Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 15 decembrie 2019

CU PETARDELE NU TE JOCI!


Cu toate că anumite obiecte pirotehnice sunt clasificate drept articole pirotehnice de divertisment, utilizarea acestora trebuie tratată cu maximă vigilență și responsabilitate, întrucât acestea sunt cauza a numeroase accidente soldate cu vătămări corporale, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.


Cei mai expuși riscului producerii unor astfel de evenimente sunt copiii și tinerii, motiv pentru care polițiști și jandarmi de la Inspectoratele Județene de Poliție și Jandarmerie Caraș-Severin, s-au aflat în mijlocul elevilor din cadrul Liceului Teoretic „Tata Oancea” din Bocșa, cu o serie de recomandări pentru siguranța lor și a celor din jur: 

-         Cu petardele nu te joci! – îți pot pune în pericol sănătatea și libertatea!
-         Orice operațiune cu articole pirotehnice fără drept constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă!
-         Folosirea petardelor din cateoria P1, de tip „emițător de sunet” în scop de divertisment, este interzisă de lege!

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:

-         între orele 24.00 și 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
-         la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri;
-         la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau sau solizi, de instalațiile de gaze;
-         în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
-         pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
-         la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Pentru a preveni incidentele neplăcute și chiar victimizarea populației prin folosirea unor materiale pirotehnice neconforme prevederilor legale, precum și pentru menținerea unui climat de siguranță publică în preajma sărbătorilor de iarnă, cetățenii au obligația de a achiziționa doar obiecte pirotehnice permise de lege.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu