Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 4 decembrie 2019

POLI - aniversarea unui simbol


Sportul a fost o componentă esențială a pregătirii studenților Universității Politehnica Timișoara încă de la înființare, iar data de 4 decembrie este una simbolică, fiind cea la care, în 1921, a luat ființă, oficial, Societatea Sportivă Politehnica Timișoara, care, de-a lungul anilor, a devenit un simbol al orașului.

Conducerea actuală a UPT va marca, și în acest an, nașterea unuia dintre cele mai de preț simboluri ale orașului, iubit și alintat de generații întregi de suporteri - POLI! Miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 12:00, Sala Polivalentă a Bibliotecii Centrale a UPT va găzdui un eveniment de suflet dedicat sportului, care a fost o componentă esențială a pregătirii studenților din Politehnica timișoreană, încă de la înființare.
Pe lângă prezentarea istoriei și a tradiției sportive din UPT, în cadrul manifestării vor fi abordate și unele aspecte de actualitate, printre care preluarea CSU Politehnica Timișoara de către UPT, proiectele de dezvoltare a bazelor sportive,  vor fi prezentate ultimele trofee obținute de sportivi, vor lansate cartea „Olimpicii noștri” (autor Mihaela Popescu) și un album foto al Centrului de Copii si Juniori, dar și alte surprize pregătite de organizatori.
Primul rector, Traian Lalescu, era şi un mare iubitor de sport. Astfel că, în toamna anului 1920, la scurt timp după înființarea Școlii Politehnice, se ia decizia constituirii unei noi asociaţii sportive: Societatea Sportivă Politehnica Timişoara. Pe scurt, „Poli”, care va deveni, de-a lungul anilor, mai mult decât un simbol pentru societatea şi fotbalul timişorean.
Formată, cel puţin la început, exclusiv din studenţi, echipa de fotbal SS Politehnica va începe să activeze în primăvara anului următor, 1921. Deşi gruparea activa deja de câteva luni bune, Societatea Sportivă Politehnica s-a constituit statutar la 4 decembrie 1921. Educația fizică a fost mereu materie obligatorie la Politehnică. De-a lungul celor aproape 100 de ani existență, sportul a jucat permanent un rol important la Universitatea Politehnica. Atât sportul de performanță, cât și cel de masă.
În decursul timpului, toate conducerile Politehnicii timișorene au acordat o atenție aparte sportului, dar și dezvoltării unei baze materiale care să susțină această această activitate, astfel încât astăzi Universitatea Politehnica Timișoara se poate lăuda cu baze sportive cum nu mai are nici o altă instituție de învățământ superior, puse gratuit la dispoziția studenților.
Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu