Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 30 ianuarie 2023

InfoCons lansează Programul Unic de Certificare "Global Carbon Point" " Punctul de Carbon "

 Cu ocazia Zilei Internaţionale de Reducere a Emisiilor de CO2 sărbătorită pe 28 ianuarie, InfoCons lansează Programul Unic de Certificare "Global Carbon Point" - " Punctul Global de Carbon " .

În contextul unei dezvoltări continue atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional a problematicii privind amprenta de carbon, precum şi în contextul unei agravări a efectelor globale aduse de schimbările climatice, consumatorii trebuie să fie apăraţi, informaţi şi educaţi privind amprenta de carbon atât a produselor şi serviciilor, cât şi a tot ceea ce ne înconjoară (clădiri , birouri , locuinţe, autostrăzi, străzi etc). În acest sens, certificarea amprentei de carbon a produselor, serviciilor şi a tot ceea ce ne înconjoară va respecta criteriile existente în standarde internaţionale, fiind calculată folosind factori de emisie cât mai precişi.

Iniţiativa InfoCons vine în spiritul Pactului Verde European (European Green Deal) şi în întâmpinarea principiilor şi strategiei Uniunii Europene privind atât Protecţia Mediului, cât şi economia circulară şi ecodesign. Această iniţiativă este în conformitate cu seria de propuneri ale Comisiei Europeane prin care se adaptează politicile UE în domeniul climei, energiei, transporturilor şi fiscalităţii, pentru a reduce cu cel puţin 55 % până în 2030 emisiile nete de gaze cu efect de seră faţă de nivelurile din 1990 şi pentru ca Europa să devină primul continent neutru climatic până în 2050.

Ce este amprenta de carbon?

Amprenta de carbon este reprezentată de cantitatea totală a emisiilor de gaze cu efect de seră produse de-a lungul lanţului valoric. Amprenta de carbon nu se calculează doar la nivel de entitate, ci poate fi calculată şi la nivel de produs. Anume, am putea şti exact cât a poluat fiecare produs finit în parte, de la extracţia materiei prime, până la reciclarea acestuia, inclusiv.

Pentru a beneficia de certificarea privind amprenta de carbon prin Programul Unic "Global Carbon Point" - " Punctul Global de Carbon" pot fi consultate mai multe informaţii pe https://infocons.ro/programe/

Care este amprenta de carbon pentru diverse alimente?

1. Pentru bucăţile de pui tip Crispy Strips, conform reţetei, a cantităţilor şi a factorilor de emisie specifici fiecărui ingredient, producerea unui singur Crispy este echivalent cu 0,43 kg CO2e, faţă de cele 0,68 kg CO2e ale unui Crispy fără carne de pui, făcut dintr-un amestec de năut, legume şi soia.
2. O felie de pizza cu Pepperoni emite 0,51 kg CO2e pe când o felie de pizza Margherita, 0,49 kg CO2e.
3. Pentru a produce o singură sarma , avem o amprentă de carbon de 3,9 kg , de 8 ori mai mare decât cea a unei samale vegetale , în care carnea este înlocuită cu 1 kg de ciuperci .
4. Pentru salata Boeuf, amprenta de carbon urcă de la 0,43 kg CO2e (a variantei vegane) la 4,8 kg CO2e pentru varianta cu carne.

"Protecţia Consumatorilor de Mediu este noul concept european, dar şi internaţional din perspectiva <>. Doar împreună, cu o9atitudine putem să decidem din lucrurile mici până la cele mai complexe, să avem mai multă grijă de viaţa şi de casa noastră, cumpărând produse cu un impact mai mic pentru mediu şi un impact mai mare pentru sănătatea noastră. Tot ce este bun pentru natură, pentru planetă este bun şi sănătos şi pentru noi. Protecţia Consumatorilor de Mediu ne ajută pe fiecare dintre noi să ne ajutăm mai mult, cumpărând produse cu o amprentă de carbon mai mică, cumpărând produse mai puţin procesate, cumpărând produse mai aproape de ceea ce cu adevărat ne dorim pentru copiii noştri, pentru părinţii noştri, pentru bunicii noştri şi pentru noi. Proiectul "Global Carbon Point" - "Punctul de Carbon" se desfăşoară la nivel global şi începând de astăzi şi în România aduce în atenţia consumatorilor, a instituţiilor publice, a agenţilor economice posibilitatea de a alege fiecare ce, cât şi cum îşi doreşte! De la un frigider cu o amprentă de carbon mai mică, ceea ce înseamnă un consum de energie mai scăzut, adică o economisire din bugetul familiei fiecăruia dintre noi, până la un pachet de unt cu o amprentă de carbon mai mică, o pereche de pantaloni sau o fustă cu o amprentă de carbon mai mică ! Toate acestea, nu fac decât să aducă pentru fiecare dintre noi o economisire din bugetul familiei şi o creştere a sănătăţii fiecăruia dintre noi, în contextul unei Planete mai curate şi a unei vieţi mai sănătoase. Certificarea "Global Carbon Point" - "Punctul de Carbon" aduce decizia la îndemâna fiecăruia dintre noi şi face ca produsele şi serviciile care se regăsesc în piaţă să poată fi comparate simplu, eficient, iar deciziile să poată fi luate în cunoştinţă de cauză"
- Preşedinte InfoCons - Sorin Mierlea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu