Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 13 decembrie 2019

Proiectele Regiunii Vest şi simplificarea condiţiilor de accesare a fondurilor UE, în atenţia Comisiei Europene

Vizita reprezentanţilor Comisiei Europene la Timişoara s-a încheiat astăzi, 12 decembrie, cu un tur care a cuprins mai multe proiecte implementate la nivel local prin Regio - Programul Operaţional Regional (Regio-POR) şi o conferinţă de presă.



Doamna Vittoria Alliata di Villafranca, director în cadrul DG Regio - Direcţia Generală pentru Politică Regională şi Urbană a Comisiei Europene, a participat ieri la o dezbatere având ca temă "Priorităţile bugetare ale UE pentru perioada 2021-2027", la Universitatea de Vest, alături de domnul Gabriel Friptu, director general adjunct - Ministerul Fondurilor Europene din România, şi domnul Sorin Maxim, director general ADR Vest.

Ulterior, reprezentanta Comisiei Europene s-a întâlnit cu primarii municipiilor reşedinţă de judeţ din Regiunea Vest. Doamna Vittoria Alliata di Villafranca a vrut să afle ce aşteptări şi ce proiecte majore au reprezentanţii administraţiilor publice locale pentru viitoarea perioadă de programare. Cei prezenţi au vorbit despre proiecte de dezvoltare urbană cu finanţare europeană în derulare, dar şi despre intenţii de investiţii pentru 2021-2027, în contextul începerii activităţii de planificare pentru această perioadă. S-a discutat aşadar despre nevoile Regiunii Vest, despre investiţii, mobilitate urbană şi reducerea emisiilor de dioxid carbon, infrastructură - necesitatea asigurării unor bune conexiuni între marile oraşe din Vestul României şi un sistem de sănătate eficient.

Reprezentata DG Regio a sesizat disparităţile care există inclusiv în interiorul regiunii, între judeţe, şi a subliniat necesitatea intervenţiilor ţintite pentru reducerea acestor diferenţe.

Un alt subiect abordat în aceste zile ţine de simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene şi noul rol pe care ar urma să şi-l asume agenţiile pentru dezvoltare regională în acest context.

"Decizia e în faza finală de aprobare şi de rafinare. Sperăm că cel târziu până la sfârşitul anului va fi aprobată în Guvern noua formulă, noua arhitectură de alocare a fondurilor şi noile programe pe care România şi le va asuma începând cu 2021-2027. Propunerea la care se lucrează este cu Autorităţi de Management regionale pe Programul Operaţional Regional. După calculele mele, eu cred ca se va putea obţine o creşterea a productivităţii prin acest transfer la nivel regional de cel puţin 40% faţă de ce există acum. Ca timing, cred că se va reduce cel puţin la un sfert timpul de procesare. Eu cred ca asta ar simplifica o mare parte din proceduri, în cazul în care noi vom deveni Autoritate de Management. Evident, mai sunt probleme de legislaţie naţională care trebuie corectate şi cred că actualul proces de simplificare, care se va încheia la finalul acestui an cu un raport consistent şi cu măsuri foarte clare de simplificare, va fi folosit ca bază de pornire pentru următorul ciclu", a explicat directorul general al ADR Vest.

"În aceste două zile am discutat şi despre cum poate Agenţia (n.r. - ADR Vest) să joace un rol şi mai important pe viitor. Finanţarea se face în cicluri de 7 ani, ne aflăm în ciclul 2014-2020 al programului, urmează 2021-2027, şi am vrut să vedem şi ce noi roluri poate prelua Agenţia, cum poate fi programul implementat şi gândit la nivel regional. În mod clar vor fi multe avantaje () În România în general se simte o nevoie imensă pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor UE. Avem un program care începe în sfârşit la nivel central, plecând de la Bucureşti, şi eu vreau să văd simplificări majore, paşi concreţi în acest proces, pentru că altfel nu va fi posibil să fie folosite bine aceste fonduri care sunt disponibile, cu toată această birocraţie şi procedurile care există", a atras atenţia reprezentata Comisiei Europene.

Doamna Vittoria Alliata di Villafranca s-a întâlnit în aceste zile şi cu reprezentanţi ai mediului privat din Regiunea Vest, a discutat cu aceştia despre necesităţile companiilor în perspectiva următoarei perioade de programare şi a vorbit despre importanţa şi susţinerea inovării, o altă prioritate a Comisiei Europene.

La invitaţia ADR Vest, reprezentata DG Regio, împreună cu Giacomo Mattino, şef al Unităţii Enterprise Europe Network şi Internaţionalizarea IMM-urilor, DG Grow, şi Gergely Tardos, ofiţer Politici Divizia Ecosisteme de Inovare, DG Cercetare şi Inovare - Comisia Europeană au participat ieri la INNOMATCH 2019, cel mai important eveniment de inovare al Regiunii Vest.

Au fost aproximativ 200 de participanţi înscrişi la INNOMATCH 2019 şi speakeri din şapte ţări europene. Au participat la eveniment experţi în politici publice, inovare, dezvoltare şi cercetare, alături de antreprenori de top din Europa - UiPath, Centrul de Inovare St John's - Universitatea Cambridge, Frontier Connect şi Mo'Real Universe sunt doar câţiva dintre inovatorii care şi-au spus povestea anul acesta.

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitaţi să ne contactaţi: telefon/fax - 0256-491.981/ 0256-491.923, e-mail - office@adrvest.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu