Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 25 ianuarie 2023

Competenţele digitale sunt obligatorii pentru elevi şi profesori #BackToSchool

Peste 120 000 de elevi şi-au echivalat proba de Competenţe Digitale de la Bacalaureat cu ECDL, până în 2022. Liceenii care obţin ECDL PROFIL BAC nu mai susţin această probă.

Pentru învăţământul de astăzi, este esenţial ca elevii şi profesorii să îşi dezvolte abilităţi IT solide. Numai aşa şcolile pot beneficia de toate oportunităţile şi facilităţile pe care le aduce tehnologia online în învăţare şi predare.

Programele internaţionale de certificare oferă o metodă clară de dezvoltare şi probare a competenţelor digitale, fiind esenţiale în procesul de digitalizare reală a educaţiei.

Tehnologiile şi aptitudinile digitale au acum un rol critic pentru educaţie şi societate în general. Este evident că orice investiţie în tehnologie pentru şcoli poate fi eficientă doar dacă este dublată de programe relevante de dezvoltare a competenţelor digitale pentru elevi şi profesori. Altfel nu vom putea avea un proces real de transformare tehnologică. Concentrându-ne mai bine pe abilităţile IT, putem scădea preţul plătit pentru ignoranţa digitală.

În România, doar 50% dintre tineri aveau competenţe digitale de bază sau mai înalte, conform Eurostat.

Ultimul raport DESI plasează din nou România pe ultimul loc în UE la indicele economiei şi societăţii digitale.

Alfabetizarea digitală, la fel ca alfabetizarea convenţională, reprezintă ceva ce trebuie învăţat şi validat.

Dovedirea competenţelor digitale, încrederea în propriile abilităţi şi aplicarea pot fi asigurate doar prin obţinerea unei certificări la standard recunoscut internaţional, ca unică confirmare a oricărui program de formare.

Programe internaţionale de certificare, precum ECDL/ ICDL, care este deja implementat în şcoli din întreaga lume, sunt esenţiale în procesul inevitabil de transformare tehnologică.

ECDL/ ICDL oferă o metodă clară, standardizată şi continuu actualizată de dezvoltare şi probare corectă a competenţelor digitale. Modulele ECDL testează competenţe IT esenţiale, dar şi lucrul cu aplicaţii avansate.

În plus, ECDL/ ICDL este standardul internaţional de certificare IT care se mapează cel mai complet pe cadrele de referinţă europene DigComp şi DigCompEdu.

ECDL în educaţie:

- Liceenii pot echivala proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.

Profilul ECDL pentru BAC se adresează elevilor care doresc să echivaleze proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu certificarea internaţională ECDL/ ICDL. ECDL/ ICDL este cel mai răspândit standard global de certificare a competenţelor digitale, recunoscut în peste 100 de ţări de pe toate continentele lumii.

- Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar pot beneficia de credite profesionale transferabile dacă obţin una dintre certificările ECDL PROFIL DIDACTIC, inclusiv pentru ECDL Pedagogie digitală, Computing şi 3D Printing.

Campania naţională de educaţie digitală a profesorilor Teach Smart continuă. 10.000 de cadre didactice din preuniversitar îşi pot evalua gratuit la standard internaţional aptitudinile de predare digitală prin simulări ECDL Pedagogie Digitală.

- ECDL include şi module de certificare IT pe competenţe digitale pentru tehnologii actuale, precum Robotics, Computing (programare în Python şi gândire algoritmică), 3DPrinting (modelare şi imprimare 3D), Online Collaboration sau Digital Marketing.
Utilizarea tehnologiilor de modelare şi imprimare 3D este aprobată de Ministerul Educaţiei ca disciplină opţională în liceu.

ECDL Romania reafirmă importanţa competenţelor digitale validate, ca soluţie pentru eliminarea decalajului digital din România. Dezvoltarea aptitudinilor IT reale şi certificate joacă un rol critic în revigorarea educaţiei, societăţii şi economiei.

ECDL / ICDL - standardul internaţional pentru competente digitale

ICDL - The Digital Skills Standard este noua identitate de brand a celui mai răspândit standard de certificare a competenţelor digitale, cunoscut local doar ca ECDL până recent.

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licenţei ECDL/ ICDL in Romania, cu o reţea de peste 800 de centre de instruire şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării. Prin reţeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel naţional şi prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigura tuturor oportunitatea de a obţine şi de a-şi certifica la standard internaţional şi pe un anumit nivel competenţele digitale. Tinerii, elevii, studenţii, funcţionarii publici sau angajaţii în companii îşi pot dovedi abilităţile IT prin intermediul certificărilor ECDL.

ICDL Foundation este o organizaţie internaţională dedicată dezvoltării standardelor de competente digitale la nivelul forţei de muncă, în educaţie şi la nivelul societăţii în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei reţele globale active, permit indivizilor şi organizaţiilor să evalueze, să dezvolte şi să certifice competente de utilizare a computerelor şi a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.

Calitatea şi reputaţia ICDL sunt construite pe 20 de ani de experienţă în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume. Succesul ICDL se bazează pe inovarea continuă în dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare şi aderarea consecventă la standardele ICDL de asigurare a calităţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu