunt cetăţeni din Afganistan, India, Bangladesh, posesori de documente temporare de identitate pentru solicitanţii de azil, dar care nu îşi justificau prezenţa în zonă.

Aceste acţiuni desfăşurate în sistem integrat cu sprijinul şi cooperarea celorlalte structuri ale MAI de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale pe raza judeţului Timiş vor continua şi pe parcursul următoarelor zile.

În toate cazurile, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu